Για το κλίμα ή το...χρήμα;

Οι απανωτές επισκέψεις Αμερικανών παραγόντων της οικονομίας στο Πεκίνο δίνουν και παίρνουν το τελευταίο καιρό… Βέβαια η Κίνα είναι μία επαίσχυντη δικτατορία και ίσως οι επισκέψεις των δημοκρατών Αμερικανών να αποσκοπούν στην μετατροπή της σε …δημοκρατία!!!

Αστεία, λέμε, για να περάσει η ώρα… Καθόλου αστεία δεν είναι τα διαδραματιζόμενα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπου η κυραρχία των ΗΠΑ αμφισβητείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με γενικά διφορούμενες επωαζόμενες συνέπειες. Σε όλα αυτά αναφέρεται το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη, που παραθέτουμε.  

 

Αυτή τη Κυριακή ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζον Κέρι, πρώην υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα το 2004, θα πρέπει να βρίσκεται στο Πεκίνο ως και την Τετάρτη (16η-19η Ιουλίου). 

Αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τζον Κέρι, κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, λέγεται πως θα ασχοληθεί με το κλίμα!

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου στο Πεκίνο! Την έναρξη των επισκέψεων στη χώρα του «δικτάτορα Σι Τζιν Πινγκ», όπως τον αποκάλεσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, την εγκαινίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολούθησε η προ ημερών επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού των Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο για αύξηση του αμερικανικού δημοσίου χρέους, που «επισήμως» είχε ξεπεράσει τα 31 τρισ. δολάρια!

Παράλληλα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ύπαρξη και ενός κρυφού χρέους που ξεπερνά τα 80 τρισ. δολάρια και που θα μπορούσε να φέρει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ταξίδι της Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα, στη χώρα που μαζί με την Ιαπωνία κατέχει σε ομόλογα και γραμμάτια πάνω από 2 τρις. δολάρια του αμερικανικού χρέους! Ταξίδι όχι βέβαια για τη κλιματική αλλαγή ή ακόμα και για την Ταϊβάν, αλλά γιατί σύμφωνα με τον στρατιωτικό αρθρογράφο Liu Yong με έδρα τη Χουμπέι: «Οι ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει από τότε που η Κίνα συνεχίζει να ξεφορτώνεται τα αμερικανικά ομόλογα...»

Παράλληλα οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενες κινεζικές ρευστοποιήσεις μεγάλης κλίμακας αμερικανικού χρέους, που συχνά αποκαλούνται και «πυρηνικό όπλο», θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Οι επισκέψεις αμερικανών κυβερνητικών παραγόντων στη χώρα του κίτρινου δράκου σίγουρα δεν πραγματοποιούνται για το κλίμα ή τα Ταϊβανέζικα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Τα παραπάνω χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα της πραγματικής αιτίας, ειδικά όταν πλησιάζει και η σύνοδος των BRICS τον Αύγουστο, στη Νότια Αφρική!

Μια σύνοδος η οποία πραγματοποιείται μετά από τρία χρόνια και όχι διαδικτυακά, στο κατώφλι της οποίας βρίσκονται μια σειρά χώρες από Ασία, Αφρική ακόμα και από Λατινική Αμερική, με αίτημα την ένταξη στους BRICS, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους παγκόσμιους συσχετισμούς! Μια ιστορική σύνοδος που ενδέχεται να αποφασίσει και την έκδοση νομίσματος στη βάση χρυσού! 

Είναι μια προσπάθεια ανατροπής της μέχρι τώρα λειτουργίας του παγκόσμιου δυτικού χρεοσυστήματος! Χαρακτηριστικό δείγμα λειτουργίας του αποτελεί και το γεγονός πως, ενώ οι πέντε χώρες των BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% του παγκόσμιου χάρτη και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα μέλη τους κατέχουν λιγότερο από το 15% των ψήφων στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανεξαρτήτως προθέσεων, ο δρόμος απεξάρτησης από το δυτικό χρεοσύστημα αναμφίβολα είναι δύσκολος και κυρίως ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ιδιαίτερα επικίνδυνος ειδικά όταν η απαξίωση των αμερικανικών ομολόγων εκτός άλλων, κάνει και τη διατήρηση της πολεμικής μηχανής τους σε παγκόσμια κλίμακα εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια κάποια λύση για βιομηχανίες και πετρελαιάδες! Όμως κάποτε θα τελειώσει, εκτός και εάν, βιώνοντας την διάλυση του χρεοσυστήματος, τον μετατρέψουν με ένα «ή τώρα ή ποτέ» σε παγκόσμιο τινάζοντας τον πλανήτη στον αέρα.

  

Σχόλια