Κάτω τα χέρια από τις ξαπλώστρες!


Δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας… Αν και αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε στις απόψεις φίλων της ΦΑΙΑΚΙΑΣ, το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη μας γέμισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αφού συμμεριζόμαστε την ίδια θερμή πίστη στα ιδανικά της τουριστικής μας ανάπτυξης απεκδυόμενοι μετά βδελυγμίας την διατάραξη της από τον ‘λαουτζίκο’ (όπως έλεγε και η μαντάμ Σουσού) με τις μπανάλ πετσέτες του, τα πολύχρωμα τάπερ του, τις πτυσσόμενες καρέκλες του κ.λ.π.

Θεέ μου τί λαϊκάντζες… Ας φροντίσουν επιτέλους οι sic κυβερνώντες μας να αποκαταστήσουν τα πάντα στον δρόμο …της ανάπτυξης, που με τόση επιτυχία βαδίζει η χώρα, το έθνος ολόκληρο…

 

Στη χώρα που ανθεί το νεοφιλελέ της αρπαχτής και βασιλεύει η μονοκαλλιέργεια της τουριστικής βιομηχανίας, ξεσηκώθηκε «όχλος» απαιτώντας φραγμούς στην εμφύτευση ομπρελοξαπλωστρών σε αμμουδιές και παραλίες. Και αυτό προκειμένου να απλώσει τις πετσέτες του αμαυρώνοντας έτσι την τουριστική εικόνα της χώρας στις διεθνείς τουριστικές πιάτσες...

Μια απειλή που καταγράφει κειμενογράφος της σοβαρής “Καθημερινής”  επισημαίνοντας πως : «Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα πλούσιων τουριστών που η παραμονή τους στην ακτή είναι κάτι μεταξύ διασκέδασης, επίδειξης και δημοσίων σχέσεων. 

Είναι λογικό να μη θέλουν δίπλα στην ακριβοπληρωμένη ξαπλώστρα τους να έρθει μια τετραμελής οικογένεια με την ομπρέλα της, την πετσέτα της και τα ταπεράκια της. Έτσι παίζεται το παιχνίδι παγκοσμίως. Εκτός αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή του μπατιροτουρισμού...»

«Το κίνημα της πετσέτας» έρχεται λοιπόν να μας επιστρέψει κατά τας γραφάς του κ. Μουμτζή σ’ εποχές μπατιροτουρισμού, καταστρέφοντας ό,τι με κόπους κατέκτησε η ακάματος ιδιωτική πρωτοβουλία! Τουτέστιν καταλαμβάνοντας ακτές και θάλασσες, φυτεύοντας ομπρελοξαπλώστρες σε παραλίες, ακόμα και μέσα στη θάλασσα!

Έρχεται να ταράξει τη «γαλήνη» ψησταρo-εστιατορίων και μπιτσόμπαρων με απλωμένα τραπεζοκαθίσματα πάνω στα βοτσαλάκια και μέσα στη θάλασσα! Με γιγαντιαία ηχεία και ταξιδιάρικα πλωτά μπουφέ μπαρ! Πάντα ταύτα εξυπηρετούμενα και από αμφίβια γκαρσόνια που σερβίρουν απαιτητικούς πελάτες.

Οι «κινηματίες τη πετσέτας» αποθρασυμένοι θα απαιτήσουν οσονούπω και το γκρέμισμα παράνομων κτισμάτων που οριοθετούν οικόπεδα παραθαλάσσιων επαύλεων μέχρι και μέσα στη θάλασσα, με τη δικαιολογία πως τους απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή. Ακόμα μια εχθρική ενέργεια στην κοπιώδη προσπάθεια για ποιοτικό τουρισμό!

Αδιανόητες οι απαιτήσεις της μάζας προκειμένου να αποκτήσει χώρο για θαλασσινό λουτρό και ηλιοθεραπεία προς εξασφάλιση βιταμίνης D. Ευτυχώς που βρίσκουν μπροστά τους και μπρατσάτους φύλακες που περιφρουρούν δικαιώματα «ιδιοκτητών» ακτών και παραλιών. Δικαιώματα αποκτηθέντα με τη διαχρονική συναίνεση αυτοδιοικητικών  και κυβερνητικών αρχόντων, με εργαλείο το... δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο.

Καταπατώνται τα άγια των αγίων, σύμφωνα με την άποψη του εν λόγω κειμενογράφου, αν επιτραπεί να στρώσει ο πάσα ένας την πετσέτα του ανοίγοντας ταπεράκια, δίπλα από τις ακριβοκοστολογημένες ομπρελοξαπλώστρες με τα έξτρα τερψιλαρύγγια, αλκοολούχα και ηδύποτα...

Αντισταθείτε λοιπόν στα όποια εμπόδια βάζουν οι εξεγερμένοι της πετσέτας, προκειμένου να συνεχιστεί η σταυροφορία για το ποσοτικό ανέβασμα του «ποιοτικού» all inclusive και της κοπαδικής κρουαζιέρας! Μακριά από εσάς δεύτερες σκέψεις για τον λεγόμενο δημόσιο χώρο. Μη διστάσετε: πυκνώστε τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, στενοκάντουνα, δρόμους και πλατείες∙ απελευθερώστε σε 24ωρη βάση τα ντεσιμπέλ μέχρι να σπάσουν και οι αισθητήρες των ντεσιμπελόμετρων! 

Μεγαλώστε τις μέχρι σήμερα κυκλοφορούσες επιβατικές νταλίκες στους εντός των «τειχών» της Καστρόπολής μας, υπό καθίζηση, δρόμους. Και αν μεθαύριο αυτά τα θηριώδη οχήματα δε χωράνε να περάσουν κάτω από την ασυντήρητη αψίδα των ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, ας πλατύνει και αυτή με μια προσεγμένη στο μνημείο... επέμβαση! Μην είστε συντηρητικοί: η αύξηση των επισκεπτών μετράει!

Νυν υπέρ πάντων η «ιδιωτική πρωτοβουλία» που στηρίζει τη βαριά βιομηχανία «μας» κι έτσι αποτρέπει το φάντασμα του μπατιροτουρισμού που απειλεί να επανακάμψει, αν τα στίφη των κινηματιών απλώσουν την πετσέτα τους και  απιθώσουν το ταπεράκι τους πάνω στη χρυσοφόρα άμμο, ιδιοκτησίας των καπάτσων!

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι ασημώνει τον κόλπο της Γαρίτσας, τον στολισμένο από πλήθος αγκυροβολημένα πανέμορφα πολυτελή πλεούμενα! Τα λύματα τουαλετών, λουτρών και μαγειρείων, μην είστε καχύποπτοι, δεν πετιούνται στη θάλασσα. Τα συλλέγει, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη, ειδικό σκάφος της αρμόδιας λιμενικής αρχής! 

  

Σχόλια