Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΙΒΑ

To "express του μεσονυκτίου" πέρασε και μας πέταξε αυτό το κείμενο αφιερωμένο στην μεγάλη Πλιτσέσκαγια, που μας άφησε χρόνους και μνήμες αξιοσύνης.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΙΒΑ: Μάγια Πλιτσέσκαγια

H Nτίβα του χορού η Σοβιετική πολίτισσα η βραβευμένη με Λένιν, με το Ανώτατο βραβείο του Ιάπωνα Αυτοκράτορα, Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής υποκλίθηκε στο τελευταίο μπιζάρισμα του κοινού της χθές.
Ανακηρύχθηκε ως Prima Ballerina assoluta του Μπολσόι τιμή που δεν έχει γίνει σε καμμιά πρίμα. 
Σεμνή,εργατική με απόλυτη επίγνωση του χρόνου και της κάμψης δεν καταναλώθηκε σε παροδικές ματαιότητες.
¨Εβαλε τον πήχυ πολύ ψηλά σε όλες τις χορεύτιριες, γιατί ήξερε να συνδυάζει την υψηλή τεχνική με την δραματική έκφραση.
Πρίμα σε ηληκία 18 μόλις ετών έγινε γνωστή πέρα από την ΕΣΣΔ το 1958 στη πρώτη τουρνέ με τον συζυγό της συνθέτη Ρόντιον Σκεντρίν.
Την εμπιστεύθηκαν στους πειραματισμούς τους οι Ρολάν Πετί και Μωρίς Μπεζάρ.
Σεμνή γι' αυτό και μεγάλη στην επέτειο των 80 χρόνων της ευχαρίστησε τους θαυμαστές της και δήλωσε :
- Ήξερα ότι την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούσα να πηδήξω πιό ψηλά από τη προηγούμενη. Ευχαριστώ τη Φύση που με κράτησε όρθια. Έζησα τη ζωή μου καλά,δεν ξαναγεννιόμαστε δεύτερη φορά. Δεν ξεχνώ όσους στάθηκαν καλοί μαζί μου. Ούτε τους νεκρούς που έσβησαν μές τη σιωπή. ¨Εζησα γιά το χορό. Αυτό ήξερα να κάνω μόνο στη ζωή μου.

Η Αμερική δεν της απένειμε τη παραμικρή διάκριση παρά ένα σύντομο δεσμό με τον γοητευτικό Γουώρρεν Μπήτυ το 1966.
Δεν μπορούσαν να χωνέψουν οι ηλίθιοι ότι μία καλλιτέχνις δούλευε γιά τη Σοβιετική Πατρίδα ενώ οι γονείς της είχαν εξοντωθεί στις διώξεις του 1938. Πατρίδα γι΄αυτούς είναι μόνο το χρήμα. Η ίδια έχει γράψει στην αυτοβιογραφία της ότι όταν χόρεψε μπροστά στον Στάλιν γιά τα γενέθλιά του -που ήταν κι ο ηθικός αυτουργός του θάνατου των γονιών της-έδωσε το καλλίτερο εαυτό της γιά το κόσμο που την ενεθάρρυνε.
Που να συλλάβουν τόση μεγαλοσύνη οι γιάππυδες ; 
Απόψε σας έχουμε Λίμνη των Κύκνων σε ντούο με τον Κοτβούν ,Κάρμεν σε Μπολερό του Μπεζάρ,Πρελούδιο του Μπάχ κι ένα ντοκυμαντέρ με τη ζωή της.


Σχόλια