Υπερβάλλουσα θνησιμότητα και COVID

Άλλη μία επιτυχία της ΦΑΙΑΚΙΑΣ! Εξασφαλίσαμε την σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιοποίηση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος κειμένου του πράκτορα ΘΠ. Αναφέρεται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω COVID και την …διαχείρισή της… Αφορά όλους και ιδιαίτερα του σχετικά ή πολύ “ευχαριστημένους”. Τους σίγουρους, τους βέβαιους, τους απόλυτους. Απευθύνεται επίσης σε αυτούς, που όταν τους χτυπούν την πόρτα δεν ανοίγουν γιατί …λείπει η θεία τους…

 

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα και COVID


Ακολουθούν δύο διαγράμματα που αφορούν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα (δηλαδή τον αριθμό των επιπλέον θανάτων στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών) από το site του Economist. https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker.







Φυσικά δεν περιμένει κανείς μόνο από αυτά τα δυο διαγράμματα να αντιληφθεί ότι κάτι τρέχει με το ζήτημα αυτό.



Θα υπενθυμίσω ότι το 2020 επί μήνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στη χώρα (υποτίθεται ότι) δεν είχε παρατηρηθεί υπερβάλλουσα θνησιμότητα κι αυτό είχε αποδοθεί στην «αποτελεσματική» διαχείριση.

Μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, έγινε για πρώτη φορά λόγος περί του Euromomo, (το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής της θνησιμότητας), την ύπαρξη του οποίου, οι περισσότεροι αγνοούσαν προφανώς μέχρι τότε.

Έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, για να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη και μάλιστα με καθυστέρηση, (τον Ιανουάριο στην επιτροπή διαφάνειας στη Βουλή) δια στόματος Τσιόδρα ότι όντως υπήρξε υπερβάλλουσα θνησιμότητα, στη διάρκεια του 2020.

Αυτό έγινε διότι η κατάθεση των στατιστικών στοιχείων δεν μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο από το τέλος του έτους. Επιπλέον αποδόθηκε αυστηρά στους αυξημένους θανάτους από την COVID – 19, που είχαν επισυμβεί κυρίως το μήνα Νοέμβριο.

Ωστόσο μέχρι τότε η διάχυτη αντίληψη ήταν ότι ακόμη κι αυτοί οι θάνατοι δεν επηρέασαν τη γενική – συνολική θνησιμότητα.

Την ίδια περίοδο δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία όμως έδειχναν ότι η αποδεδειγμένη και με καθυστέρηση καθομολογούμενη πλέον υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δεν οφείλονταν αποκλειστικά και μόνον στη αύξηση της θνητότητας από μία και μόνο νόσο, ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς.

Όσοι ασχολούμαστε με τα ζητήματα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται απλώς για τυπικές καθυστερήσεις που οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ή σε ατέλειες των μηχανισμών καταγραφής των δημογραφικών στοιχείων, από τα ληξιαρχεία μέχρι την ΕΛΣΤΑΤ και τους διεθνείς οργανισμούς στη συνέχεια.

Είναι κάτι πέρα από αυτό, που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες προηγμένες χώρες, πχ στη Μ. Βρετανία και πολύ περισσότερο σε λιγότερο προηγμένες με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Περού.

Πρόκειται για ένα μαγείρεμα, με στόχο την βελτίωση της γενικότερης εικόνας που στήνεται επικοινωνιακά, αλλά που στη προκειμένη περίπτωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και σκοπιμότητα, δεδομένου ότι αφορά αφενός μεν υπερβολικά αυξημένους θανάτους από την πανδημία και αφετέρου συνολικά θανάτους, όταν αυτοί τελευταίοι καθιστούν τους προηγούμενους πολύ πιο δυσβάστακτους.

Στα διαγράμματα λοιπόν εμφανίζεται το μοναδικό φαινόμενο για μια χώρα, όπου παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν φτάσει πλέον στο οριακό σημείο να αντιμετωπίζουν μια και μόνο νόσο, δεν καταγράφονται – περιέργως πως – άλλοι θάνατοι, που έτσι κι αλλιώς θα ήταν φυσικό να συμβαίνουν, παρά την πανδημία, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Αφήνω φυσικά ασχολίαστο το γεγονός ότι είναι πλέον πανκοίνως γνωστό, ότι είναι λογικό να υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα, όταν υπάρχει συνδυασμός πίεσης των συστημάτων υγείας, αδυναμία ή αποφυγή της πρόσβασης άλλων πασχόντων στα νοσοκομεία και γενικότερα στο σύνολο των δομών και των υπηρεσιών υγείας.

Κατόπιν όλων αυτών φαντάζομαι ότι δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει – ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡOΠΟ – τους επί δίμηνο προκλητικά αρνητικούς δείκτες, από τις αρχές Ιανουαρίου  έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021. Δεν μερίμνησαν ούτε καν να παρουσιάσουν την γενική θνησιμότητα, έστω στα όρια εκείνης από την COVID – 19, αλλά όπως φαίνεται, στην υπερβολή δεν υπάρχουν όρια Βέβαια στο μετέπειτα διάστημα ο αυξημένος αριθμός των ημερήσιων θανάτων, δεν επέτρεψε τη συνέχιση της  ίδιας τακτικής.

Ωστόσο εξήγηση υπάρχει, φτάνει να θέλει κανείς να συζητήσουμε το πρόβλημα.

 

Σχόλια