Μπορεί να σας ενδιαφέρει...


Σας παραθέτουμε το σημείωμα σύνταξης του διαδικτυακού επιστημονικού εντύπου Medscape-Puilmonary Medicine της 20ης Μαΐου 2020, σχετικά με τον κορονοϊό… Αναφέρεται σε ένα ζήτημα, που δεν έχει πολυσυζητηθεί μέχρι σήμερα: την μεταδοτικότητα του κορονοϊού μέσω της ομιλίας…
Αν έχετε υπομονή είναι καλύτερα να το διαβάσετε αυτούσιο. Θα έχετε όλη την ευκαιρία-μεταξύ άλλων- να διαπιστώσετε και τις -απολύτως φυσιολογικές κατά τη γνώμη μας- παρατηρούμενες  διαφορές μεταξύ ευρημάτων και μεταξύ απόψεων. Ενδειξη-μεταξύ άλλων- της πολύ πρώϊμης φάσης γνώσης του νέου εχθρού,  που βρισκόμαστε ακόμη.
Θα προηγηθεί βραχεία περίληψη του κειμένου του οποίου τα κύρια σημεία, είναι:
-Η ομιλία μπορεί να εκπέμψει σωματίδια ικανά να προκαλέσουν μετάδοση του ιού. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε μελέτες προσομοίωσης των βιοφυσικών δεδομένων αλλά αυτό στην πράξη αμφισβητείται από ορισμένους.
-Η γαστρεντερική οδός μετάδοσης δεν φαίνεται να ισχύει παρ’ ότι τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος  μπορεί να φέρουν τον ιό, που εξοντώνεται κατά την πεπτική διαδρομή, στην περιοχή του παχέος εντέρου.
-Η χρήση της μάσκας θεωρείται κυρίαρχο μέσο αναστολής της διασποράς του ιού. Αλληλοσουγκροόμενες είναι οι απόψεις για τις υφασμάτινες μάσκες ενώ υπογραμμίζονται οι κακές συνέπειες της ανορθόδοξης χρήσης της μάσκας…
-Ετσι το πρακτικό συμπέρασμα  του εκδότη είναι: Μην είσαστε φαφλατάδες και φοράτε μάσκες…
Η μετάφραση έγινε με την αποφασιστική βοήθεια του μεταφραστή της Google και την δική μας εκ των υστέρων θεώρηση…
Αν επιθυμείτε να διαβάσετε το κείμενο απευθείας στον ιστότοπο του Medscape, ιδού η σχετική διεύθυνση: https://www.medscape.com/viewarticle/930799

Σημείωμα του συντάκτη (Laird Harrison): (Βρείτε τα τελευταία νέα και οδηγίες COVID-19 στο Κέντρο πόρων Coronavirus της Medscape).
Η φυσιολογική ανθρώπινη ομιλία εκπέμπει σταγονίδια ικανά να μεταφέρουν το νέο coronavirus (SARS-CoV-2) που προκαλεί το COVID-19, λένε οι ερευνητές. Τα σταγονίδια παρέμειναν στον αέρα για έως και 14 λεπτά σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η ασθένεια εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα.
Από την άλλη πλευρά, μια ξεχωριστή μελέτη δεν έδειξε μολυσματικά σωματίδια SARS-CoV-2 σε δείγματα κοπράνων.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. "Η διαδρομή κόπρανα-στόμα δεν είναι κάτι που συμβαίνει", δήλωσε ο Andrew Noymer, PhD, MSc, αναπληρωτής καθηγητής υγείας του πληθυσμού και πρόληψης ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine. "Νομίζω ότι αυτό ενισχύει τη σημασία της κάλυψης."
Το SARS-CoV-2 επιπλέει σε σωματίδια στον αέρα και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι αυτή είναι η κύρια οδός μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων. Λιγότερο σαφές είναι εάν κάποιος πρέπει να βήξει ή να φτερνιστεί για να αποβάλει αρκετά σταγονίδια για να μολύνει ένα άλλο άτομο με COVID-19, ή εάν η ομιλία και άλλες δραστηριότητες διαδίδουν επίσης την ασθένεια.
"Νωρίς, οι άνθρωποι με ρώτησαν πώς το διαδίδουν αν δεν βήχουν και φτερνίζονται", δήλωσε ο Noymer στο Medscape Medical News. «Ήταν για λίγο ένα αίνιγμα. Ένα πράγμα που υπολόγισα ήταν το περιστασιακό φτέρνισμα που όλοι κάνουν κάθε τόσο. Αλλά θα μπορούσε απλώς ο λόγος να είναι το αίτιο, λόγω των σταγονιδίων που βγαίνουν όταν μιλάμε "
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να περιέχουν αναπνευστικά παθογόνα όπως το Mycobacterium tuberculosis, οι ιοί της γρίπης και ο ιός της ιλαράς. Θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν το SARS-CoV-2;
Ο Valentyn Stadnytskyi, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, και οι συνάδελφοί του έβαλαν ένα κομμάτι σε αυτό το παζλ για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου στο PNAS.
