Πολύ κουβέντα για σχεδόν τίποτε…

Obs: Ενεργειακή νηφαλιότητα, αποθέματα φυσικού αερίου... Τι να θυμάστε από τη συνέντευξη Τύπου του Εμανουέλ Μακρόν για την ενέργεια

Προκλητική η κοινοτυπία των δηλώσεων του ‘Μανού’ για το ενεργειακό, που επιβεβαιώνει:

-Την πλήρη ανικανότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών για να διαχειριστούν υποθέσεις δυσκολότερες από …απλές εντολές…

-Την ανυπαρξία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων και λύσεων.

-Τον συντονισμό (;) των ‘μεγάλων’ (Γαλλία-Γερμανία) και ένα ευχολόγιο κοινή στάσης για τους υπόλοιπους…

Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν τα κύρια σημεία της συνέντευξης του προέδρου Μακρόν. Το μεταφράσαμε από τον ιστότοπο Obs για τους φίλους της ΦΑΙΑΚΙΑΣ. 

 



Ο Αρχηγός του Κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το θέμα της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεδίπλωσε τα βασικά μέτρα που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, μετά από τηλεδιάσκεψη για το θέμα της ενέργειας με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνόψισε τη Δευτέρα πώς η Γαλλία σκόπευε να «περάσει τον χειμώνα». Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τρεις βασικούς πυλώνες: αποθέματα φυσικού αερίου, ενεργειακή νηφαλιότητα και ευρωπαϊκή διαβούλευση.

Ενεργειακή νηφαλιότητα

«Ζητώ ενεργό σχέδιο κινητοποίησης για να εξοικονομήσουμε το 10% αυτών που συνήθως καταναλώνουμε», δήλωσε στον Τύπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σφυρηλατώντας την «ενεργειακή νηφαλιότητα», ο αρχηγός του κράτους ζήτησε από νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν τον κλιματισμό ή να εγκατασταθούν σε θερμοκρασία αναφοράς 19 βαθμών στο δωμάτιο». Για αυτόν, είναι αναγκαιότητα να «αποφύγει να πάει προς κάτι πιο καταναγκαστικό» όπως το «δεσιολογικό» ή «περικοπές».

 

Αποθήκευση αερίου και εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αποθεματικά αγγίζουν το «80% των στόχων» διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ευνοϊκή με σχεδόν το 93% του φυσικού αερίου που αποθηκεύεται. Όμως, λόγω πολλών εργασιών συντήρησης σε αντιδραστήρες EDF, η Γαλλία θα ξεμείνει από ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόκειται να ολοκληρώσουμε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες, εάν ποτέ υπάρξει ανάγκη», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ενεργειακής άμυνας. «Ομοίως, η Γερμανία δεσμεύεται στην ηλεκτρική αλληλεγγύη με τη Γαλλία», πρόσθεσε.

 

Αυξημένη ευρωπαϊκή διαβούλευση


Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι «υπέρ κοινών πρακτικών αγοράς φυσικού αερίου» στην Ευρώπη, για την αγορά «φθηνότερων», καθώς και για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Είμαστε υπέρ των κοινών πρακτικών αγοράς φυσικού αερίου […] αυτό θα επέτρεπε στην Ευρώπη, αγοράζοντας από κοινού, να αγοράζει φθηνότερα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος μετά από συνέντευξη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αφιερωμένη στην ενεργειακή κρίση. «Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γαλλία θα υποστηρίξει ένα τέτοιο μέτρο», πρόσθεσε.

 

Προς φορολόγηση υπερκερδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Είναι ένα κάπως λεπτό θέμα στο Bercy, στα Elysée και στο Matignon. Ο Εμανουέλ Μακρόν το αποφάσισε επιτέλους. Χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη «φόρος», ο αρχηγός του κράτους αναφέρθηκε σε πιθανή μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με «ευρωπαϊκό μηχανισμό συνεισφοράς» για μείωση των τιμών μετά τα ιστορικά ρεκόρ που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι.

 


«Υπερασπιζόμαστε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό συνεισφοράς [...], ο οποίος επομένως θα ζητηθεί από τους ενεργειακούς φορείς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η συνεισφορά θα μπορούσε στη συνέχεια να επιστραφεί στα κράτη για να χρηματοδοτήσουν τα στοχευμένα εθνικά τους μέτρα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί επίσης «μέτρα για την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών πρακτικών».

Από την πλευρά της, η Γερμανία υποσχέθηκε την Κυριακή να στηρίξει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επιβολή υποχρεωτικής συνεισφοράς από τις εταιρείες ενέργειας. Το Παρίσι είχε τότε σφυρηλατήσει ότι «δεν ήταν απολύτως» φόρος.

Διαφοροποιήστε τις πηγές ενέργειας

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης μια διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πόρων. Στην Ευρώπη, το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από τη Ρωσία. Σήμερα, είναι μόνο 9%, διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, ενώ εξήγησε ότι η Γαλλία υποβάλλει αίτηση στο «Πήγαινε να βρεις άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου».

 Επιπλέον, έδειξε ότι θέλει να «ηλεκτροδοτήσει» τους γαλλικούς ενεργειακούς πόρους, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς «περισσότερες ανανεώσιμες πηγές, πυρηνική ενέργεια και νηφαλιότητα».

 

Σχόλια