H Κούβα και το οικογενειακό της δίκαιο


Η μοναδική και πρωτοπορειακή στα χαρακτηριστικά της σοσιαλιστική δημοκρατία της Κούβας έχει απασχολήσει πολλές φορές τα φερέφωνα της παγκόσμιας εκστρατείας ύπνωσης των λαών. Επιχείρηση η συκοφάντηση της χώρας του Φιντέλ, του Τσε και όλων των αγωνιστών της Σιέρρα Μαέστρα. Αυτών, που κατανίκησαν το διεφθαρμένο ξενόδουλο καθεστώς του Μπατίστα και εγκαθίδρυσαν λαϊκή δημοκρατία με σοσιαλιστικό ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό…  

Η χώρα, που ο λαός της απέκρουσε την εισβολή των Yankees στο κόλπο των χοίρων έγραψε και γράφει εξαιρετικά διδακτικές σελίδες για τους λαούς και τα κινήματα όλου του κόσμου…

Η Κούβα ζει και πολύ περισσότερο προοδεύει θεαματικά σε τομείς, όπως η υγεία, η Παιδεία, η επιστημονική έρευνα. 
Ζωντανές για τον Κουβανικό λαό είναι οι παραδόσεις διεθνιστικές αλληλεγγύης, στρατιωτικές και ειρηνικές… Θυμίζουμε ότι μόλις πριν 3 χρόνια, Κουβανοί γιατροί και υγειονομικοί έφτασαν στην Ιταλία για να μεταδώσουν την θετικότατη εμπειρία τους στην καταπολέμηση της COVID πανδημίας.

Ολοι οι άθλοι, όλες οι πρόοδοι, που πραγματοποιούνται στην Κούβα πρέπει να βαθμολογηθούν εκατονταπλάσια αν λάβει κανείς υπόψη τον υπερ-εβδομηκονταετή στραγγαλιστικό αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ…

Τα διεθνή κέντρα προπαγάνδας μας βομβαρδίζουν, χρόνια τώρα για διώξεις γνώμης και ανθρώπινων δικαιωμάτων σε κλίμα υποτιθέμενου τρόμου και πανικού για κάθε διαφωνούντα…

Αυτός είναι και ο λόγος, που τα πολυπράγμονα ΜΜΕ της Δύσης το έραψαν κυριολεκτικά για τις μεγάλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση του Κουβανικού λαού σε δύο δημοψηφίσματα: το 2019 και το 2022.

Κάποιες από τις σοβαρές αλλαγές, που ψηφίστηκαν είναι:

•Η καθιέρωση ενός υποχρεωτικού ανώτατου ορίου ηλικίας 60 ετών για κάθε πρόεδρο της Κούβας που εισέρχεται στην πρώτη θητεία του.

•Η θεσμοθέτηση του ορίου των δύο συνεχόμενων θητειών διάρκειας πέντε ετών για την Προεδρία.

•Απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας .

•Η αποκατάσταση ενός τεκμηρίου αθωότητας στο δικαστικό σύστημα, που προβλέπεται τελευταία στο Σύνταγμα του 1940.

•Εισαγωγή του δικαιώματος σε νομικό σύμβουλο αμέσως μετά τη σύλληψή του.

•Εισαγωγή της δυνατότητας να μηνύσει την κυβέρνηση για αποζημίωση ή αμέλεια.

•Εισαγωγή του δικαιώματος να παρουσιαστεί κάποιος ενώπιον δικαστή και να αναφέρει την παράνομη φυλάκισή του μέσω του habeas corpus.

Για τις αλλαγές, που αφορούν τον γάμο των ομοφυλοφίλων με βάση το σύνταγμα του 2019, γράφει η διαδικτυακή Wikipedia (τότε):

Το νέο σύνταγμα καταργεί επίσης την απαίτηση ότι ο γάμος είναι "μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας". Ένα προηγούμενο σχέδιο του νέου συντάγματος θα άλλαζε τη φρασεολογία σε "μια ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων ..." με απολύτως ίσες ευθύνες ". Αυτή η διατύπωση απομακρύνθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων από τους πιο συντηρητικούς τομείς της κουβανικής κοινωνίας με το νέο σύνταγμα να μην αναγνωρίζει ρητώς τους ομοφυλοφιλικούς γάμους, αλλά να καταργεί τα συνταγματικά εμπόδια στην αναγνώρισή τους, αποφεύγοντας ειδικά τον ορισμό του γάμου (σε αντιδιαστολή με τον ορισμό της «ένωσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» που υπήρχε στο παλιό σύνταγμα). Αναμένεται ότι ο γάμος ομοφυλοφίλων θα αποτελεί μέρος ενός νέου Κουβανικού Οικογενειακού Κώδικα, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε νέο δημοψήφισμα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Η Μαριέλα Κάστρο, ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ της Κούβας, κόρη του Ραούλ Κάστρο και διευθύντρια του Κουβανικού Εθνικού Κέντρου για τη Σεξουαλική Εκπαίδευση, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι "οπισθοδρόμηση" και ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στην επερχόμενη τροπολογία του οικογενειακού κώδικα.

Τελικά, ο νέος οικογενειακός κώδικας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στις 25 του Σεπτέμβρη του 2022 και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος Miguel Díaz-Canel, την επόμενη του δημοψηφίσματος «η δικαιοσύνη αποδόθηκε» και πως «η αγάπη είναι πλέον νόμος».

Συνοπτικά, ο νέος οικογενειακός κώδικας για τον Κουβανικό λαό:

•Νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

•Διευρύνει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια.

•Προσθέτει καινοτομίες, όπως οι προγαμιαίες συμφωνίες και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία ορίζεται ως «αλληλέγγυα» και «μη κερδοσκοπική»

•Προωθεί την ίση κατανομή των οικιακών ευθυνών.

•Θεσπίζει το δικαίωμα σε μια ομαλή οικογενειακή ζωή. Κωδικοποιεί τις ποινές για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία.

•Απαγορεύει τον παιδικό γάμο και τη σωματική τιμωρία.

•Διευρύνει τα δικαιώματα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

•Αναγνωρίζει τον ρόλο των παππούδων και των γιαγιάδων στη μετάδοση αξιών, κουλτούρας, παραδόσεων και φροντίδας.

Αναλυτική, λεπτομεριακή και τεκμηριωμένη είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Δημήτρη Καλτσώνη στον ιστότοπο PROPAGANDA: 
Πατήστε στον παραπάνω τίτλο για να το διαβάσετε. Εισηγούμαστε θερμά την προσεκτική ανάγνωση του άρθρου!!! 

Η Κούβα πρωτοπορεί κρατώντας ψηλά την σημαία. Όχι μόνον των ένοπλων αγώνων αλλά και των ιδεολογικών και πολιτικών μαχών της καθημερινότητας, που αποτελούν τον πιο αψευδή μάρτυρα για την συνεχή ωρίμανση της Κουβανέζικης κοινωνίας… 

ΥΓ. Αυτά συμβαίνουν στην Κούβα! Οταν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επιχειρείται μία πολιτική δημαγωγία για τόσο σοβαρά θέματα με μικροπολιτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. 
Με την προώθηση ενός ασυνάρτητου δικαιωματισμού, που επιχειρεί να καλύψει την μεγάλη τρύπα της 'κεντροαριστεράς' στην πρωτογενή αντιμετώπιση των κυρίαρχων οικονομικοκοινωνικών προβλημάτων του λαού.  

  

Σχόλια