Η αξία του έγκειται στην επιστημονική απόδειξη και κατοχύρωση της ευθύγραμμης σχεδόν συσχέτισης μεταξύ κοινωνικο-οικονομικού status και θνησιμότητας στους δύο μητοπολιτικούς χώρους του καπιταλισμού, δηλαδή ΗΠΑ και Ευρώπη.
Παραθέτουμε μεταφρασμένη την περίληψη του άρθρου, που επιτρέπει στον αναγνώστη να έχει σαφή πληροφόρηση για την μεθοδολογία της έρευνας και -κυρίως για τα συμπεράσματά της, που επιβεβαιώνουν την ταξική διάκριση στον καπιταλισμό από την γέννηση ως τον θάνατο…
Συσχέτιση μεταξύ πλούτου και θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη
Συγγραφείς: Sara Machado, Ph.D., Ηλίας Κυριόπουλος, Ph.D., E. John Orav, Ph.D., and Ειρήνη Παπανικόλα, Ph.D.
Περίληψη
Δεδομένα Εν μέσω της αυξανόμενης ανισότητας πλούτου, έχουμε λίγες πληροφορίες για το πώς συγκρίνεται η υγεία μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών και μεταξύ των ηλικιωμένων Ευρωπαίων σε όλη το φάσμα του πλούτου.
Μέθοδοι
Πραγματοποιήσαμε μια διαχρονική, αναδρομική μελέτη στην οποία συμμετείχαν ενήλικες ηλικίας 50 έως 85 ετών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδότηση και την έρευνα για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη μεταξύ 2010 και 2022.
Τα τεταρτημόρια πλούτου ορίστηκαν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τη χώρα, με το τεταρτημόριο 1 να περιλαμβάνει τους φτωχότερους συμμετέχοντες και τεταρτημόριο 4 ο πλουσιότερος. Η θνησιμότητα και οι καμπύλες Kaplan-Meier υπολογίστηκαν για κάθε τεταρτημόριο πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και 16 χώρες στη βόρεια και δυτική, νότια και ανατολική Ευρώπη. Χρησιμοποιήσαμε αναλογικό Cox μοντέλα κινδύνου που περιλάμβαναν προσαρμογή για βασικές συμμεταβλητές (ηλικιακή ομάδα, φύλο, οικογενειακή κατάσταση [κάποτε ή ποτέ έγγαμος], μορφωτικό επίπεδο [καμία ή κάποια εκπαίδευση], κατοικία [αγροτική ή μη], τρέχουσα κατάσταση καπνίσματος [κάπνισμα ή μη] και απουσία ή παρουσία μακροχρόνιας πάθησης που είχε διαγνωσθεί προηγουμένως) για να ποσοτικοποιηθεί η συσχέτιση μεταξύ του τεταρτημορίου πλούτου και της θνησιμότητας από κάθε αιτία από το 2010 έως το 2022 (το πρωταρχικό αποτέλεσμα)
Αποτελέσματα
Μεταξύ 73.838 ενηλίκων (μέση ηλικία [±SD], 65±9,8 έτη), συνολικά 13.802 (18,7%) πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 χρόνια. Σε όλους τους συμμετέχοντες, ο μεγαλύτερος πλούτος συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα, με προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου για θάνατο (τεταρτημόριο 2, 3 ή 4 έναντι τεταρτημορίου 1) 0,80 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 0,76 έως 0,83), 0,68 (95% CI, 0,65 έως 0,71) και 0,60 (95% CI, 0,57 έως 0,63), αντίστοιχα. Η διαφορά στην επιβίωση μεταξύ των κορυφαίων και των κατώτερων τεταρτημορίων πλούτου ήταν μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στην Ευρώπη. Επιβίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στα κορυφαία τεταρτημόρια πλούτου στα βόρεια και τη δυτική Ευρώπη και στην νότια Ευρώπη φάνηκαν να είναι υψηλότερη από αυτή μεταξύ των πλουσιότερων Αμερικανών. Επιβίωση στο πλουσιότερο τεταρτημόριο των ΗΠΑ φάνηκε να είναι παρόμοια με αυτό στο φτωχότερο τεταρτημόριο στη βόρεια και δυτική Ευρώπη.
Συμπεράσματα
Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο μεγαλύτερος πλούτος συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα και η συσχέτιση μεταξύ πλούτου και θνησιμότητας φάνηκε να είναι πιο έντονη στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στην Ευρώπη.
Σχόλια