Εφυγε ο Μιχάλης Λεβέντης

Ο ταυτισμένος με τον Δήμο της Ελευσίνας στα πρώτα 12 μεταδικτατορικά χρόνια, ο Μιχάλης Λεβέντης σημάδεψε με την θητεία του ως δήμαρχος την ιστορία της πόλης… Μετά από πολλά χρόνια η Ελευσίνα είναι ακόμη συνειρμικά συνυσμένη μαζί του.

Με τις συνεχείς προσπάθειες για πολιτισμική αναβάθμιση ενός τόπου, που το μετεμφυλιακό καθεστώς το καταδίκασε ισοπεδωτικά με την εγκατάσταση πολλών οχλουσών και επιβαρυντικών χρήσεων σε στεριά και θάλασσα η δράση του Μιχάλη Λεβέντη υπήρξε αποφασιστικά θετική.

Καθιέρωσε τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, τα Αισχύλεια, με θεατρικές παραστάσεις υψηλότατου επιπέδου, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές.

Στην διάρκεια της θητείας του οργάνωσε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με στόχο την διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης. Αγώνας δύσκολος στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Αττικής, όπου τα κυρίαρχα συμφέροντα ανέπτυσσαν τις δικές τους δραστηριότητες με την …ολόθυμη στήριξη της Πολιτείας.

Η εκλογή του στην 12ετία της παρουσίας του στον Δημαρχιακό θώκο της Ελευσίνας θεωρούνταν από τους πολιτικούς του φίλους σαν …δεδομένη… Δεν είχαμε αμφιβολία… Η επιτυχία του Μιχάλη ήταν από τις πιο σίγουρες…

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην διεκδίκηση και τελικά στην κατασκευή του Θριάσιου Νοσοκομείου, που καλύπτει -με τις γνωστές ανεπάρκειες του ΕΣΥ- ένα τεράστιο υγειονομικό κενό, που υπήρχε στην περιοχή στην παροχή δευτεροβάθμιων υπηρεσιών Υγείας.

Από τα νιάτα του μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, ενταγμένος στην αριστερά, με βασανισμούς, διώξεις και εξορίες στην διάρκεια της χούντας.

Φεύγει με πλούσιο δημοτικό έργο, που και ο ίδιος έχει συμβάλλει στην καταγραφή του με βιβλία του, όπως: 12 χρόνια προσφοράς και αγώνων στη διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας, Νοσοκομείο Ελευσίνας “ΘΡΙΑΣΙΟ”: Η Υλοποίηση Ενός Οράματος.

Μαζί με την πόλη του, που φέτος τιμάται με πολλά προβλήματα, σαν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με τους συμπολίτες του, τον αποχαιρετούν οι άνθρωποι καλής θέλησης και δίκαιης αναγνώρισης.

Καλοτάξιδος…

 

Σχόλια