Εφυγε η Κάλλια Τουρνάκη


Είχαμε πολλά χρόνια να την δούμε... Δεκαετίες ολόκληρες…

Κρατούσαμε όμως στην μνήμη μας ζωντανό το ζεστό της χαμόγελο, την φυσική της σεμνότητα και την ασυμβίβαστη αγωνιστικότητά της... 

Η Κάλλια, ένα από τα ‘παιδιά του Φλεβάρη’ έφυγε αδόκητα από τη ζωή και ασφαλώς γέμισε θλίψη τους δικούς της, τους φίλους της και τους συντρόφους της.

Με σεβασμό στη μνήμη της παραθέτουμε το χαιρετιστήριο σημείωμα του Λάμπρου Τόκα, συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου…

Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς Κάλλια Τουρνάκη

Φτωχότερη η «οικογένεια» των «Παιδιών του Φλεβάρη»

Η Κάλλια Τουρνάκη, το κορίτσι με το δικό της ξεχωριστό χαμόγελο, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Έχασε χτες τη ζωή της στην παραλία της Αναβύσσου, όπου κολυμπούσε, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου της. Με το θάνατο της Κάλλιας, η "οικογένεια" των «Παιδιών του Φλεβάρη» (σ.σ. πρόκειται για τους συντρόφους της που συνελήφθησαν το Φλεβάρη του 1974 με το μεγάλο χτύπημα στις οργανώσεις του ΚΚΕ), έγινε φτωχότερη. 

Η Κάλλια, που γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, συμμετείχε ενεργά στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μέσα από τις οργανώσεις της Αντι-ΕΦΦΕ και της ΚΝΕ, στους αγώνες για το γκρέμισμα της αμερικανόδουλης χούντας των συνταγματαρχών. Για  τη συμμετοχή της στο αντιδικτατορικό κίνημα και στους αγώνες για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συνελήφθη από τα όργανα της χούντας στα μέσα Φλεβάρη του 1974 μαζί με δεκάδες άλλους συντρόφους της και αγωνιστές και βασανίστηκε άγρια στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αθηνών.

Μένει να με ενημερώσει ο γιός της, για τον τόπο και το χρόνο που θα γίνει η κηδεία της Κάλλιας, όπου θα της πούμε το τελευταίο "αντίο". 

 Τα «Παιδιά του Φλεβάρη» εύχονται στην Κάλια τους «καλό ταξίδι» και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς της.

 


Σχόλια