Διαφορετικές όψεις της …χρησιμότητας του φαρμάκου

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα ευρέως χρησιμοποιούμενα στην καθημερινότητα, τα οποία όμως για τον αγαπημένο μας φιλελεύθερο καπιταλισμό έχουν ένα μεγάλο κουσούρι: Είναι φτηνά

Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε, το φάρμακο στην χώρα μας, όπως και σε όλες τις …ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες δεν είναι κρατικό είδος… Είναι ιδιωτικό ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και παραλλήλως και όσο είναι δυνατόν να θεραπεύεται και η υγεία…

Αυτή είναι η φιλελεύθερη σειρά προτεραιότητας, που, όταν τα πράγματα στριμωχτούν από άποψη κερδοφορίας, τότε δεν υπάρχει προτεραιότητα… Υπάρχει αποκλειστικό ενδιαφέρον για το ιερόν κέρδος των παραγωγών και των μεγαλεμπόρων και η υγεία …ας περιμένει…

Το πρόβλημα, λοιπόν, που εμφανίζεται στην αγορά του φαρμάκου είναι πως κάποια είναι φτηνά, πολύ φτηνά και ο παραγωγός ή και ο μεγαλέμπορος δεν μπορούν …να ζήσουν… Τότε, λοιπόν, όπως καληώρα, εφαρμόζεται το απολύτως φυσιολογικό μέτρο: αποσύρονται τα φάρμακα αυτά από την κυκλοφορία…

Και τι περιμένουν… Περιμένουν ως υγιείς επιχειρηματίες να παρέμβει το κράτος, που κατά τα άλλα καθόλου δεν συμπαθούν αλλά αναμένουν με θέρμη την παρέμβασή του ώστε να τους …στηρίξει… Και -επαναλαμβάνουμε-, αυτό παρά την λατρεία και πίστη στην αγορά και τους …τίμιους κανόνες της.

Εν τω μεταξύ σαν …υγιείς επιχειρηματίες εξάγουν μαζικά τα φάρμακα και τα πουλούν στο εξωτερικό με πολλαπλάσιες τιμές…  

Η κατάσταση τείνει να φτάσει στο απροχώρητο αφού οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα ευρύτατης χρήσης, όπως αντιδιαβητικά, κορτιζόνη κ.λ.π. Οι ελλείψεις σκευασμάτων, λέει ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) φτάνει στα 232. Ανάμεσά τους εμβόλια και νοσοκομειακά σκευάσματα. Η παραγωγή για 76 από αυτά έχει διακοπεί!!! Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιας έλλειψης.

Τι πρέπει να κάνει το ‘καλό’ -σε αυτή την περίπτωση- κράτος για τους καλούς επιχειρηματίες του φαρμάκου;;; 
Πολλά μπορεί να κάνει, που συζητιώνται. Να περιορίσει π.χ. την λίστα των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων και φάρμακα αυτής της κατηγορίας να μεταπέσουν στα συνταγογραφούμενα και ΜΗ αποζημιούμενα… 
Ετσι, όποιος τα χρειάζεται θα βάζει γερά το χέρι στην τσέπη… Θεμελιώδες όμως μέτρο θεωρείται η αύξηση της τιμής των φαρμάκων… Εγγυημένη και κλασσική συνταγή, που θα επιτρέψει στους επιχειρήσεις φαρμάκου να … ανασάνουν και σε μεγάλο μέρος των καταναλωτών να τα στερηθούν… Αυτή η λύση φαίνεται …λογική. Πολύ λογική… Τόσο λογική, που την υιοθετούν κυβέρνηση, μείζων και έλασσων αντιπολίτευση…

Ετσι η αγορά του φαρμάκου θα εξυγιανθεί και όλα θα λυθούν κατά τρόπο …μαγικό, μαζικό και προ παντός Αμερικάνικο… Οπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει καμία πρόσβαση στο φάρμακο ενώ παραμεθόριοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα της υγείας τους στο γειτονικό Μεξικό… 
Οσο περνάει ο καιρός τόσο πιο ασυμβίβαστος με την υγεία γίνεται ο καπιταλισμός... Ετσι λένε μερικοι... 
Εμείς όμως απαντάμε:Και πάλι καλά! Πολύ καλά! 
Σκεφτείτε τί τραγωδία θα ήταν να ζούσαμε στην Κούβα, όπου όλα τα φάρμακα είναι δωρεάν, ακόμη και τα πιο προηγμένα και δαπανηρά… Και δεν φτάνει αυτό… Η Κούβα χαρίζει φάρμακα σε φτωχούς της Λατινικής Αμερικής…

Τραγωδία… Χτυπήστε ξύλο μην μας συμβεί…

 


Σχόλια