Στέψη και Σκέψη...


Στους συμβολισμούς της χλιδής της βασιλικής στέψης στην Βρετανία αναφέρεται το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη…  Ενας ακριβός σε κόστος απόηχος του αποικιακού μεγαλείου, που έχει δύσει προ καιρού και είναι αδύνατο να αναβιώσει από τις τέφρες του. Παραθέτουμε…

 

Βρετανοί τιτλούχοι ντυμένοι με χρυσοποίκιλτα άμφια και διακρίσεις, όπως το τάγμα των ευγενών της περικνημίδας, τον έχρισαν μονάρχη, πατριάρχη και αρχηγό κράτους! Είναι εντολή, ο Θεός το λέει... Ένας θεός σ’ όλες τις εκδοχές, με τους αντιπροσώπους του που ευλόγησαν και μεσίτεψαν για πορεία ανέφελη στη βρετανική μοναρχία, με το «God save the Κing», αφήνοντας πάντα ανοικτό το αν θα σώσει από μια διαφαινόμενη φτωχοποίηση και τους υπηκόους!

Σύμφωνα με την ιστορία του βρετανικού στέμματος, ήταν ο μόνος διάδοχος θρόνου που περίμενε μισό αιώνα για να περάσει στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ φορώντας στέμμα διακοσμημένο με το διαμάντι Cullinan βάρους 603 γραμμαρίων, το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ!

Στις 25 Ιανουαρίου 1905, στο ορυχείο Premier, στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής, η σκαπάνη του μαύρου σκλάβου «χτυπάει» πάνω σ’ έναν τεράστιο άνθρακα. Ήταν ο  Cullinan 3.106 καρατίων. Στη συνέχεια αυτός κόπηκε σε εννέα μεγάλα διαμάντια και περίπου 100 μικρότερα, αμύθητης αξίας! Πέντε από αυτά τα κομμάτια του διαμαντιού «στόλιζαν» το στέμμα του Καρόλου.

Πολύτιμοι λίθοι, ολόχρυσα κεντίδια, αργυρά σκεύη, διακοσμητικά από ελεφαντόδοντο, ως ελάχιστα δείγματα από τα ανυπολόγιστης αξίας λάφυρα που αποκόμισε η Βρετανία από την καταλήστευση των αποικιών σε Αφρική και Ασία, τότε που ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στη Βρετανική Αυτοκρατορία!

Η πολυετής αναμονή του Καρόλου ν’ ανέβει στο θρόνο, τον βοήθησε να συλλάβει στη παραμικρή λεπτομέρεια το σκηνικό της στέψης, σφραγίζοντάς το ως κυρίαρχο γεγονός στον δυτικό κόσμο! Στη χώρα μας το χορτάσαμε ως βασιλικό τηλ-έδεσμα για περίπου μια εβδομάδα, αναβιώνοντας μνήμες «ένδοξων» αυτοκρατορικών περιόδων!

Χρονικές περίοδοι αποικιοκρατικής παντοδυναμίας, όπως μεταξύ άλλων και των δύο  πολέμων του Οπίου που διεξήγαγε η τότε Μεγάλη Βρετανία εναντίον της Κίνας. 

Μια κερδοφόρα πρακτική με τον καταναγκασμό των κινέζων στη χρήση του οπίου, προκειμένου, στη διάρκεια της πολυετούς μαστούρας τους, οι βρετανοί να τους κλέβουν το τσάι και άλλα πολύτιμα, όπως πορσελάνη και μεταξωτά υφάσματα! Έξ αυτού και η συνήθεια των ευγενών βρετανών για εσπερινό τέιον σε πορσελάνινα φλυτζάνια πάνω σε μεταξωτά τραπεζομάντηλα!

Ο Κάρολος αγαπά με πάθος την τελειότητα και ως εκ τούτου διάλεξε τους εκκλησιαστικούς ύμνους, τη μουσική, τους σολίστες! Επίσης τις τέσσερις αμφιέσεις για τη διαδοχική μεταμόρφωσή του σε μονάρχη. Επέλεξε τη λίστα των καλεσμένων, τη χρονική διάρκεια της τελετής, καθώς και τη διαδρομή της πομπής με την επίχρυση, κλιματιζόμενη, με ηλεκτρικά παράθυρα και οχτώ άλογα, άμαξα. Εκλογή του Καρόλου και οι γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν το θέαμα...

Πανάρχαια «τέχνη» προκειμένου να γίνεται απαραίτητο το μη αναγκαίο, το ανύπαρκτο να φαντάζει υπαρκτό! Τόχουν φαίνεται ανάγκη οι άνθρωποι να αισθάνονται ελάχιστοι μπροστά σε τεράστια αγάλματα και μεγαλεπήβολα κτίσματα∙ σε παλάτια και ναούς με τελετές που σαλεύουν το νου, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αλλόκοτη, κτίζοντας ανύπαρκτες αλήθειες! Δέος μπρος σε «χρυσοκέντητους» όλων των ειδών και σ’ όλα τα πλανητικά μήκη και πλάτη!

Στέψη και σκέψη για μια εποχή που το πάλε ποτέ αυτοκρατορικό είδος, εποχούμενο με «άμαξες» οχτώ αλόγων, περιορίζεται τώρα σε «περιπάτους» εντός της νήσου, ενώ και ο ήλιος δύει πλέον στην ώρα του... Αυτό σαν εκδίκηση της ιστορίας για την ταπείνωση, ανάμεσα σε άλλους, και των πανάρχαιων λαών της Κίνας και της Ινδίας που τώρα επανέρχονται πλησίστιοι στο προσκήνιο της ιστορίας, με ό,τι σημαίνει αυτό για αμετανόητους παλιούς και νέους αποικιοκράτες...

 

  

Σχόλια