Νέλσον Μαντέλα: άσκηση μνήμης...

Για την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα τα 91 γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα είναι ισχυρό ερέθισμα ανάμνησης αγώνων, πίστης, αφοσίωσης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενάντια στην ανθρώπινη αθλιότητα, όπως ήταν το Απαρτχάιντ.
Η ανθρώπινη ιδιότητα της εξοικίωσης είναι κατά περίπτωση πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Θα ήταν καλύτερο για μας να κρατάμε με καθαρότητα και ζωντάνια στη μνήμη μας το μισητό ρατσιστικό καθεστώς των ομοφύλων μας (λευκών) εισβολέων στην Ν. Αφρική, που μεταχειριζόταν τους ντόπιους έγχρωμους ιθαγενείς ως φτηνό αναλώσιμο υλικό.
Απέναντι στην «πολιτισμένη» βαρβαρότητα των «ανώτερων», ο Νέλσον Μαντέλα ύψωσε την αντιστασιακή του άρνηση στο καθεστώς των διακρίσεων με βάση το χρώμα του δέρματος με τίμημα 27 χρόνια βασανιστηρίων και φυλακής.
Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 1990 η μέρα του Μαντέλα, όταν η ανθρωπότητα έβλεπε τον κουρασμένο ηγέτη των βασανισμένων Αφρικανών να βαδίζει αργά, κουρασμένα μα σταθερά τα βήματα από τον περίβολο της φυλακής του προς την ελευθερία.
Σήμερα, 91 χρονών, με ταλαιπωρημένη την υγεία του και εξασθενημένη τη μνήμη του, μας κοιτάζει με το ίδιο νηφάλιο χαμόγελο της σοφής ανωτερότητάς του. Μορφή-μνήμη του χρέους για τις γενιές, που υπάρχουν και που έρχονται…
Ο Μαντέλα, θα είναι με την στάση του, με το ήθος του, αιώνιο αντεπιχείρημα σε κάθε «ιδεολογία»-αποθέωση της ηλιθιότητας των φυλετικών διακρίσεων…

Σχόλια