Αυτός είναι ο κίνδυνος…


Η κατρακύλα του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές είναι το θέμα του άρθρου του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη… Όχι θεωρητικά και στο μέλλον αλλά εντελώς πρακτικά και απολύτως σύγχρονα…

Παραθέτουμε.

«Ξοδεύουμε χρήματα ως χώρα σαν μεθυσμένος ναύτης που βγήκε στην στεριά για το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ajay Rajadhyaksha, στρατηγικός αναλυτής της Barclays στους Financial Τimes. Συνεχίζοντας υπογραμμίζει τον κίνδυνο έκρηξης για το αμερικανικό χρέος, με αύξηση του ελλείμματος στο 1,9 τρισεκ. δολάρια.

Ένα διευρυμένο έλλειμμα που θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να εκδώσουν επιπλέον χρέος εντόκων γραμματίων 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τους τρεις μήνες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους τον Σεπτέμβριο.

Οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν μια «ισορροπία τρόμου» τυπώνοντας δολάρια αυξάνοντας το χρέος τους περίπου 1 τρισεκ. εκατομμύριο δολάρια σχεδόν κάθε τρίμηνο! Παράλληλα πληρώνουν κάθε χρόνο μόνο για τόκους πάνω από ένα τρισεκ. δολάρια, μέγεθος που ξεπερνά τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Μέχρι «χθες» όλη αυτή η πράσινη χαρτούρα ως αποθεματικό νόμισμα κάλυπτε το 90% των παγκόσμιων συναλλαγών! Από το 2006 με την εμφάνιση των BRICS αρχίζει να αλλάζει, αργά κατ’ αρχή, το γνωστό σκηνικό της αδιαφιλονίκητης παντοδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος.

Από το 2006 μέχρι και το περασμένο Νοέμβριο το 90% της κάλυψης συναλλαγών σε δολάρια μειώθηκε στο 58,41% παραμένοντας ακόμα κυρίαρχο! Παράλληλα o πυρετός αγοράς χρυσού που ανεβαίνει κατακόρυφα στον Παγκόσμιο Νότο πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στα «εργαστήρια» της χρηματοπιστωτικής φούσκας, Γουόλ Στριτ και Λονδρέζικου Σίτι.

«Μόνο ο χρυσός είναι αληθινό χρήμα. Όλα τα άλλα είναι πίστωση», είχε πει ενώπιον του κογκρέσου ο Τζέι Πι Μόργκαν, ιδρυτής το 1871 του χρηματοπιστωτικού, σήμερα, κολοσσού “J.P. Morgan”. Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν μαζικές αγορές χρυσού ξεφορτώνοντας δολάρια, ακολουθούν Ινδία, Βραζιλία!

Αυτός είναι ο κίνδυνος… Η αμφισβήτηση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, το «ξεφούσκωμα» του δηλαδή στο μέγεθος της πραγματικής του αξίας, συμπαρασύροντας ευρώ, στερλίνα και μια σειρά άλλα συγγενή νομίσματα. Πρόσφατο κτύπημα: «Το πετροδολάριο δίνει τη θέση του στο πετρογιουάν;» (Naftemporiki 26/6)

Και αν συμβούν αυτά τότε πως θα διατηρούν οι ΗΠΑ γύρω στις 750 στρατιωτικές βάσεις σε 80 χώρες και την γιγαντιαία στρατιωτική μηχανή τους, αναπτυγμένη σε πλανητική έκταση; Επικίνδυνα αδιέξοδα που απειλούν με στήσιμο στο τοίχο την παγκόσμια Ειρήνη…

Τα προεόρτια πάντως ξεκίνησαν, οι χρηματιστηριακοί δείκτες τους θολώνουν από αίμα αθώων θυμάτων σε Γάζα, Ουκρανία, Αφρική και άλλων «άγνωστων» συρράξεων, πληρώνοντας τα αδιέξοδα της απληστίας. «Και των αρχαίων (αχρείων) Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει». Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε…

Ο άξονας Κίνας-Ρωσίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών στο πολύ ενδιαφέρον «παιγνίδι» για αποδέσμευση από την τυραννία των αγορών, αλλάζει επικίνδυνα τη σκακιέρα! Ένας πολυπολικός κόσμος αναδύεται χωρίς βεβαίως να εγκαινιάζει και την εποχή «της κατάργησης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο…».


Αυτός είναι ο κίνδυνος, μπροστά στα αδιέξοδα ενός καζίνο καπιταλισμού με ένα παγκόσμιο χρέος που το 1981 ήταν 14 τρισεκ. δολάρια και το 2023 να έχει εκτιναχθεί στα 313 τρισεκ. δολάρια. Χρέος που συνεχώς θα διογκώνεται μέχρι αυτή η φούσκα να εκραγεί εκτός και αν προλάβει μια «πυρηνική σεισάχθεια» να το εξαφανίσει μαζί με τη ζωή στο πλανήτη.

Το σύστημα της «παγκόσμιας ληστείας» δεν κινδυνεύει από την άνοδο της ακροδεξιάς, αντιθέτως βάζει στο παιγνίδι τους «αναπληρωματικούς» του παίκτες, τύπου Λεπέν και Μελόνι προκειμένου να συνεχίσουν, με άλλη αμφίεση, την ίδια και σκληρότερη αντιλαϊκή τακτική, ελλείψει μέχρι τώρα ενός ανατρεπτικού λαϊκού κινήματος. 

Ο δρόμος για τον «παράδεισο» περνάει πάντα μέσα από την κόλαση…      

 

Σχόλια