Για την μέτρηση του μεγέθους των σταγονιδίων που εκπέμπονται μέσω της ομιλίας, χρησιμοποιήιθηκαν λέιζερ για να απεικονίσουν τις εκρήξεις σταγονιδίων ομιλίας που παρήχθησαν όταν τα άτομα έλεγαν τις λέξεις "παραμείνετε υγιείς".
Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ανίχνευση σταγονιδίων ομιλίας με διάμετρο μικρότερη από 30 μm, τα οποία θα μπορούσαν να παραμείνουν αερομεταφερόμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα μεγαλύτερα σταγονίδια που ήταν συνήθως αντικείμενο έρευνας, λένε.
Ο Stadnytskyi και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας δημιουργεί τουλάχιστον 1000 σταγονίδια ικανά να μεταφέρουν «βιριόνια» - μονάδες του ιού που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα σταγονίδια παρέμειναν αερομεταφερόμενα για 8 έως 14 λεπτά, αρκετά για να εισπνεύσει κάποιος και να μολυνθεί.
Λένε ότι οι πυρήνες σταγονιδίων είχαν μέσο όρο διάμετρο 12 έως 21 μm όταν εκπέμπονται για πρώτη φορά και 4 μm μετά την ξήρανση στον αέρα και ότι ένα σταγονίδιο 10 μm έχει πιθανότητα 0,37% να περιέχει τουλάχιστον ένα βιριόνιο.
Η μελέτη υποστηρίζει τα συμπεράσματα μιας επιτροπής Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, όπως αναφέρεται από το Medscape Medical News. Ωστόσο, δεν αποδεικνύει ότι η ομιλία διαδίδει το COVID-19, δήλωσε ο Joshua L. Santarpia, PhD, MS, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στην Ομάχα. "Δεν έκαναν απευθείας μελέτες SARS-CoV-2", είπε στο Medscape Medical News.
Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες, ιδίως σε μια μελέτη νοσοκομείων στο Γουχάν της Κίνας, που έδειξε ότι το RNA από τον ιό μπορεί να βρεθεί σε σταγονίδια τόσο μικρά όσο 0,25 μm. Ο Yuan Liu, από το κύριο κρατικό εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστήμιου της Wuhan, Κίνα και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο στις 27 Απριλίου στο περιοδικό Nature. Επίσης, δεν μέτρησαν βιριόνια.
Από την άλλη πλευρά, μια εργαστηριακή μελέτη με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) έδειξε ότι τα βιριόνια παρέμειναν στα αερολύματα που δημιουργήθηκαν με τεχνητά μέσα για ώρες, με διάμεσο χρόνο ημιζωής 1,1 έως 1,2 ώρες. Οι ερευνητές του NIAID Neeltje van Doremalen, PhD και Trenton Bushmaker, BSc, μαζί με τους συναδέλφους τους δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο στις 19 Απριλίου στο New England Journal of Medicine. Η μελέτη τους δεν μέτρησε το μέγεθος του σταγονιδίου που απαιτείται για τη μεταφορά ενός βιριόνιου.
Ο Santarpia και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν αυτές τις μετρήσεις και τώρα αναλύουν τα δεδομένα τους. "Είμαι πιο αισιόδοξος καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το μέγεθος των σωματιδίων που πρέπει να ανησυχούμε και πώς συμπεριφέρονται αυτά τα σωματίδια. Μπορούμε να δούμε τι είδους προφυλάξεις πρέπει να λάβουμε - είτε πρόκειται για συστήματα εξαερισμού ή για κάποιο άλλο μέσο - για να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτά τα σωματίδια ", είπε.
Σχετικά με τη χρήση μιας περιστασιακής μπαντάνας ή μιας αυτοσχέδιας μάσκας στη θέση μιας σωστά τοποθετημένης ιατρικής μάσκας, είπε, "Η αξία των μασκών υφασμάτων μπορεί να είναι πιο αμφισβητήσιμη."
Ο Santarpia αναφέρθηκε σε μια μελέτη ερευνητών του Σικάγου που διαπίστωσε ότι οι σφιχτά υφασμένες μάσκες από βαμβάκι, φυσικό μετάξι και πολυεστερικό μπορούν να φιλτράρουν περισσότερα από τα μισά σωματίδια που κυμαίνονται από 10 nm έως 6.0 μm εάν ταιριάζουν καλά. Αλλά η κακή εφαρμογή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους κατά περισσότερο από 60%. Μια κακή μάσκα μπορεί να είναι χειρότερη από καθόλου αν δώσει ψευδή εμπιστοσύνη στον χρήστη, είπε ο Abhiteja Konda, από το Κέντρο Υλικών Νανοκλίμακας, το Εθνικό Εργαστήριο Argonne, το Lemont, το Illinois και συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο στις 24 Απριλίου στο ACS Nano.
