Η κινεζική πρεσβεία ευχαριστεί τον Mélenchon «για την υποστήριξή του» στην υπόθεση Ταϊβάν



Παρουσιάζουμε, μεταφρασμένο φυσικά, το πληροφοριακό σημείωμα του ιστότοπου “lObs”, (ο ‘Παρατηρητής’), σχετικά με την θέση του Ζαν Λυκ Μελανσόν για την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι στηξν Ταϊβάν…

Ο Ζαν Λυκ δεν μασάει τα λόγια του!!! και χαρακτηρίζει προβοκάτσια σε βάρος της Κίνας και σε βάρος της πολιτικής αναγνώρισης της μίας Κίνας, που στην Γαλλία είχε εισηγηθεί ο Στρατηγός Ντε Γκωλ από το 1955.

Είναι η δεύτερη φορά, που ο Μελανσόν τοποθετείται με βάση την αρχή της αναγνώρισης των status quo, στρεφόμενος ευθέως κατά του αναθεωρητισμού, που οι ΗΠΑ και η ΕΕ εισηγούνται στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η πρώτη είναι η στήριξη της Ρωσίας στην σύγκρουσή του με την Ουκρανία…

Είναι σημαντικό, ότι ο Μελανσόν τοποθετείται αρχειακά στα μείζονα διεθνή πολιτικά προβλήματα, προκαλώντας ‘εύλογα’ τις αντιθέσεις των 'συμμάχων', που είναι βαθύτατα και μακρόχρονα εξοικειωμένοι στην υποταγή στο πνεύμα του δήθεν Ευρωπαϊσμού και του Ατλαντισμού… Και αυτό όχι μόνον στην Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό, όπου θεωρητικά 'ομοειδείς' πολιτικές δυνάμεις σφυρίζουν αδιάφορα ή γενικολογούν ανυπόφορα...  

 

Ο ηγέτης της 'Επαναστατημένης Γαλλίας' Jean-Luc Mélenchon χαρακτήρισε «πρόκληση» στο blog του, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, το ταξίδι του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει μόνο μία Κίνα» σε πλήρη ένταση μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.

Η πρωτοβουλία της Nancy Pelosi, που ελήφθη στο πλαίσιο μιας ασιατικής περιοδείας, θεωρείται από την Κίνα ως πρόκληση, υποστήριξη στους οπαδούς της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και ως άρνηση της υπόσχεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μην έχουν επίσημες σχέσεις με το νησί.

Παρουσιάζοντας την «πρόκληση των ΗΠΑ στην Ταϊβάν», ο Jean-Luc Mélenchon εκτιμά στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο blog ότι «υπάρχει μόνο μία Κίνα» σε σχέση με την ηπειρωτική επικράτεια και ότι «η Ταϊβάν είναι από μόνη της συστατικό στοιχείο της Κίνας». χρησιμοποιώντας έναν όρο που υπερασπίστηκε το καθεστώς στο Πεκίνο αλλά αρνήθηκαν οι αρχές στην Ταϊπέι.

Προερχόμενος από ένα κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, ο σημερινός πρόεδρος Tsai Ing-wen αρνείται, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ότι το νησί και η ήπειρος είναι μέρος της «μίας Κίνας».

«Οι Κινέζοι θα λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει άλλο λογικό αποτέλεσμα δυνατό», στηρίζει ο Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν «να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο».

Ευχαριστούμε «για τη συνεχή υποστήριξή του»

Μια θέση που κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι «ανυπότακτοι», που είπαν πέρυσι να αρνηθούν «τον ψυχρό πόλεμο με την Κίνα», σχετικά με πρόταση ψηφίσματος στην Εθνοσυνέλευση υπέρ της συμμετοχής της Ταϊβάν στο έργο των διεθνών οργανισμών.

Το βράδυ της Πέμπτης, η κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία ευχαρίστησε τον Ζαν-Λικ Μελανσόν μέσω tweet «για τη συνεχή υποστήριξή του στην πολιτική της μίας Κίνας».

Η υποστήριξη του αρχηγού της ‘εξεγερμένης Γαλλίας’ του κόστισε ένα tweet από τον εθνικό γραμματέα του EELV (Πράσινοι-οικολόγοι) αυτή την Παρασκευή. Ο Julien Bayou κάνει παραλληλισμό με την προηγούμενη κριτική κατά της Ουκρανίας από τον Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος είχε μιλήσει ξανά για προβοκάτσια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «μια δημοκρατική χώρα είναι απαραίτητα «πρόκληση» για μια δικτατορία».

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι θέσεις του αρχηγού του LFI σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν προκαλέσει κριτική στην αριστερά, στους περιβαλλοντολόγους και την υποψήφια του PS (Σοσιαλιστικό κόμμα) Anne Hidalgo.

Το Πεκίνο ξεκίνησε την Πέμπτη τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ελιγμούς στην ιστορία του γύρω από την Ταϊβάν, μια δυναμική απάντηση στην επίσκεψη της αρχηγού των Αμερικανών βουλευτών Νάνσι Πελόζι στο νησί. Ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε μια σειρά πυραύλων που πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν πριν πέσουν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ).

Είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν. Για το Πεκίνο, αυτοί οι ελιγμοί είναι «ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο» μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και βουλευτών έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

 

Σχόλια