Παράλειψή μας


Πριν μερικές μέρες, ακριβώς την ίδια ημερομηνία με τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου έφυγε από κοντά μας η Γκέλυ Μαυροπούλου. Μία αγαπημένη ηθοποιός, παρούσα ως πρωταγωνίστρια και δευτεραγωνίστρια σε πολλές ελληνικές ταινίες, που έχουν κερδίσει την συμπάθειά μας στην διαδρομή του χρόνου… Αλλά αυτό είναι μόνον μικρό μέρος της πλούσιας καλλιτεχνικής της θητείας.

Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά με δασκάλους της τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Μίνω Βολανάκη.

Συμπλήρωσε μία 30ετία περίπου πάνω στο σανίδι συμμετέχοντας σε θιάσους πρόζας και επιθεώρησης. Πρωταγωνίστησε σε μεγάλα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου (Σαίξπηρ, Μολιέρο, Αρχαία τραγωδία κ.λ.π.). Ισως η σεμνότητά της -αντανάκλαση της ωριμότητας και της πληρότητας του χαρακτήρα της- να της “στέρησε” τα μεγάλα αφιέρωμα σε tabloid, σε υμνολογίες στα πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα…

Παντρεύτηκε και έζησε περίπου 12 χρόνια με έναν δικό μας, Κερκυραίο, τον Στέφανο Στρατηγό. Γόης και σκληρός του σινεμά της εποχής... Στάθηκε δίπλα του η Γκέλυ πριν τον θάνατό του...

Δυστυχώς για τέτοιου τύπου εργάτες της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού, το τέλος της διαδρομής είναι σκληρό… Η Γκέλυ δεν αποτέλεσε εξαίρεση… Πέρασε πολύ καιρό τελείως μόνη. Στο σπίτι, στο νοσοκομείο και στο νεκροθάλαμο… Ηταν το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, που υλοποίησε την επιθυμία της για αποτέφρωση.  

Αξίζει μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας…

Καλοτάξειδη!

 



Σχόλια