Το αλάθητο του Πάπα!


Οι δηλώσεις του 'Μέγιστου Ποντίφηκα' (pontifex maximus) προς την Ρώσικη νεολαία για το ‘Ρωσικό μεγαλείο’ ενόχλησαν την …καθολική και άλλη δύση…Ιδιαίτερα, όμως ενόχλησαν την Ουκρανική ηγεσία, που έχει αναλάβει τον ρόλο του πρώτου κομματιού της σάρκας στην κρεατομηχανή του πολέμου.

Η καθολική εκκλησία, συμπεριφέρεται από καταβολής της σχεδόν σαν πρωταγωνίστρια κοσμική δύναμη και από αυτή την άποψη η παρέμβαση του Πάπα μαρτυρά τον γεωπολιτικό προσανατολισμό του Βατικανού…  Ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης εκθέτει και σχολιάζει.


Το κράτος της πόλεως του Βατικανού είναι το μικρότερο του κόσμου. Ιδρύθηκε με τη συνθήκη του Λατερανού μεταξύ του Πάπα Πίου του 11ου και του καθεστώτος Μουσολίνι. Διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 180 κράτη, την ΕΕ και είναι μέλος σε διάφορες διακυβερνητικές διεθνείς οργανώσεις!

Στο Βατικανό εδρεύει η «Αγία Έδρα» το δε πρωτείο της Ρώμης καθιστά τον επίσκοπο της, δηλαδή τον Πάπα, παγκόσμιο ηγέτη της καθολικής εκκλησίας με ένα σώμα πιστών που αριθμεί παγκοσμίως πάνω από 1,2 δις μέλη!

Σήμερα το Κίεβο κατηγορεί τον αρχηγό αυτού του κράτους και της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, για φιλορωσική “ιμπεριαλιστική προπαγάνδα”. Αφορμή για την Ουκρανική σφοδρή καταγγελία ήταν η ομιλία του Ποντίφικα μέσω βιντεοσύνδεσης προς τους νεαρούς Ρώσους καθολικούς τη περασμένη Παρασκευή 25 Αυγούστου στα πλαίσια της Ρωσικής Ημέρας Νεολαίας στην Αγία Πετρούπολη.

Απευθυνόμενος γενικά στη ρωσική νεολαία, ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους συνέστησε να : «Μην ξεχνάτε την ταυτότητά σας. Είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας, της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των βασιλέων, της μεγάλης Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β’, αυτής της μεγάλης και καλλιεργημένης ρωσικής αυτοκρατορίας, του τόσο μεγάλου πολιτισμού, της τόσο μεγάλης ανθρωπιάς, μην αποποιηθείτε ποτέ αυτή την κληρονομιά, είστε οι κληρονόμοι της μεγάλης μητέρας Ρωσίας, προχωρήστε και σας ευχαριστώ για τον τρόπο ύπαρξής σας και για το ότι είστε Ρώσοι».

Ίσως επειδή η επί αιώνες θεμελιωμένη ευπιστία των απειράριθμων καθολικών θρησκευόμενων έχει προσδώσει μεταφυσική πλέον υπόσταση στο λεγόμενο «Αλάθητο του Πάπα», ανάγκασε τους ευρωπαίους κομισάριους να μην προχωρήσουν σε... κυρώσεις προς στην «Αγία Έδρα».

Αντιθέτως, θεώρησαν φρόνιμο να μην αμφισβητήσουν το παπικό «Αλάθητο» αναλογιζόμενοι πως μια καταγγελτική δημοσιοποίηση των όσων είπε ο καθολικός προκαθήμενος στη ρωσική νεολαία, ίσως ν’ άλλαζε έστω και κατ’ ελάχιστο την εικόνα μιας τριτοκοσμικής απολυταρχικής Ρωσίας που έχουν φιλοτεχνήσει τα βρετανικά κυρίως εργαστήρια ψυχολογικού πολέμου!

Μόνοι και έρημοι λοιπόν για ακόμα μια φορά οι ατυχείς Ουκρανοί αφέθηκαν να καταγγέλλουν τον «Άγιο Πατέρα» δια στόματος της εκπροσώπου του Ουκρανικού Υπ.Εξ Όλεγκ Νικολένκο: «Είναι τέτοια η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα του, με  “πνευματικές συρραφές” και “η ανάγκη” να σωθεί η “Μεγάλη Μητέρα Ρωσία”...»

Φαίνεται πως δεν είναι συνετό να έρχεται κανείς Νατοϊκός παράγων ή πολιτικός οργανισμός όπως η ΕΕ, αντιμέτωπος με την «Αγία Έδρα». Μια τεράστια δύναμη με πλανητικές διασυνδέσεις και πολυφυλετικούς πιστούς που είναι ταυτόχρονα και ψηφοφόροι ευρωπαϊκών και άλλων κρατών...

Ένας έμπειρος οργανισμός διακρατικών επαφών εκτός των συνήθων θρησκευτικών ζητημάτων. Μέσα από αυτό το πρίσμα ο Ποντίφικας είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου ότι το Βατικανό καταβάλλει προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του Ουκρανικού... Την ίδια περίοδο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, «με την ευλογία του «Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου» στην «Αγία Έδρα», ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων μητροπολίτης Αντώνιος,  ο οποίος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο!

Καταλαβαίνει κανείς πως οι Παπικοί διθύραμβοι για «τη μεγάλη Ρωσία των αγίων, των βασιλέων, του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β’ και του τόσο μεγάλου πολιτισμού...» δεν ήταν εκλάμψεις της στιγμής, αλλά μια προσεκτική και μελετημένη παρέμβαση στο ζοφερό Ουκρανικό σκηνικό...

Το «Αλάθητο του Πάπα», επηρεασμένο κυρίως από την ανεπιτυχή Ουκρανική αντεπίθεση,  αποτελεί και σοβαρό σήμα κινδύνου για όσες χώρες, με καθολικούς πληθυσμούς, όπως η Πολωνία, προορίζονται ίσως να αντικαταστήσουν προοπτικά, ως υλικό πολεμικής κρεατομηχανής, τη χώρα του Ζελένσκι... 

 

Σχόλια