Χρονιά του δράκου, με ωροσκόπο την... αρκούδα!


Με τον γνωστό γλαφυρό αφηγηματικό του τρόπο ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης περιγράφει τις θεαματικές αλλαγές, που συντελούνται στον γεωπολιτικό χάρτη του πλανήτη και που μεταβάλλουν άρδην την δυναμική των συσχετισμών.

 

Το 2024, σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία είναι η χρονιά του δράκου. Χαρακτηριστικά αυτού του ζώδιου, είναι η δύναμη, η αντοχή και η διαύγεια. Η αυλαία της χρονιάς άνοιξε προχτές με μια σημαντική ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, γνωστοποιώντας πως η χώρα εντάχθηκε στην ομάδα των BRICS!

Η ένταξη μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και μέλος του G20 κάνει πλέον τους BRICS την ισχυρότερη ενεργειακή ομάδα κρατών του πλανήτη. Θα ακολουθήσει η ένταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Αιθιοπίας, ως νέων μελών των BRISC, ενώ σε αναμονή εισόδου βρίσκονται και άλλες χώρες!

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Ρωσίας που πριν από 17 χρόνια είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ομάδας κατ’ αρχήν των BRIC, στη συνέχεια προστέθηκε και το αρκτικόλεξο «S» με την ένταξη της Νότιας Αφρικής!

Αξίζει να θυμηθούμε πως το 2015 η Ρωσία είχε καλέσει την κυβέρνηση του Τσίπρα να ενταχθεί στην επενδυτική τράπεζα των BRICS. Η επίσημη πρόσκληση έγινε δημοσίως από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και αντιπρόσωπο της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ!

Άκαρπες προσκλήσεις σε νανοηγέτες ικανούς μόνο για κωλοτούμπες, γεγονός που η συνέχεια το επιβεβαιώνει απολύτως... Γονυπετείς ικέτες στους Σόιμπλε της άλλοτε ευρωπαϊκής Λοκομοτίβας, που οι «μηχανοδηγοί» της, υποτακτικοί στους αμερικάνους την φρενάρουν τώρα επικίνδυνα ελλείψει καυσίμων!

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί, υπό τη προεδρία του Πούτιν με τη συμμετοχή και των νέων χωρών, στο Καζάν, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, που βρίσκεται στον ποταμό Βόλγα, στη Δημοκρατία του Ταταρστάν.

Η εμβληματική ανάθεση της διοργάνωσης της συνόδου των BRICS plus στην πόλη του Καζάν, συμβολίζει τους δρόμους του νότου για ανάπτυξη της οικονομίας με οδικά ανοίγματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τους BRICS σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε δυτικό «νεοαποικιακό» καθεστώς υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, κάτι που πρέπει να ανατραπεί.

Ως στόχος ανατροπής ακούγεται υπερβολικός. Κοιτάζοντας όμως τους αριθμούς ανακαλύπτεις πως η Κίνα έχει κλείσει συμφωνίες με 152 χώρες, που  αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, για έργα 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Τεράστιο ποσόν που προοπτικά μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10 τρισ. δολ.!

Σιδηρόδρομοι και λιμάνια, οδικές αρτηρίες, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έργα υποδομών κάθε είδους και πολυπλοκότητας, που ανοίγοντας τον νέο δρόμο του μεταξιού σε πλανητική έκταση, βελτιώνουν ταυτόχρονα και τη ζωή των κατοίκων! Ακόμα και τμήματα της Σαχάρας μπαίνουν σε προγράμματα δενδροφύτευσης, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα!

Ένας ταχύτατα αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος, που σύμφωνα με κάποιους «προοδευτικούς» πολιτικούς αναλυτές, οφείλεται «σε όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων...».

Ανεξαρτήτως αν αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές είναι αποτέλεσμα «ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων» και όχι μιας επαναστατικής διαδικασίας, ανοίγουν προοπτικές στους κολασμένους από την «νεοαποικιοκρατία» ιθαγενείς, για ένα πιάτο φαγητό και πόσιμο νερό. Για μια ηλεκτρική λάμπα αναμμένη πάνω από ένα μαθητικό βιβλίο και για ένα ιατρείο με κάποια αναγκαία φάρμακα! Κι αυτά μόνο ως αρχή!

Στο λεγόμενο δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο, όπου η κατανάλωση νερού ενός ζευγαριού σε ημερήσια βάση, είναι περισσότερη από τη μηνιαία μιας αφρικανικής οικογένειας υπάρχει και η άνεση, εκτός άλλων, για αποστασιοποιημένες και «πολιτισμένα» υπεροπτικές αναλύσεις περί «οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων...».  

  

Σχόλια