Μία ...'συνηθισμένη' μέρα στην Γάζα...

Παρεμβάλουμε αυτούσιο ένα ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δυναμικού του πρακτορείου ALjazzera από την μαρτυρική Γάζα… Είναι μία …’κανονική’ μέρα για την Γάζα, όπως την βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός τους τελευταίους μήνες… 

Παραθέτουμε το μεταφρασμένο από την ΦΑΙΑΚΙΑ κείμενο χωρίς άλλα σχόλια.  

Οι Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τραυματίες Παλαιστίνιους, που περιμένουν επισιτιστική βοήθεια στην Γάζα

Τουλάχιστον ένας νεκρός καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον πλήθους πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν νηοπομπή βοήθειας στη βόρεια Γάζα.


Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να λάβουν φαγητό σε ένα κυβερνητικό σχολείο στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 19 Φεβρουαρίου 2024

 

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον απελπισμένων πλήθων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνει Παλαιστίνιους τη Δευτέρα να τρέπονται σε φυγή για να καλυφθούν κατά μήκος ενός ερειπωμένου παραλιακού δρόμου στη βόρεια Γάζα -που έχει σχεδόν αποκοπεί εντελώς από τη βοήθεια εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ- καθώς ακούγεται ο ήχος σφοδρών πυροβολισμών.

Τα βίντεο δείχνουν επίσης σύννεφα από γκρίζες αναθυμιάσεις από βόμβες καπνού να φουντώνουν και χιλιάδες Παλαιστίνιους να συγκεντρώνονται στην περιοχή δυτικά της πόλης της Γάζας.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στο περιστατικό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μοιράστηκαν εικόνες ενός άνδρα που πετάγεται στο έδαφος με τραύμα στο κεφάλι του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση.

Θύματα και μάρτυρες είπαν στο Al Jazeera ότι η ισραηλινή επίθεση ήταν απρόκλητη.

«Κατέβηκα», είπε ένας άνδρας σε ένα νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα για θεραπεία. «Άκουσα πυροβολισμούς τότε και δεν ξέρω τι συνέβη».

Ένας άλλος άνδρας είπε ότι πήγε στην περιοχή μόνο για να πάρει αλεύρι.

«Θέλουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας… όπως όλοι οι άλλοι, έτσι πήγαμε να πάρουμε λίγο αλεύρι. Αλλά μετά μας πυροβόλησαν, εκτοξεύτηκαν οβίδες και τανκς προχώρησαν εναντίον μας», είπε.

Το βίντεο δείχνει επίσης παλαιστίνια παιδιά να σπεύδουν να μαζέψουν αλεύρι από το έδαφος αφού έσπασε ένας σάκος.

Η επίθεση είναι η δεύτερη του είδους της σε τόσες μέρες και έρχεται εν μέσω μιας ταχέως επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για συνθήκες λιμού που πλήττουν περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά την απελπιστική κατάσταση, το Ισραήλ – το οποίο ελέγχει τα σημεία εισόδου στη Γάζα – αρνήθηκε να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια.

Αρκετές υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι η «ανησυχητική» έλλειψη τροφής και νερού καθώς και η εξάπλωση ασθενειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκρηξη» παιδικών θανάτων στη Γάζα.

«Εχουμε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας διατροφικής κρίσης», δήλωσε ο Τεντ Τσέιν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF για ανθρωπιστική δράση.

«Αν η σύγκρουση δεν τελειώσει τώρα, η διατροφή των παιδιών θα συνεχίσει να πέφτει κατακόρυφα, οδηγώντας σε θανάτους ή προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τα οποία θα επηρεάσουν τα παιδιά της Γάζας για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα έχουν πιθανές συνέπειες μεταξύ των γενεών».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 29.092 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς –η οποία κυβερνά τη Γάζα– εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ.

Περίπου 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.


  

Σχόλια