Αυτός είναι ο κίνδυνος…


Στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές της εποχής αναφέρεται στο άρθρο του ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης… Αλλαγές με διαφορετικά πρόσημα… Με αισιόδοξες προοπτικές αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικές για την ειρήνη και την ασφάλεια στον πλανήτη.

Παραθέτουμε.

 

Στο τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στο Πεκίνο το Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC). Εκπρόσωποι 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων συνάντησαν εκεί τους εκπροσώπους επίσης 1,4 δισεκ. ανθρώπων από 53 από τις 54 κυρίαρχες χώρες της Αφρικής!   

Ο λόγος για τη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη μας που, παρά την πολυετή αποικιακή λεηλασία που υπέστη μέχρι και τις μέρες μας, παραμένει μια εξαιρετικά πλούσια ήπειρος! Επίσης έχει το νεότερο πληθυσμό από όλες τις ηπείρους, με το 50% των κατοίκων της να είναι ακόμα και κάτω των 19 ετών!

Ο Σι Τζινπίνγκ σαφώς και δεν είναι ο Κινέζος άγιος Βασίλης που φέρνει  δώρα στους Αφρικανούς. Όμως με κινέζικες επενδύσεις κτίζονται λιμάνια, σιδηρόδρομοι, εργοστάσια, έργα στους τομείς της ενέργειας και βιομηχανίας, ακόμα νοσοκομεία και πανεπιστήμια που ήδη λειτουργούν σε αφρικανικές χώρες! Οι κινέζοι επενδύουν σε παραγωγικά έργα απολύτως απαραίτητα γι’ αυτούς, τα οποία όμως είναι έργα που βελτιώνουν επιτέλους και τη ζωή των λαών της Αφρικής!

Στις 22 με 24 Οκτωβρίου στο Καζάν θα πραγματοποιηθεί η16η σύνοδος κορυφής των BRICS+ υπό τη προεδρία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, περίπου 30 χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS+. Επίσης σημαντικός αριθμός κρατών θα παρακολουθήσει τις εργασίες αυτής της συνόδου.

Δυτικοί οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως «οι συνεκτικοί κρίκοι μεταξύ των μελών BRICS+ αξιολογούνται μέχρι και σήμερα ως χαλαροί. Οι χώρες των BRICS+ έχουν στρατηγικό στόχο να περιοριστεί η διενέργεια των διεθνών συναλλαγών σε αμερικανικό δολάριο, το σθένος του οποίου, ωστόσο, δε δύναται να αναχαιτιστεί εύκολα…».

Αναλύσεις που χρυσώνουν το «χάπι» που ενέχει ο κίνδυνος για τους G7 από τις γεωοικονομικές συσπειρώσεις του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Ακόμα και το ΔΝΤ σε πρόσφατο άρθρο του (Emerging Markets on the Global Stage) αναγνωρίζει πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κρατούν τα ηνία της μελλοντικής ανάπτυξης!

Η ανάπτυξη του «Παγκόσμιου Νότου» μάλλον δε θα είναι και τόσο μελλοντική, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ,  με την ταχύτητα που έχουν πάρει οι εξελίξεις! Αυτός είναι και ο κίνδυνος που μπορεί σε κάποια στιγμή να οδηγήσει ηγεσίες σε ακραίες αποφάσεις…

Έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσουν, λοιπόν, οι πλανητικοί οικονομικοί εξουσιαστές Γουόλ Στριτ και Σίτι του Λονδίνου που σ’ ένα εμβαδόν μόλις 2,9 km² φιλοξενεί εκτός από τη Τράπεζα της Αγγλίας (συμφερόντων Ρότσιλντ), 384 ξένες τράπεζες, 70 αμερικανικές, εκδοτικά συγκροτήματα και αναρίθμητα οικονομικά μονοπώλια!

Στα «ιδρύματα» του Σίτι πάνω από 335.000 εργάζονται σ’ ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα παραγωγής μιας διαρκώς διογκούμενης χρηματοπιστωτικής φούσκας, αυξάνοντας συνεχώς τις χρηματικές περιουσίες της ελίτ!

Μιας ελίτ η οποία αποτελεί το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και ως παγκόσμιος τοκογλύφος με την επωνυμία «αγορές» δανείζει, σε μια σειρά χώρες ελέγχοντας έτσι την υπερχρεωμένη ζωή δισεκατομμυρίων «κολασμένων» του πλανήτη…

Ο υπό ανάδυση πολυπολικός κόσμος, με κράτη που ήδη άρχισαν να συναλλάσσονται με τα εθνικά τους νομίσματα, είναι ο κίνδυνος για τη δυτική οικονομία όπως αυτή διαμορφώνεται στα εργαστήρια της Γουόλ Στριτ και του Λονδρέζικου Σίτι. Αν αφήσουν να περάσει η αποδολαριοποίηση, θα μείνουν τελικά με ένα «τρύπιο δολάριο» στο χέρι…

Ο εφιάλτης μιας τέτοιας μελλοντικής εξέλιξης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο απονενοημένο μιας πυρηνικής κόλασης, πιστεύοντας ότι ειδικά αυτοί μπορούν να σωθούν στα υπερπολυτελή καταφύγια που έχουν σκάψει σε διάφορα μέρη του κόσμου.

  

Σχόλια