Μπράβο Γιώργο!!!

Η ΦΑΙΑΚΙΑ με ιδιαίτερη χαρά αναγγέλλει (πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη) την βράβευση του φίλτατου
Γιώργου Κεντρωτή με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για την απόδοση στα Ελληνικά του έργου του Georg Trakl «Άπαντα τα ποιήματα».

Ο βραχύβιος Αυστριακός ποιητής (πέθανε 27 χρονών, 1887-1914) υπήρξε ταλέντο στην ποιητική γραφή και ένας εξαιρετικά και ιδιαίτερα ευαίσθητος νέος, που τελεύτησε τον βίο του στην δίνη της έναρξης του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ασφαλώς η τιμή αντανακλάται ευθέως στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, υο ιδακτικό προσωπικό του οποίου ανήκει εδώ και δεκαετίες ο Γιώργος.
Η αιτιολόγηση της βράβευσης αναγνωρίζει την ουσιαστική και δυσπρόσιτη αρετή μίας μετάφρασης, που είναι η απόδοση του αρχικού κειμένου σε μορφή και αξία λογοτεχνικού έργου, ατυτόνομου αλλά και πιστού στο πρότυπο… Η αναγνώριση αφορά στον Γιώργο και την φιλόδοξη και επίπονη εργασία του… 

Σε αυτή την απαιτητή ποιότητα μεταφραστικού έργου αναφέρεται και έτερος των μεγάλων της μετάφρασης στην χώρα, ο Αχιλλέας Κυριακίδης. Τον θυμηθήκαμε τον Αχιλλέα με την ευκαιρία της βράβευσης του Γιώργου αφού και οι δυό τους, εκτός από βιρτουόζοι της μετάφρασης είναι και σπουδαίοι Ολυμπιακοί.

Και πάλι συγχαρητήρια σύγγαυρε (όπως συνηθίζεις να προσφωνείς του ‘ομοϊδεάτες’) Γιώργο Κεντρωτή…   

 Καλή συνέχεια, πάντα δημιουργικός…

  

Σχόλια