Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ μας καλούν να ονειρευτούμε...

Στο γενικό κλίμα της άγριας καπιταλιστικής επίθεσης οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ, φωτίζουν την καθημερινότητά μας.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η ΒΙΟ.ΜΕ (Βιομηχανική-Μεταλλευτική ΑΕ) ήταν ιδιωτική εταιρεία, θυγατρική της Philkeram-Johnson με αντικείμενο παραγωγής δομικά υλικά…


Από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1982 και πήγαινε μία χαρά μέχρι το 2010… Τότε παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό και προχώρησε σε στάση πληρωμών.

Οι …κακές γλώσσες λένε, πως η μητρική εταιρεία την χρέωσε με δάνειο ύψους περίπου 2 εκατομ. Ευρώ. Γνωστό κόλπο για να μεταθέτουν οι καπιταλίστες τα βάρη στους εργαζόμενους και οι ίδιοι να την βγάζουν καθαρή… Είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη…  Βραχυπρόθεσμος στόχος της εργοδοσίας: η αξιοποίηση του οικοπέδου περίπου 190 στρεμμάτων για ‘ανάπτυξη’. Οικοδομική δραστηριότητα με ανάπτυξη κάποιου mall και άλλα παρόμοια, που προβάλλουν μέσα από τα συντρίμια της παραγωγής.

Το σενάριο απλό και δοκιμασμένο αυτή την φορά σκάλωσε… Βρήκε εμπόδιο την αντίσταση των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ, που προχώρησαν σε κατάληψη μέρους του εργοστασίου και έναρξη παραγωγής οικολογικών ειδών γενικού καθαρισμού όπως καθαριστικά ρούχων, καθαριστικά πιάτων, σαπούνια κ.α.

Τα προϊόντα έχουν οικολογικό χαρακτήρα καθώς προέρχονται από βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες…

Οι 22 εργαζόμενοι, που επιμένουν αποτελούν και την διοίκηση της εταιρείας, Προωθούν τα προϊόντα τους σε μικρά καταστήματα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές αφού παραλείπεται το εργοδοτικό κέρδος… Ταυτόχρονα έχουν δημιουργήσει διαδικτυακό ηλεκτρονικό κατάστημα, που επιτρέπει σε όποιον χρειάζεται σχετικά υλικά να τα προμηθεύεται κατευθείαν.

Από το 2016 έχουν προσθέσει στην γκάμα της παραγωγής τους οικοδομική κόλλα ενώ παράλληλα έχουν ανοιχτεί προς την κοινωνία προωθώντας τον θεσμό του «αλληλέγγυου υποστηρικτή» με τίμημα μία ευτελέστατη συνδρομή 3 ευρώ!

Η φιλελεύθερη πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση, όπως είναι απολύτως φυσικό δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το εγχείρημα, που εισάγει κενά δαιμόνια στη συνείδηση των εργαζόμενων… αυτό δεν αρέσει καθόλου στον καπιταλισμό, που ξέρει άριστα να εφαρμόζει τεχνικές υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης… Διακρίνεται εξάλλου για την σατανική του εφευρετικότητα στο σχετικό πεδίο κοινωνικής δραστηριότητας…

Ετσι, και για να μην τα πολυλογούμε, το 2020 έστειλε την ΔΕΗ και προχώρησε σε διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Πάλι οι εργαζόμενοι τα έβγαλαν πέρα συνεχίζοντας την παραγωγή με την βοήθεια γεννήτριας…

Σοβαρό ζήτημα είναι και η αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους της μητρικής εταιρείας, που προσδοκούν από την εκποίηση του χώρου να πάρουν δικά τους χρεωστούμενα… Γνωρίζει ο καπιταλισμός πολλές μεθόδους για την διάσπαση της ενότητας του εργατικού κινήματος…

Το εγχείρημα, όμως των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ έχει μέχρι τώρα μία ευρύτατη απήχηση στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό… Διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Ναόμι Κλάιν (το δόγμα του σοκ), ο τραγουδοποιός Μανού Τσάο, ο Roger Waters κ.α. έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. Κάποιοι πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις συμπεράστασης…

Παράλληλα, ο χώρος του εργοστασίου έχε μετατραπεί σε πολιτιστικό στέκι, όπου συχνότατα οργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις κ.λ.π. Στο ίδιο χώρο λειτουργεί εργατικό ιατρείο αλληλεγγύης, με πρόσβαση σε όλο το κόσμο. Στην εποχή της πανδημίας αυξήθηκε η παραγωγή σαπουνιού και οι αποστολές του σε φυλακισμένους και σε δομές μεταναστών.

Η συνεργατική αυτή πρωτοβουλία έχει φιλοξενήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες της Ευρώπης και της Αμερικής ενώ και η ίδια έχει μεταβεί σε σχετικά fora του εξωτερικού…

Το πείραμα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ, που συμπληρώνει 10 χρόνια εξαιρετικά δύσκολης και γι’ αυτό πετυχημένης λειτουργίας είναι ένα ζωντανό ερέθισμα για κάθε εργαζόμενο… Για να σκεφτεί τα ευρύτατα πλαίσια δημιουργικότητας της εργασίας, όταν είναι απαλλαγμένη από τον καπιταλιστικό εξαναγκασμό. Αυτόν, που μετατρέπει την δουλειά σε δουλεία και τους πολίτες του πλανήτη σε εξαρτήματα της κερδοφορίας του… 

Το πείραμα της ΒΙΟΜΕ ασφαλώς δεν συνιστά συστημική ανατροπή... Αποτελεί, όμως ερέθισμα σοβαρού προβληματισμού και ρεαλιτικών οραματισμών για τους εργαζόμενους, όπως και κάθε παρόμοια προσπάθεια...

Την ‘περιπέτεια’ της ΒΙΟΜΕ αφηγείται πολύ παραστατικά το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Απόστολου Καρακάση, «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» Εχει προβληθεί στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό…

Κοράκια, κάτω τα χέρια από την ΒΙΟΜΕ’ λέει σε άπταιστα ελληνικά ο Roger Waters, ιδρυτικό μέλος των pink Floyd.  

Συμφωνούμε απόλυτα…

ΥΓ Αξίζει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της ΒΙΟΜΕ στην διεύθυνση: https://viomecoop.com/. Εδώ εκτός των άλλων μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά την παραγγελία σας για προϊόντα της αυτοδιαχειριζόμενης επιχείρησης…

 

 

  

Σχόλια