Εικόνες ...δικαιώματος νόμιμης αυτοάμυνας


BBC: Σχεδόν 100000 κτίρια μπορεί να έχουν καταστραφεί - εικόνες από τον δορυφόρο.

Το δίκτυο του BBC είναι μάλλον δύσκολο να το κατηγορήσει κάποιος για …φιλο-Παλαιστινιακή τοποθέτηση. Ετσι, το κείμενο, που έχει αναρτηθεί στο ιστότοπο με τίτλο: Nearly 100,000 Gaza buildings may be damaged, satellite images show, μάλλον έχει κάποιους πόντους σχετικής αντικειμενικότητας.

Το παραθέτουμε μεταφρασμένο μαζί με τις εικόνες, που βοηθάνε για μία προσέγγιση του μεγέθους και των χαρακτηριστικών της Ισραηλινής επέλασης…

Οποιος βλέπει αυτές τις εικόνες συνειδητοποιεί τί ακριβώς είναι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα !!! Αλλά και το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας και της υποταγής στα κελεύσματα των Ιμπεριαλιστών – Σιωνιστών…  

 

Από τους Dominic Bailey, Erwan Rivault & Daniele Palumbo

Δορυφορικές εικόνες που παρήγγειλε το BBC αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής σε ολόκληρη τη Γάζα, δείχνοντας ότι σχεδόν 98.000 κτίρια μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές.

Οι δορυφορικές εικόνες τραβήχτηκαν την περασμένη Πέμπτη - πριν από την έναρξη της επταήμερης αναστολής των εχθροπραξιών, η οποία έχει πλέον λήξει.

Πλάνα από drone και επαληθευμένο βίντεο δείχνουν επίσης κτίρια και ολόκληρες γειτονιές που έγιναν ερείπια μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επί τόπου μάχες.

Ενώ η βόρεια Γάζα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης και έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής, εκτεταμένες ζημιές εκτείνονται σε ολόκληρη τη λωρίδα.

Δορυφορικά δεδομένα καταγράφουν ζημιές στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ λέει ότι η βόρεια Γάζα, η οποία περιλαμβάνει το κύριο αστικό κέντρο της πόλης της Γάζας, ήταν ένα "κέντρο βάρους της Χαμάς", της ομάδας πίσω από τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού του έχει στοχεύσει με επιτυχία διοικητές και μαχητές της Χαμάς και κατηγορεί την ομάδα ότι ενσωματώνεται σε περιοχές αμάχων.

Η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων δείχνει ότι σχεδόν 98.000 κτίρια σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως στο βορρά - όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη.

Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Corey Scher του City University of New York Graduate Center και τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University. Βασίζεται σε συγκρίσεις δύο ξεχωριστών εικόνων, αποκαλύπτοντας αλλαγές στο ύψος ή τη δομή των κτιρίων που υποδηλώνουν ζημιές.

Έχουμε αναλύσει δορυφορικές εικόνες από διάφορες περιοχές με εκτεταμένες ζημιές.

Βορειοανατολικές περιοχές χτυπήθηκαν από τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές

Οι πόλεις Beit Lahia και Beit Hanoun στα βόρεια και βορειοανατολικά της Λωρίδας της Γάζας ήταν από τις πρώτες που έγιναν στόχος αεροπορικών επιδρομών μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι η περιοχή ήταν κρησφύγετο της Χαμάς.

Τμήματα της Beit Lahia, που έβλεπαν σε ελαιώνες και αμμόλοφους που εκτείνονται προς τα σύνορα με το Ισραήλ, ισοπεδώθηκαν. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει μια περιοχή στα βορειοανατολικά της Beit Lahia, όπου ένα σημαντικό τετράγωνο κτιρίων καταστράφηκε.

Οι μπουλντόζες φαίνεται να έχουν καθαρίσει δρόμους μέσα από τα ερείπια και ο ισραηλινός στρατός καθάρισε το έδαφος και έστησε αμυντικές θέσεις στα γύρω χωράφια.


Κατεστραμμένες κατοικημένες περιοχές στο Beit Lahia


Ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε επίσης τη μικρή κοντινή πόλη Μπέιτ Χανούν, λιγότερο από 1,6 χλμ. (1 μίλι) από τα σύνορα. Ανέφερε ότι 120 στόχοι χτυπήθηκαν στην περιοχή την πρώτη ημέρα των αεροπορικών επιδρομών.

Όπως δείχνουν οι παραπάνω εικόνες, ένας ορίζοντας από πολυώροφα κτίρια και ένα τζαμί έγινε σταδιακά ερείπια μεταξύ 14 Οκτωβρίου και 22 Νοεμβρίου.

