Ο Κεντρικός τραπεζίτης!

Στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις ανατροπές των σχεδιασμών των ‘δυτικών’ οικονομικών εγκεφάλων αναφέρεται το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη, που παραθέτουμε…

 

Και ο νους πηγαίνει στο ομώνυμο επιτραπέζιο ή στο τηλε-παιγνίδι που μοιράζει χιλιάρικα σα νάνε πετσετάκια, αν βεβαίως ο παίχτης «κτυπήσει» σωστά το κουτάκι του «θησαυρού»! Αντιθέτως το μυαλό των μυημένων στα χρηματοπιστωτικά,  αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για τους Τζερόμ Πάουελ, διοικητή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και την Κριστίν Λαγκάρντ πρόεδρο της αντίστοιχης τράπεζας της ευρωζώνης!

Πάουελ και Λαγκάρντ λοιπόν οι εμφανείς πρωταγωνιστές και οι διάφοροι «Στουρνάρες» σε χώρες συνδεδεμένες με το τραπεζικό τους σύστημα. Αυτοί «παίζουν» στο γνωστό τραπεζικό μελόδραμα, «Η οικονομία «μας» κινδυνεύει» με το σασπένς του ανεβοκατεβάσματος επιτοκίων, βίαιων νομισματικών συσφίξεων, με χρεοκοπίες τραπεζών, αγορές και συνενώσεις αυτών, που τελικά «προσπαθώντας» να «ηρεμήσουν» την οικονομία, τινάζουν τον «άρτον» ημών τον επιούσιον σε δυσθεώρητα τιμολογιακά ύψη!

Αυτά παίζονται επί διεθνούς σκηνής, με λιμπρέτο που το καθορίζει πάντα το υποβολείο των παντοδύναμων «αόρατων» αγορών, που όμως έχουν όνομα και διεύθυνση, το Σίτι του Λονδίνου και τη Γουόλ Στριτ! Εκεί βρίσκονται οι παγκόσμιοι κεντρικοί τραπεζίτες που κατεύθυναν από πάντα, τα πάντα σε σχέση με τη ροή του χρήματος τις ανατροπές, τις προτροπές και κυρίως τις εξοντωτικές διαταγές...

Όμως προχθές ως κυρίαρχος παγκόσμιος Κεντρικός Τραπεζίτης ανεδείχθη ο ΟΠΕΚ+, που με τη δυναμική Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, μείωσε τη πετρελαϊκή παραγωγή, ανεβάζοντας έτσι τη τιμή του μαύρου χρυσού. Εξέλιξη που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια των δυτικών οικονομικών εγκεφάλων, να συγκρατήσουν τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, με συνέπεια και νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Οι πετρελαιάδες της Σαουδικής Αραβίας με την συναίνεσή τους στην απόφαση του ΟΠΕΚ+, επισημοποιούν και μεγαλώνουν το γεωπολιτικό ρήγμα με τις ΗΠΑ! Μετά τη πρόσφατη στο Πεκίνο «χειραψία» με τον πρώην αντίπαλό τους Ιράν, οι Σαουδάραβες αγνόησαν προκλητικά τις προτροπές των ΗΠΑ και προσωπικά του Μπάιντεν για συγκράτηση των διεθνών τιμών της ενέργειας! Εξελίξεις που αλλάζουν την οικονομική και γεωστρατηγική εικόνα στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανησυχώντας ιδιαίτερα το Ισραήλ.

Αξίζει να ειπωθεί πως η Σαουδική Αραβία είναι, μεταξύ και άλλων χωρών, υποψήφια για ένταξη στους BRICS και όπως εκτιμά η πρόεδρος αυτού του διεθνούς φόρουμ, Πούρμινα Ανάντ, «αυτές πρόκειται να ενταχθούν πολύ σύντομα στην ομάδα των BRICS». Στις πέντε χώρες αυτού του οργανισμού ζει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, με ένα συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που είναι ισοδύναμο με των ΗΠΑ (13,6 τρισ. δολάρια). Τα δε συναλλαγματικά τους αποθέματα είναι 4 τρισ. δολάρια!

Μάλλον παρήλθε η εποχή των βολικών ανατροπών ηγεσιών απείθαρχων, στις «προτροπές» αμερικανών και ευρωπαίων. Αδύναμος πλέον και ο γηραιός βρετανικός λέων που ίσως ν’ αναπολεί το «ένδοξο» 1953 τότε που ανέτρεψε πραξικοπηματικά, τον Ιρανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ επειδή εθνικοποίησε το ιρανικό πετρέλαιο. Δεκάδες πατριώτες Αφρικανοί ηγέτες, όπως ο εμβληματικός Πατρίς Λουμούμπα, πλήρωσαν την απειθαρχία τους στους αποικιοκράτες ευρωπαίους και βρετανούς, με θάνατο. Και ο Ιρακινός Σαντάμ Χουσεΐν και ο Λίβυος Μουαμάρ Καντάφι παρ’ ό,τι σύμμαχοι των δυτικών, εξοντώθηκαν από αυτούς, για την αποστασία τους από το δολάριο των ΗΠΑ...

Βρισκόμαστε στην εποχή που αναδεικνύονται σε «Παγκόσμιο Τραπεζίτη» ομάδες σημαντικών χωρών όπως τώρα ο ΟΠΕΚ που, με τον παραγόμενο πλούτο τους, θα στενεύουν ασφυκτικά τον οικονομικό και γεωστρατηγικό χώρο του καζινοκαπιταλισμού! Το σύστημα της παγκόσμιας δολαριακής υποταγής, με τη πληθωριστική χαρτούρα του, έχει αρχίσει να χάνει τη... γοητεία του!

 

Σχόλια