H EΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΟΥΛΑ

👉Δεν πρόκειται για την Βασούλα, που υποδύθηκε η μακαρίτισσα Τζένη Καρέζη ούτε για άλλη Βασούλα σταρ της πολιτικής μας ζωής ή της καθημερινότητάς μας…

Ο φίλτατος Δημήτρης Λεβέντης, ευκαιρίας δοθείσης αναφέρεται στην Νατοϊκή βάση της Παλαιοκαστρίτσας (παγιοκαστρίτσα εις την κερκυραϊκήν), της οποίας την δημιουργία εβιώσαμε κατά την διάρκεια της …εθνοσωτηρίου… Αναλυτικές και ακριβείς πληροφορίες, χρησιμότατες για την αποκατάσταση και την διέγερση της συλλογικής μνήμης που κινδυνεύει με …κρίσιμες απώλειες.

Παραθέτουμε

 

H EΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΟΥΛΑ

παγιοκαστρίτσα

Στη σελίδα του κερκυραικού καναλιού Start υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύντομο ρεπορτάζ με φωτογραφική τεκμηρίωση από τον Α. Μελίδη για την Ναυτική Βάση της Παλιοκαστρίτσας.

https://www.startmediacorfu.gr/i-proin-vasi-tou-nato.../...




Προφανώς από επιπόλαιο λάθος του ηλεκτρονικογραφιά δαίμονα αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η βάση κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση Παπάγου (!!!)

Αλλά υπάρχει μία τελείως λαθεμένη εκτίμηση που καταπίνει τον χαρακτηρισμό "Ναυτικό οχυρό" σαν τα σπιτόπουλα του Αη Στέφανου και των Αυλιωτών, που δόθηκε για να καλυφτεί ο καθαρά επιθετικός χαρακτήρας της τεράστιας εγκατάστασης.


Βάση ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ σχεδιασμένη στα πλαίσια της επεκτατικής πολιτικής των Αμερικάνων για τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής, την δεκαετία του ΄60.

 Σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει πριν τη στρατιωτικο-φασιστική δικτατορία, όπου συνεργάστηκαν οι Κυβερνήσεις της ΕΡΕ, της Ένωσης Κέντρου και των "αποστατών" της ΕΚ.

Ο άξονας κίνησης εφοδιασμού ήταν Νάπολι - Παλιοκαστρίτσα - Αεροδρόμιο ή λιμάνι Λευκίμμης - Εγνατία οδός (που είχε άλλη χάραξη) - Τουρκία - Μ. Ανατολή – Καύκασος.

Ιχνη του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας προς την Λευκίμμη ήταν και είναι η εμμονή για σύνδεση με Εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας της βάσης προς την Πόλη και η τεράστια σε πλάτος λεωφόρος στη Μεσογγή προς το βουνό που σήμερα φαίνεται τελείως ξεκάρφωτη, στοχεύοντας στο βουνό όπου προβλεπόταν σήραγγα. (γιατί άραγε όχι Εθνική οδός προς την Δασιά ή την Γλυφάδα ???)

Απ΄όταν ο Σαντάτ ξεκίνησε να φλερτάρει με τους Δυτικούς το ΄73 και να περνάει οριστικά με αυτό το στρατόπεδο μετά τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, όλος ο σχεδιασμός αλλάζει μιας και η Αίγυπτος κόβει την συμμαχία με τους Σοβιετικούς. Μαζί με την Ιορδανία ανοίγουν δρόμο στα πετρέλαια από τον νότο προς τον βορρά και όχι πιά στον άξονα από την Δύση προς την Ανατολή όπου ήταν ενταγμένη η Κέρκυρα…

Λέγεται, ότι η βάση έπαιξε κάποιο ρόλο στην επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία και μετά σταμάτησε νάχει λόγο ύπαρξης μιας και οι Αμερικανοί βρήκαν άλλους δρόμους πολύ κοντινότερους και με σύμμαχους προθυμότερους όπως το σκυλολόϊ των πριγκήπων και χαλίφηδων της Σαουδικής χερσονήσου.

Οι παλιές τορπίλες δεν προοριζόταν για την άμυνα της Ελλάδας αλλά για την επίθεση κατά της Ανατολής και της ΕΣΣΔ ..

Αμυνα προσανατολισμένη ενάντια σε ποιόν άραγε ?? Στην σύμμαχο Ιταλία ή στο Βατικανό και το Μαρόκο ??

Οι φωτογραφίες πάντως συνθέτουν σκηνικό τρόμου και θάνατου.... Η καλύτερη αξιοποίηση που μπορεί να δεχτεί ο διαμορφωμένος τεράστιος χώρος του σκαμένου βουνού είναι ίσως ένα θεαματικό υπερσύγχρονο τρενάκι του τρόμου δίχως ν΄αλλαχτεί καθόλου το gothic σκηνικό… Σκέψη που είχα εκθέσει στον δήμαρχο Χαλικιά όταν με είχε ρωτήσει με σκοπό την προβολή της πολεμικής φρίκης.

ΥΓ Η βάση της Παλαιοκαστρίτσας και ο νατοικός σχεδιασμός παρουσίασαν κάποια στιγμή επί χούντας το χωροταξικό σχέδιο της Καλιφρονέζικης εταιρείας Μπέϊζιλ… Εκεί, προβλεπόταν η αποδυνάμωση όλων των υπόλοιπων κλάδων παραγωγής και η ανάπτυξη του τουρισμού με 100 χιλιάδες κρεβάτια δηλαδή μια ολέθρια σχέση κατοίκων -τουριστών 1:1… Κοντά στη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή!!!

Βρήκαν πρόθυμους συνεργάτες στο προσωπικό των καθηγητάδων του πολυτεχνείου και αρχιτεκτονικής ομάδας που από τότε κυριάρχησε με θρασύτατο σμπρώξιμο στις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές κατασκευές του νησιού.

Οι λιμενικές κι ωκεανογραφικές έρευνες της βάσης είχαν αρχίσει από τα τέλη των 60'ς με την παρουσία του συλλόγου υποβρυχίων καταδύσεων "Μπαρακούντα" σχεδόν αποκλειστικά από Γερμανούς που εμφανίστηκαν από το πουθενά...

 

  

Σχόλια