Πολλά μπράβο !

Για την έξοχη βραδιά, με τίτλο: “Κάτω απ’ το φως του Φεγγαριού” που απολαύσαμε κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού στα ερείπια του ναού της Αρτεμης, στους Αγιους Θεοδώρους. Εδώ τιμώνταν η Θεά της Σελήνης από τους προγόνους μας. Αν δεν μας απατά η γνώση μας, πρόκειται για τον αρχαιότερο ναό στην Ελλάδα φτιαγμένο από πωρόλιθο (590-580 π.Χ).

Το τιμώμενο φεγγάρι συμμετείχε στην δράση της βραδιάς καθώς ανέτειλε ανατολικά του ναού των Αγιών Θεοδώρων, χάθηκε στην συνέχεια πίσω από το κύριο κτίσμα του μοναστηριού και μεσουράνησε στην συνέχεια...




Μπράβο για την πρωτοβουλία να οργανωθεί η εκδήλωση στον καταπληκτικό αυτό χώρο! Μάλλον είναι η πρώτη φορά, που οργανώνεται εκεί καλλιτεχνικό δρώμενο και αυτό ενισχύει την συγκίνηση και την υποβλητικότητα… Επαινος ανυπόκριτος για την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Διαδημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, που είχαν την έμπνευση…



Το θυσιαστήριο, που αποτελεί ουσιαστικά και το μόνο εναπομένον δομικό στοιχείο του ναού καθόρισε τον  χώρο της σκηνής… Γύρω από το μνημείο εξελίχθηκε η παράσταση.

Μπράβο για την εξαίρετη θεματολογική επιλογή… Στο πρώτο μέρος απολαύσαμε εκτενή αποσπάσματα από τις ραψωδίες ζ, ν και π της Οδύσσειας, που συγκροτούν την συμμετοχή των Φαιάκων στο έπος (άφιξη του Οδυσσέα, υποδοχή του στο παλάτι του Αλκίνοου, απόπλους του για την Ιθάκη). Τα κείμενα, μεταφρασμένα από τον Λευτέρη Μαρωνίτη, αποδόθηκαν εξαιρετικά από τους Νέστορα Κοψιδά, Εκτορα Καλούδη, Ναταλία Καποδίστρια και Αγγελική Μιχαλοπούλου. Την αφηγηματική σύνδεση έκαναν οι Ευγενία Ζαγούρα, Σπύρος Σκλαβούνος και Σοφία Τόμπρου

Το δεύτερο μέρος άμεσα αφιερωμένο στην Σελήνη-Σελάνα (προφανώς Δωρική απόδοση, που ταιριάζει και με την Δωρική καταγωγή των ιστορικών Κερκυραίων)… Ποιητική αναφορά στους θρύλους, τους μύθους, τις δεισιδαιμονίες και τους ύμνους για την δορυφόρο ακόλουθο του πλανήτη μας, που έτσι και αλλιώς βασιλεύει στις ρομαντικές μας ενατενίσεις.  

Ποιήματα, τραγούδια, στίχοι, επιμύθια γέμισαν τη βραδιά σε μία απολαυστική ροή ήχων και εικόνων… Στην απαγγελία, εκτός των ηθοποιών του πρώτου μέρους συμμετείχαν και οι Αγγελική Παγιατάκη, Μάχη Πουλιάση και Μαρία Οικονόμου.

Εξαιρετική η συμμετοχή του χορού των γυναικών, που αποτέλεσαν οι Βασιλική Μάκου, Ολγα Μαυρομμάτη, Μαριτίνα Σωμιρά, Αγγελική Φιλιππίδου και Ιλεάννα Χανδρινού.

Τι να πούμε για την Λία Κολυτά, που με την εξαιρετική της φωνή μας χάρισε θαυμάσια τραγούδια με θέμα το Φεγγάρι…

Δεν μας εξέπληξε ο Νίκος ο Μεταλληνός για την ποιότητα της μουσικής επένδυσης και εκτέλεσης. Ο Νίκος είναι ένας εξαίρετος μουσικός, που η αναγγελία και μόνον της συμμετοχής του αποτελεί εγγύηση ποιότητας. Κάθε φορά το αποδεικνύει… Θαυμάσια η Πράξιλα Μπότου, συνοδός του στο φλάουτο.

Εξαιρετική η ηχητική εγκατάσταση, βοήθησε στην ανεμπόδιστη, ξεκάθαρη ακρόαση κειμένων και μουσικής.  

Η καλλιτεχνική δράση ήταν ιδανικά εναρμονισμένη με το χώρο και το θέμα της βραδιάς. Εξαιρετική η επιλογή των κειμένων, η ροή τους και η διάρκειά τους. Το συνθετικό αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό. Οι Επαινοι ανήκουν στην Βαρβάρα Δούκα καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δια.ΠΕ.ΘΕ.Κ, που είχε την ευθύνη επιλογής κειμένων και σκηνοθεσίας.

Θα επαναλάβουμε την χαρά, που μας γέμισε η χτεσινή βραδιά. Τον τελευταίο καιρό δεν είμαστε συνηθισμένοι σε δρώμενα, που εκφεύγουν την μετριότητα, την ροπή προς τα τετριμμένα και την εύκολη λύση της αλληλοκολακείας…

Η επιλογή του χώρου ανοίγει προοπτικές στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για την πρωτοβουλία επιλογής του. Ηδη η φαντασία μας τρέχει και ονειρευόμαστε παραστάσεις αρχαίου δράματος στον χώρο… Ελάχιστες διαμορφώσεις, με απόλυτο σεβασμό στον μνημειακή φυσιογνωμία του περιβάλλοντος, θα αναβαθμίσουν την προσπελασιμότητα και την λειτουργικότητά του …





Ονειρευόμαστε… Εχουμε το δικαίωμα…

  

Σχόλια