Ο Μεγάλος Αδελφός...

Για την ουσιαστική κατάργηση των ανθρώπινων ελευθεριών σε ένα περιβάλλον συστηματικής και πολυποίκιλης παρακολούθησης της ζωής μας γράφει ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης… Αναπαράγουμε

Ο Μεγάλος Αδελφός...

Το έτος 1948 φθάνει στο τέλος του και Τζορτζ Όργουελ (Έρικ Άρθουρ Μπλερ) εξουθενωμένος από την φυματίωση κτυπούσε στη γραφομηχανή ξαπλωμένος στο κρεβάτι του τις τελευταίες σελίδες ενός μυθιστορήματος που θα κυκλοφορούσε το επόμενο χρόνο, ο τίτλος του«1984»! Ανεξάρτητα από τις αλληλοσυγκρουόμενες κριτικές που δέχθηκε αυτό μετά την έκδοσή του, τόσο από αριστερά, όσο και από  δεξιά, αναμφισβήτητα ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι η προσωποποίηση ενός παντοδύναμου μηχανισμού... Ένα «εργαλείο» για την εξουσία,  που ελέγχει παρόν και παρελθόν, που παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και στις συνειδήσεις τους!



Ο Όργουελ ως οραματιστής μιας νέας εποχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο νέος Ιούλιος Βερν και όχι βέβαια για ένα ταξίδι στη Σελήνη, αλλά για ένα ταξίδι στο σκότος και στο έρεβος των μυστικών υπηρεσιών, που εργάζονται για τη μετατροπή του ανθρώπου σ’ ένα άβουλο κατευθυνόμενο όν... Ο Όργουελ γράφει το «1984» σε μια εποχή που ακόμα η ανακάλυψη του τρανζίστορ το 1947, δεν είχε αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τις ραδιοφωνικές λυχνίες κενού. Βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την εμφάνιση του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ το 58. Τεχνολογικές εξελίξεις που δίνουν «φτερά» στο «Μεγάλο Αδελφό» να μπει βαθιά μέσα στη προσωπική μας ζωή!

Την 20η Ιουλίου 1969 το όνειρο του Ιούλιου Βερν πραγματώνεται, ο Νιλ Άρμστρονγκ πατάει το πόδι του στη Σελήνη! Το 2013 ο Αμερικανός Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων που εργαζόταν, για την NSA και την CIA, διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης!

 Το «1984» του Όργουελ από μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω των οποίων ανά πάσα στιγμή είναι εφικτό να παρακολουθείται η επικοινωνία (sms, email, τηλεφωνήματα) οποιουδήποτε ανθρώπου στον κόσμο....

Ο Σνόουντεν με τις αποκαλύψεις αυτές δικαιώνει μετά από 35 ολόκληρα χρόνια τον «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ, λέγοντας το χαρακτηριστικό: «Οι μέθοδοι παρακολούθησης όπως περιγράφονται στο βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει σήμερα...» Προσθέτοντας πως: «Έχουμε αισθητήρες παρακολούθησης στις τσέπες μας...» Αναφερόμενος ασφαλώς στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο... Με τις αποκαλύψεις του αυτές ξεσκεπάστηκαν κορυφαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ που δήλωναν πως η NSA δεν είχε συλλέξει ποτέ δεδομένα από αρχεία ιδιωτικών τηλεφώνων.  

«Επτά χρόνια πριν, όπως οι τίτλοι των ειδήσεων έγραφαν κατηγορούμουν ως εγκληματίας επειδή είπα την αλήθεια. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ζούσα για να δω τα δικαστήρια μας να καταδικάζουν τις πρακτικές της NSA ως παράνομες και  με την ίδια απόφαση, να μου δίνουν τα εύσημα που τις αποκάλυψα. Κι όμως η μέρα αυτή ήρθε», έγραψε σε μήνυμα του στο twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Και η μέρα αυτή ήταν η περασμένη Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ΄20 που το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων από την NSA  ήταν παράνομη!

Μια απόφαση που ανοίγει δρόμους ελευθερίας στο Σνόουντεν, χωρίς να μπορεί να πιστέψει κανείς πως κλείνει ταυτόχρονα δρόμους και παράδρομους στο «σύστημα» προκειμένου να πάψει να κλέβει την ιδιωτική μας ζωή... Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα σταματήσει να ενεργοποιεί τους αισθητήρες που έχουμε στις τσέπες μας, στους υπολογιστές και στα Laptop μας προκειμένου να συλλέγει αδιάκοπα πολύτιμες πληροφορίες για τις πολιτικές έως τις καταναλωτικές προτιμήσεις εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη! Ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν μπαίνει σε αργία με αποφάσεις δικαιοσύνης, αφού είναι σίγουρο πως και σ’ αυτήν έχει τοποθετήσει τους αισθητήρες του... 

 

Σχόλια