Γυάρος! Όχι στα σχέδια υποτιθέμενης «αξιοποίησης»


Από τον φίλτατο Στέφανο Πάντο λάβαμε το παρακάτω σημείωμα, που αναφέρεται στα σχέδια ‘αξιοποίησης’ της Γυάρου… Πριν λίγες μέρες είχαμε παρουσιάσει την αντίδραση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).

Η Γυάρος ετοιμάζεται από τον φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό να σβηστεί από την μνήμη της ανθρωπότητας… Και αυτό σε μία εποχή, που του φίδι του φασισμού και του ναζισμού γεννοβολάει τα αυγά του στην Γηραιά Ηπειρο…

Μετά το σημείωμα του Στέφανου παρεμβάλλουμε αυτούσια την σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).

 

Όχι στα σχέδια υποτιθέμενης «αξιοποίησης» ενός «μαρτυρικού τόπου» που επίτηδες παραδόθηκε στη φυσική φθορά ώστε να βυθιστεί στη λήθη.

 

Ναι! Στο πλαίσιο προστασίας, επίσκεψης και ανάδειξης της Γυάρου και όλων των τόπων ιστορικής μνήμης με σεβασμό στην ιστορία τους.

 

Η Γυάρος, η Μακρόνησος, το Αουσβιτς και το Νταχάου δεν πρέπει να χαθούν και να μετατραπούν σε απολίτικα αντιιστορικά τεχνολογικά πάρκα.

 

Χρειαζεται οπωσδήποτε μελετη για ένα πλαίσιο από το ΥΠΠΟ, της αξιοποίησης, ανάδειξης, επίσκεψης και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική μνήμη του χώρου και ολοκλήρου του νησιού.

 

Δύσκολη, ευαίσθητη υπόθεση που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και οπωσδήποτε με δημόσια ευθύνη και οχι διάφορων ιδιωτικών φορέων.

Η Γυάρος ήταν και είναι δημόσια περιουσία, είναι και ήταν ένα ακατοίκητο νησι με εμβληματική ιστορία ! Πάντα ήταν χώρος εξορίας και εκτόπισης όσων σκέφτονται και αντιστέκονται και αντιδρούν σε δικτατορίες και αντιδραστικά καθεστώτα.

Οι οποιεσδήποτε χρήσεις προταθούν πρέπει να υπακούουν στα παραπάνω και για αυτό τον λόγο πρέπει να μελετηθούν να ελέγχονται και να υλοποιηθούν από το Δημόσιο!

 

Η οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία και η οποιαδήποτε εταιρεία Αλουμινίου δεν εκφράζει, ούτε μπορεί να εκφράζει το δημόσιο συμφέρον.

 

Στέφανος Πάντος



«Οξεία αντίδραση του Συλλόγου Αντιστασιακών ΣΦΕΑ για τα σχέδια της ALUMIL στη Γυάρο.

Αποδοκιμάζει τα σχέδια υποτιθέμενης «αξιοποίησης» ενός «μαρτυρικού τόπου που επίτηδες παραδόθηκε στη φυσική φθορά ώστε να βυθιστεί στη λήθη.

 

Σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ άλλων και στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) προκαλούν τα πρωτοφανή επιχειρηματικά σχέδια για τη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου των φυλακών της Γυάρου σε «αυτάρκη κόμβο νερού και ενέργειας» από τη βιομηχανία ALUMIL στο πλαίσιο του προγράμματος Arxellence 3 που προκήρυξε μαζί με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ» που τελεί υπό την εποπτεία και την συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του επίσημου τουριστικού ιστότοπου Νοτίου Αιγαίου με χορηγούς επικοινωνίας γνωστά περιοδικά του χώρου της αρχιτεκτονικής και των τεχνικών έργων.

Γυάρος

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 αποδοκιμάζει δριμύτατα τα σχέδια υποτιθέμενης «αξιοποίησης» ενός «μαρτυρικού τόπου που επίτηδες παραδόθηκε στη φυσική φθορά όπως και άλλοι αντίστοιχοι τόποι ιστορικής μνήμης» ώστε «να βυθιστούν στη λήθη».

Ζητά η Γυάρος και τα άλλα ξερονήσια-τόποι εξορίας να μην αφεθούν στην τύχη τους αλλά ούτε και να παραδοθούν στις «πράσινες» ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σε εταιρίες που προκειμένου να διαφημιστούν δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Επιπλέον, απαιτεί να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης των τόπων ιστορικής μνήμης.»

  

Σχόλια