Σαν σήμερα... 25 Ιουλίου 1929

Τι κάθεται τώρα και θυμάται ο φίλτατος Στέφανος Πάντος... Αυτά όλα ανήκουν στο απώτερο παρελθόν... Σήμερα το 2020, δηλαδή ενενήντα και ένα χρόνια μετά, η δημοκρατία έχει ...θριαμβεύσει και εδραιωθεί απαρασάλευτα... Φέτος μάλιστα ένας πολιτικός απόγονος,  της ίδιας ευρείας δημοκρατικής παρατάξεως, ο Υπουργός Προ-Πο κ. χρυσοχοΐδης, προερχόμενος από το Πανελλήνιο ΣΟΚ έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον σκοπό αυτό... Με ένα νέο νόμο μέγκλα, που ρυθμίζει τα των πολιτικών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων με τρόπο αδιαμφισβήτητα και προωθημένα ... λαϊκοδημοκρατικό. Για αυτό η υπόμνηση του φίλτατου Στέφανου έχει χαρακτήρα ...αποκλειστικά ιστορικό αλλά εμείς ανεβάζουμε το κείμενό του αποκλειστικά λόγω...προσωπικής φιλίας... Δέστε παρακαλώ και μόνοι σας πόσο ανεπίκαιρο είναι... 

Σαν σήμερα... 25 Ιουλίου 1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως «Ιδιώνυμο» και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.
Για να ξέρουμε για να μη ξεχνάμε και αυτήν την αντιδραστική πολιτική πλευρά του Ελευθερίου Βενιζέλου...

Και το «Ιδιώνυμο» όχι μόνο ψηφίστηκε αλλά και εφαρμόστηκε μέχρι κεραίας. Ετσι στα πέντε χρόνια της εφαρμογής του -από τον Ιούλιο του 1929 ως τον Ιούνιο του 1934- δολοφονήθηκαν 37 εργάτες κι αγρότες, συνελήφθησαν περίπου 16.500 αγωνιστές και καταδικάστηκαν γύρω στις 3.000...

Ακόμη διαλύθηκαν πολλές μαζικές εργατικές οργανώσεις. Αυτό το έκτακτο νομοθετικό οπλοστάσιο -γράφει ο Ν. Αλιβιζάτος-στράφηκε, κατά πρώτο λόγο, κατά της επέκτασης του εργατικού κινήματος... 

Πάνω από το 60% των ατόμων που καταδικάστηκαν με το «ιδιώνυμο» για εγκλήματα κατά της ασφαλείας του κράτους ανήκε στην εργατική τάξη.

Σχόλια

Ο χρήστης ΝΩΝΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ είπε…
Ένα έγκλημα ενοχοποίησης ακόμα και της γνώμης αλλά και μια προειδοποιητική βολή για το πόσο ανεκτή είναι η αστική δημοκρατία όταν τίθενται εν αμφιβόλω ακόμη και οριακά οι στόχοι και οι επιδιώξεις των συμφερόντων που υπηρετεί.
ΣΑΝ ΜΙΚΡΟ ΣΥΜΠΛΉΡΩΜΑ
Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας την έλλειψη κομμουνιστικής εκπροσώπησης κλήθηκαν να καλύψουν οι βουλευτές της “ αριστερής πτέρυγας¨” Παπαναστασίου, Παπανδρέου και Καφαντάρης.
Το αίτημα του Παπαναστασίου όπως ο νόμος να διώκει και τους φασίστες, δεν έγινε δεκτό από τον Βενιζέλο.
Τα περιοδικά «Θέμις» και «Δικαιοσύνη» φιλοξένησαν πλήθος άρθρων με τα οποία διατύπωνε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο όχι μόνο ο νομικός κόσμος της χώρας αλλά και προσωπικότητες όπως οι Γρηγόριος Ξενόπουλος, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γεώργιος Νιρβάνας, ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο Δημήτρης Γληνός, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ανρί Μπαρμπίς.
Καλησπέρες σε όλους
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΝΩΝΤΑΣ
Ο χρήστης Μίλτος Βασιλείου είπε…
Ευχαριστώ για τον δημιουργικό σου σχολιασμό Νώντα
Μίλτος Βασιλείου