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων κατεστραμμένο, η κοντινή γειτονιά ισοπεδώθηκε

Μετά από εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, το Ισραήλ μπήκε στο έδαφος - τανκς και μπουλντόζες περνούσαν από περιοχές που είχαν βομβαρδιστεί έντονα. Οι IDF εργάστηκαν προς τα νότια κατά μήκος της ακτής προς τον προσφυγικό καταυλισμό Shati (Παραλία), στην περιοχή της πόλης της Γάζας.

Όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα, μια ολόκληρη σειρά κρατήρων είναι ορατοί σε αυτό που κάποτε ήταν κατοικημένη περιοχή. Μερικά από τα κτίρια στο παραλιακό μέτωπο, που διέθετε το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Γάζας, το Al-Mashtal, καθώς και καλύβες και εστιατόρια, φαίνεται να έχουν μερικώς καταστραφεί.

Η δορυφορική ανάλυση δείχνει ζημιές στη νότια Γάζα

Περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, ο Ισραηλινός Στρατός προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν νότια ενός ποταμού που είναι γνωστός ως Ουάντι Γάζα για τη δική τους ασφάλεια.

Παρά την προειδοποίηση και τις εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας, περιοχές στο νότο συνέχισαν να αποτελούν στόχο.


Κατεστραμένα κτίρια στρατοπέδων

Ο προσφυγικός καταυλισμός Nuseirat στο κέντρο της Γάζας χτυπήθηκε πολλές φορές πριν από την έναρξη της προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών. Ο καταυλισμός λέγεται ότι φιλοξενεί περίπου 85.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σε αυτό το επαληθευμένο βίντεο, που προέκυψε στο διαδίκτυο, φαίνονται άνθρωποι να μαζεύουν μέσα από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει και έχουν υποστεί ζημιές.

Οι χαρακτηριστικές μαύρες στοίβες καμινάδας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του στρατοπέδου, είναι ορατές στο βάθος.

Το BBC προσέγγισε τον IDF για σχόλια.

Ζημιές και ισραηλινές εντολές σπρώχνουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη νότια πόλη της Γάζας

Στο Khan Younis, στη νότια Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές ή στα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων.

Αν και οι ζημιές δεν ήταν τόσο εκτεταμένες όσο στο βορρά, έως και το 15% των κτιρίων σε όλη την πόλη μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την ανάλυση των Corey Scher και Jamon Van Den Hoek.


Το Ισραήλ δεσμεύεται για μια μακρά μάχη

Εκτός από την ώθηση προς τα κάτω από τον βορρά, οι ισραηλινές δυνάμεις διέκοψαν επίσης τη Λωρίδα της Γάζας προς τα δυτικά, απομονώνοντας την πόλη της Γάζας από τα νότια.

Σε αυτήν την παρακάτω εικόνα, που τραβήχτηκε νότια της πόλης της Γάζας, μπορούμε να δούμε ότι μια προηγουμένως κατοικημένη κατοικημένη περιοχή εκκαθαρίστηκε από τους IDF με βαριά μηχανήματα και ένας δρόμος με μπουλντόζες προς τη δυτική ακτογραμμή της Μεσογείου.

Μπορείτε επίσης να δείτε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς, ομαδοποιημένα πίσω από οχυρώσεις κατασκευασμένες από χώμα.


Πώς η Χαμάς δημιούργησε μια δύναμη για να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Πώς καταμετρώνται οι νεκροί στη Γάζα

Γιατί το Ισραήλ και η Χαμάς πολεμούν στη Γάζα;

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ένα ανοιχτό τετράγωνο γης με ένα αστέρι του Δαβίδ χαραγμένο στη γη από ίχνη οχημάτων στην πόλη της Γάζας, κοντά στο Πανεπιστήμιο al-Azhar.

Εικόνες στο Διαδίκτυο πριν από τον πόλεμο έδειχναν παιδιά να παίζουν εκεί και πρότειναν ότι ήταν ένα πάρκο, αλλά ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, είπε ότι το έδαφος χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς ως πλατεία παρέλασης κοντά σε μια βάση. Την περιοχή κατέλαβε η Ταξιαρχία Golani του IDF.

Ένα αστέρι του Δαβίδ - το οποίο χρησιμοποιείται ως εβραϊκό και ισραηλινό σύμβολο - κατασκευάστηκε από τεθωρακισμένα οχήματα σε μια τελετή στη μνήμη των Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με μια ανάρτηση του αντιναύαρχου Hagari στο X.

Πρόσθετες αναφορές από τους Thomas Spencer, Paul Brown, Jake Horton, Alex Murray και Shayan Sardarizadeh και Jemimah Herd

 

  

Σχόλια