Καλό δρόμο στο 2024 !!!

Ένα ευγενικό μήνυμα του φίλτατου Μιχάλη Α. εκτός από τις καλοσυνάτες του ευχές περιείχε και τις διευθύνσεις δύο θέσεων youtube, που αφορούν το θρυλικό δημιουργό της Αμερικάνικης δημοτικής μουσικής Pete Seeger

Δύο λόγια γι’ αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη και αγωνιστή.

Ο Pete Seeger (1919-2014) ήταν μια θρυλική προσωπικότητα του αμερικανικού λαϊκού κινήματος. Ήταν ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, περιβαλλοντολόγος και σταθερός υποστηρικτής των μειονεκτούντων στην αμερικανική κοινωνία. Τραγούδησε για την υπεράσπιση των φτωχών, των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων. και πάντα να ζωντανεύει και να ενθαρρύνει, να ευχαριστεί και να λέει παραμύθια.

Ο Bruce Springsteen τον χαρακτήρισε πατέρα του Αμερικάνικου λαϊκού τραγουδιού.

Κάθε χρόνο ο Pete Seeger υπολόγιζε πόσα χρήματα θα χρειαζόταν για να στηρίξει την οικογένειά του για την επόμενη χρονιά και έδινε αυτό το ποσό σε δολάρια στον Harold Leventhal, τον μάνατζέρ του, και του ζήτησε να κλείσει συναυλίες που θα του κέρδιζαν τόσα χρήματα. Ο Πιτ γέμισε την υπόλοιπη χρονιά του παίζοντας δωρεάν σε επιδόματα, εράνους, σχολεία, συνδικαλιστικές αίθουσες, συλλαλητήρια και κάθε άλλο είδος συγκέντρωσης κινήματος και τόπου που μπορούσε να παίξει και το έκανε για όσο περισσότερο μπορούσε. Αυτός ήταν ο τύπος που ήταν και σε αυτήν την πλευρά ήταν. Ένας πραγματικός σωστός τύπος, που δεν έλεγε ονόματα και ήταν έτοιμος να πάει φυλακή γι' αυτό.

Καταδικάστηκε για περιφρόνηση του Κογκρέσου για την άρνησή του, αλλά η καταδίκη ανατράπηκε στην έφεση.

Ένας από τους καλύτερους ανθρώπους όλων των εποχών και ένας από τους ήρωές μου.

Σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε την χρονιά με τα δύο δείγματα της δουλειάς, που ο Μιχάλης μας υπέδειξε…

Τραγούδια αγώνα και ελπίδας… Όπως ονειρευόμαστε το 2024 σήμερα την πρώτη του μέρα.

Το πρώτο με τίτλο: Which side are you on (με ποιανού το μέρος είσαι) γράφτηκε από τη σύζυγο ενός συνδικαλισμένου εργάτη  το 1931, αφού μπράβοι εισέβαλαν στο σπίτι της και τρομοκρατούσαν αυτήν και τα παιδιά της. Το όνομά της ήταν Florence Reece και έγραψε τους στίχους στο πίσω μέρος ενός ημερολογίου μετά την αποχώρηση των κακοποιών.

Το δεύτερο λέγεται: River of My People (ποτάμι του λαού μου) και αποτελεί έναν ύμνο πίστης και εκτίμησης για τους αγωνιστές που συνεχίζουν αταλάντευτη τη πορεία τους μέσα από μύριες όσες δυσκολίες…

Μετά τα τραγούδια στο youtube ακολουθεί μικρό λεύκωμα όπου βρίσκονται οι στίχοι των δύο τραγουδιών, πρωτότυποι και μεταφρασμένοι.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ελπίδας, λοιπόν, από έναν άξιο και θαυμαστό Αμερικάνο…



 

Σχόλια