Μία συνέχεια από χτες…

Ο φίλτατος Μιχάλης Α., που έκανε ποδαρικό στην ΦΑΙΑΚΙΑ μας έστειλε ένα συμπληρωματικό σημείωμα στα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μας είχε ήδη πληροφορήσει σχετικά με τον Pete Seeger.

Παραθέτουμε:

Βέβαια, το River of my people είναι παλιά Ρώσικη μελωδία με μάλλον γλυκερούς στίχους όμως - ποιος ξέρει μέσα από ποιους περίεργους δρόμους - βρήκε τον δικό της και σαν τραγούδι λαϊκών κινημάτων και ποικιλία στοίχων. Εμένα η μελαγχολία της μουσικής με την αγωνιστικότητα του στίχου με συγκινεί.

Για την ιστορία, όταν ανακρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Mcarthy με την κατηγορία για “disloyalty and subversion“ (απιστία και ανατροπή) στο πολίτευμα των ΗΠΑ, στην κλασική ερώτηση «Ανήκετε ή ανήκατε ποτέ στο Κομμουνιστικό Κόμμα ή συνεργαστήκατε ποτέ με αυτό;» ο Pete Seger απάντησε: “We are not allowed to tell”!(δεν μας επιτρέπεται να πούμε)

Παρεμπιπτόντως,ο γηραιότερος φίλος του και μέντοράς του, o Woody Guthrie (τον λέγανε αλκοολικό αλλά διαγνώστηκε με χορεία του Huntington), ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα των ΗΠΑ. To τραγούδι τουThis Land is Your Land, This Land is My Landσήμερα διδάσκεται και τραγουδιέται στα σχολεία. Όμως παραλείπονται κάποιοι στοίχοι…

Προσκλήθηκε ο Pete Seeger από τον Bruce Springsteen και τον Ομπάμα να τραγουδήσει (με χορωδία) αυτό το τραγούδι στη συγκέντρωση της ορκωμοσίας της πρώτης θητείας Ομπάμα. Δέχτηκε με την προϋπόθεση να πει όλους τους στοίχους του τραγουδιού. Και τους είπε.



Κλείνουμε με τους στίχους του τραγουδιού. πρωτότυπους και μεταφρασμένους


Μην το λησμονάμε... Υπάρχουν και τέτοιοι Αμερικάνοι!

Σχόλια