Ο Noymer του UC Irvine διαφωνεί, λέγοντας ότι ακόμη και μια μάσκα που παρέχει μερική προστασία μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση. "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να πούμε ότι δεν μπλοκάρει όλα τα σωματίδια", είπε. "Όσο υψηλότερη είναι η δόση τόσο χειρότερη είναι η περίπτωση. Όλοι θέλουμε να πάρουμε το είδος του SARS-CoV-2 που προκαλεί ήπια συμπτώματα."
Γαστρεντερική μετάδοση λιγότερο πιθανή
Λιγότερη προσοχή έχει εστιαστεί στη δυνατότητα μετάδοσης στοματικών κοπράνων.
Τα άτομα με COVID-19 συχνά έχουν συμπτώματα γαστρεντερικού όπως διάρροια και πολλά RNA SARS-CoV-2 έχουν ανιχνευθεί στα δείγματα των κοπράνων τους. Ωστόσο, προηγούμενες προσπάθειες απομόνωσης βιριονίων σε τέτοια δείγματα είχαν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ο Ruochen Zang, MD, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το Σεντ Λούις, το Μιζούρι και συνεργάτες του, εξέτασαν δείγματα κοπράνων από 10 άτομα με COVID-19 και εξέτασαν τον ιό σε προσομοιωμένα ανθρώπινα γαστρεντερικά υγρά. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Διαδίκτυο στις 13 Μαΐου στο Science Immunology.
Υψηλά επίπεδα ιικού RNA βρέθηκαν σε τρία από τα δείγματα, αλλά δεν παρατηρήθηκαν ιοσωμάτια σε κανένα από αυτά. Εξετάζοντας περαιτέρω, διαπίστωσαν ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει ανθρώπινα εντεροκύτταρα σε εργαστηριακό μοντέλο του ανθρώπινου εντέρου και εντόπισαν πρωτεάσες που διευκόλυναν την εισβολή του ιού στα κύτταρα.
Τέλος, έπλυναν τον ιό σε διάφορα προσομοιωμένα ανθρώπινα γαστρικά και εντερικά υγρά. Σε αντίθεση με τον ροταϊό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της στοματικής οδού-κοπράνων, το SARS-CoV-2 «έχασε τη μολυσματικότητα» στο γαστρικό υγρό προσομοίωσης χαμηλού pH εντός 10 λεπτών. «Απενεργοποιήθηκε» από συστατικά ανθρώπινων κολικών υγρών, μειώθηκε κατά πέντε φορές μέσα σε μια ώρα.
Συγκεντρώνοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο Zang και οι συνεργάτες του θεωρούσαν ότι το SARS-CoV-2 αναπαράγεται στα εντερικά κύτταρα του εντέρου του ανθρώπου, αλλά στη συνέχεια απενεργοποιείται στον αυλό του παχέος εντέρου. "Άρα δεν πρόκειται να εξαπλωθεί το COVID με τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται η «εκδίκηση του Montezuma» (διάρροια του ταξιδιώτη)”, δήλωσε ο Noymer.
Το εύρημα σημαίνει ότι η τουαλέτα δεν αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για αυτόν τον ιό, είπε. Παραμένει σημαντικό να πλένουμε τα χέρια γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν τα μολυσμένα άτομα αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους και μετά αγγίζουν μια επιφάνεια που αγγίζεται από κάποιον άλλο.
Αλλά το πιο σημαντικό σημείο από τις νέες μελέτες είναι ο έλεγχος της εξάπλωσης της νόσου μέσω του αέρα. "Μην είσαι τόσο φλύαρος, πρώτα απ 'όλα, και δεύτερο, να φοράς μάσκες ", είπε ο Noymer.
Οι Noymer και Santarpia δεν αποκάλυψαν σχετικές οικονομικές σχέσεις. Ο Stadnytskyi και οι συνεργάτες του δεν αποκάλυψαν σχετικές οικονομικές σχέσεις. Ο Zang και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν σχέσεις με τους Sanofi, Pfizer, FluGen, Aridis, Inbios, Eli Lilly, Vir Biotechnology, NGM Biopharmaceuticals, Emergent BioSolutions και Moderna.

Σχόλια

Ο χρήστης Πολυχρόνης Ιωάννου είπε…
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι υπάρχει σημαντική διχογνωμία στο ζήτημα. Τέτοια, που δεν είναι επιστημονικά επιτρεπτή η βεβαιότητα που ο “επιστήμονας” της κυβέρνησης με απόλυτη βεβαιότητα, αρχικά απέτρεπε την χρήση μάσκας και κατόπιν την συνιστούσε υποχρεωτικά. Σίγουρο είναι ότι ισχύει και για την μάσκα, ότι ισχύει και για την ασφάλεια. Αν έχεις διάπλατα ανοιχτές πόρτες και παράθυρα προκαλείς και μη κλέφτες να εισβάλουν. Αν είναι κλειστά και κλειδωμένα ένας μεγάλος αριθμός αποτρέπεται. Αν έχεις και ένα σκύλο ο αριθμός αποτροπής αυξάνεται. Αν έχεις πόρτες ασφαλείας ακόμα περισσότερο και ούτω καθ' εξής. Ποτέ δεν φτάνεις στην απόλυτη ασφάλεια.