Το στέγαστρο Καλατράβα και το γιοφύρι του Μίσιου


Δύο τεχνικά έργα με …διαφορετικούς όρους κατασκευής

Το κείμενο, που ακολουθεί το ανέσυρε ο φίλτατος ΛΘ και μας το έστειλε… Το τονισμένο όνομα ανήκει στην  Δέσποινα Κουτσούμπα. Πιθανολογούμε πως πρόκειται για την δραστήρια αρχαιολόγο, που αρτιώνει εξαιρετικά την επαγγελματική της ισιότητα με την κοινωνική της υπόσταση. 

Ασχοληθήκαμε με αυτό, γιατί όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη, το …8ο θαύμα του κόσμου, που λέγεται: στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας δεν πρόλαβε να κλείσει τα 20 του χρόνια και ‘στράβωσε’. Τεχνικός έλεγχος έδειξε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, που καθιστούν το ΟΑΚΑ ακατάλληλο προς χρήση αν και χρησιμοποιήθηκε προσφάτως… Το …τολμηρό αυτό αριστούργημα που μας κόστισε ένα σκασμό λεφτά δεν κατάφερε να κρύψει την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Μία αμαρτωλή ιστορία, που μας γέμισε πανάκριβα ακίνητα, απολύτως άχρηστα από την επομένη της τελετής λήξης. Κατά παγκόσμια μοναδικότητα, αφού άλλες χώρες και πόλεις επέλεξαν τις κινητές ή ημιμόνιμες κατασκευές. 


Σε μας, όμως η κατασκευή των μόνιμων μεγαθήριων ήταν προφανώς ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να στηθεί ο …χορός του εκσυγχρονιστικού πλουτισμού υπό τις ιαχές του αλαλάζοντος και εθνικά υπερήφανου πλήθους.

Παραθέτουμε, λοιπόν, χωρίς περισσότερα σχόλια το κείμενο, που υπάρχει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να συνυπογράψουμε την οργή και την αγανάκτηση, που εμπεριέχει…

 

Τεχνικά έργα στην Ελλάδα 

(Μεταφερει ο  Donatos Nikou αυτά που έγραψε ο Θοδωρής Μυλωνοπουλος)

Τεχνικό Έργο #1 - Στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Έτος Κατασκευής: 2004 (ούτε είκοσι χρόνια όρθιο)

Δηλωθείσα Άδεια: Πέργκολας (καλά διαβάσατε, πέργκολας)

Αρχιμάστορας: Santiago Calatrava Valls

Κόστος Κατασκευής: Μεταξύ 55 και 130 εκατομμύριων ευρώ (το 2004). Κανείς δεν ξέρει ακριβώς εκτός από τα ρακούν που τα μασήσανε.

Σκοπός Κατασκευής: Πρωτίστως η ανάγκη για ένα σούπερ εφετζίδικο και κενό περιεχομένου κατασκεύασμα, εμβληματικό και αντάξιο της φαυλότητας των Αγώνων Ντόπας και Σπατάλης δημοσίου χρήματος. Δευτερευόντως, ρωτήστε τα πεινασμένα ρακούν. 

Κατάσταση Έργου: Δεν τη λες και άριστη (σοβαρά προβλήματα στατικότητας)

Trivials: Για το τελικό κόστος του στεγάστρου, ο Ισπανός αρχιτέκτονας σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει το 2004 απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερο, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν».

Τεχνικό Έργο #2 - Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι του Μίσιου

Έτος Κατασκευής: 1748 (διακόσια εβδομήντα πέντε χρόνια όρθιο)

Δηλωθήσα Άδεια: Δεν υπάρχουν στοιχεία. Μάλλον δεν το δήλωσαν ως πέργκολα.

Αρχιμάστορας: Άγνωστος

Κόστος Κατασκευής: Μηδενικό για τον τόπο και τους κατοίκους του (χορηγία της οικογένειας Μίσιου από το Μονοδένδρι)

Σκοπός Κατασκευής: Πρωτίστως η ανάγκη γεφύρωσης του Ξεροπόταμου (η ποτάμια κοίτη πριν τον Βοϊδομάτη με εποχιακή ροή νερού) και η ασφαλής, μόνιμη σύνδεση μεταξύ των εκατέρωθεν χωριών (δευτερευόντως οι πιθανές διευκολύνσεις που μπορεί να εξαγόραζε από την οθωμανική εξουσία ένας πλούσιος της τότε εποχής αλλά και η υστεροφημία του)

Κατάσταση Έργου: Άριστη

Trivials: Νοέμβρη του 1910 έβρεχε συνεχόμενα για πολλές μέρες. Το ποτάμι παράσερνε ότι έβρισκε με αποτέλεσμα ένας κορμός δέντρου να μην περάσει από το κύριο τόξο και να το φράξει. Τα νερά σχημάτισαν λίμνη η οποία έφτανε μέχρι το γεφύρι του Κόκκορη. Παρ όλα αυτά το γεφύρι άντεξε και απέδειξε την δύναμή του. (Σπύρος Μαντάς, Ηπειρώτικα Γεφύρια).

Σε περίπτωση που κουνάγατε πλαστικά σημαιάκια το 2004 με περίσσεια περηφάνια και 20 χρόνια μετά δεν το έχετε μετανιώσει, τότε λυπάμαι. Δεν έχουμε το ίδιο όραμα γι' αυτόν τον τόπο. Σιχαίνομαι τη χώρα που φτιάξατε και με κάθε τρόπο πρέπει να εμποδιστείτε. Είναι αδιανόητο να μεγαλώνει κάποιος παιδιά σε έναν τόσο ξεφτιλισμένο τόπο.


 

Σχόλια