Ο όρος ' drone' έχει, όπως είναι φυσικό, αγγλική προέλευση και διπλή εναλλακτική σημασία: κηφήνας αλλά και βόμβος . Μήπως αλληλοσχετίζονται σημασιολογικά αφού οι κηφήνες κάνουν θόρυβο (βόμβο); Άγνωστο σε μας. Τα drones τα γνωρίσαμε πριν μερικές 10ετίες σαν ειρηνικά εξαρτήματα, που επέτρεπαν ωραίες φωτογραφίσεις από ψηλά χρήσιμες στον τουρισμό αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες κτηματολογικού περιεχομένου. Στην ουσία αυτές οι χρήσεις ήταν οι απλές και ‘εύκολες’ παρα-χρήσεις ενός μακρόχρονου σχεδιασμού με στρατιωτικά ενδιαφέροντα και σκοπούς, που εξελίσσοταν στο παρασκήνιο της δράσης των πολεμικών βιομηχανιών... Τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή ανέδειξαν επίσημα αυτό το νέο οπλικό σύστημα. Η καθοδήγησή τους από μακριά, η ‘εξοικονόμηση’ ανθρώπινου δυναμικού χρήσης και η εύκολη στοχοποίηση εχθρικής ‘ύλης’ (ανθρώπινης και τεχνητής) είναι μερικά από τα θεαματικά πλεονεκτήματά τους, που άλλαξαν και αλλάζουν συνέχεια την μορφή των πολέμων. Βέβαια, μέχ...
Σήμερα ακούγεται πως πρόκειται να αρχίσει η …κατεδάφισή τους… Κάτι βέβαια, που δεν ισοδυναμεί με απόκτηση νέων στατικά επαρκών κερκίδων… Ως γνωστόν μετά το γκρέμισμα του παλιού χρειάζεται και το χτίσιμο του καινούργιου… Πάντοτε, ακόμα και σε περιπτώσεις έργων με ικανοποιητική και διαυγή διαχείριση, το χτίσιμο απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο από το γκρέμισμα… Αν, λοιπόν αύριο (δεν πρόκειται) αρχίσει το γκρέμισμα των κερκίδων και ολοκληρωθεί -ας πούμε- σε 10 μέρες, τότε πόσα χρόνια είναι λογικά αναμενόμενο να έχουμε τις νέες κερκίδες…
Οι παλιές κερκίδες είχαν και στέγαστρο… Λαθεμένα κατασκευασμένο σε βαθμό γελοιότητας, αφού η μισή εξέδρα έμενε απροστάτευτη… Οι νέες εξέδρες θα χρειάζονται και αυτές στέγαστρο… Δεν είναι πολυτέλεια… Είναι συνήθης ανάγκη… Εκτός και ποντάρουμε στην κλιματική καταστροφή… Θα χρειαστεί και εδώ κάποιος χρόνος…
Οι νέες κερκίδες πρέπει να είναι σωστά χτισμένες. Που πάει να πει, ότι ο κάτω από αυτές χώρος πρέπει να είναι αξιοποιήσιμος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η δόμηση του χώρου να εκπληρώνει όλες τις προδιαγραφές για διαφορετικές χρήσεις (αποδυτήρια, λουτρά, χώροι φυσιοθεραπείας, γραφεία κ.λ.π.).
Ταυτόχρονα πρέπει να ελεγχθεί και η μικρή κερκίδα, η απέναντι στην μεγάλη… Είναι στατικά τουλάχιστον επαρκής; Και αν είναι δεν πρέπει να υποβληθεί σε εργασίες αναβάθμισης; Και δεν μιλάμε για την 3η κερκίδα (που λέει ο λόγος). Αυτήν, που το ικρίωμά της προβάλει μπροστά στην κεντρική πύλη του σταδίου… Αφημένο στην τύχη του καμία τριανταριά χρόνια…
Η κατάσταση του ταρτάν είναι πασίγνωστη… Όχι μόνον για τους αθλούμενους και τους επισκέπτες αλλά για όλους τους Κερκυραίους… Οποιος θέλει μπορεί να το επισκεφθεί και να κόψει ένα κομματάκι του για να το κρατάει ως ενθύμιο… Δεν έχει αρχαιολογική αξία και προστασία.
Ο χλοοτάπητας είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος και το έργο πρέπει να γίνει από την αρχή… Και σωστά… Όχι, όπως σε πολλές περιπτώσεις, ο προηγούμενος.
Όλα αυτά θα χρειαστούν τον …εύλογο χρόνο… Τον οποίο θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε επί ένα συντελεστή καθυστερήσεων του οποίου η τιμή καθορίζεται από την αδιαφορία, την αβελτηρία, την γραφειοκρατική παγίδα, τον χρόνο, που μεσολαβεί μέχρι τις επόμενες εκλογές κ.λ.π. Λησμονήσαμε να βάλουμε και τον ενδεχόμενο …’καφέ’. Αυτό τον …καφέ, που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούν πολιτικοί ή/και υπηρεσιακοί παράγοντες για να μπορέσουν να …ξυπνήσουν για τα καλά και να σπρώξουν το έργο…
Σχόλια