Η Παναγία δολοφονήθηκε στην Καμπούλ ...

Ένα εξαιρετικό και κυριολεκτικά Χριστουγεννιάτικο κείμενο του Γρηγόρη Τραγγαρίδα μας κοινοποίησε ο φίλτατος Λάζαρος Θερμογιάννης και ασμένως το αναπαράγουμε.

 

Η Παναγία δολοφονήθηκε στην Καμπούλ

Την Πέμπτη, παραμονή των Χριστουγέννων, ένοπλοι φονιάδες, δολοφόνησαν την Αφγανή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Φαριστά Κοχιστανί, κοντά στο σπίτι της, Βόρεια της Καμπούλ.


Μαζί της δολοφόνησαν και έναν από τους αδελφούς της, που ήταν μαζί της.

Η Φαριστά ήταν 29 ετών και μητέρα ενός παιδιού.

Ήταν επίσης μία αχτίδα φωτός, στο σκοτάδι μέσα στο οποίο έριξε το Αφγανιστάν ο ιμπεριαλισμός.

Είναι η δική μου Παναγία.

Η Φαριστά είναι η πιο πρόσφατη εξόντωση ανθρώπων που αγωνίζονται για την απελευθέρωση του αφγανικού λαού από τον ζόφο.

Μερικές μέρες πριν από τη δολοφονία της, η κοπέλα ενημέρωσε μέσω Facebook ότι ζήτησε προστασία από τις αρχές, διότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται στο Αφγανιστάν.

Μόλις την Τετάρτη, ο Μοχάμαντ Γιούσουφ Ρασίντ, εκτελεστικός διευθυντής του Αφγανικού Φόρουμ για Ελεύθερες και Δίκαιες Εκλογές (FEFA), δολοφονήθηκε σε ενέδρα στην Καμπούλ.

Την Τρίτη πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, από τις οποίες δύο γιατροί σε αφγανική φυλακή, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ.

Την Δευτέρα ο δημοσιογράφος Ραχματουλάχ Νεκζάντ δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος, από εκτελεστή που χρησιμοποίησε πιστόλι εφοδιασμένο με σιγαστήρα, στην Γκάζνι (ανατολικά). Ο 50χρονος συνεργάτης του Associated Press και παλαιότερα του Αλ Τζαζίρα ήταν ο τέταρτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε μέσα σε δυο μήνες και ο έβδομος φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το Αφγανιστάν κάθε άλλο παρά «ασφαλής χώρα» είναι, υπερπολλαπλασίασε τις επιστροφές Αφγανών αιτούντων άσυλο, πίσω στη χώρα τους, μόνο και μόνο για να σκοτωθούν και να βασανισθούν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της ΕΕ, μεταξύ 2015 και 2016, o αριθμός των Αφγανών που επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Αφγανιστάν τριπλασιάστηκε,από 3.290 σε 9.460. Οι επιστροφές αντιστοιχούν σε αισθητή πτώση  της αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου, από 68% τον Σεπτέμβριο του 2015, σε 33% τον Δεκέμβριο του 2016.

Πού επέστρεφαν;

Επέστρεφαν σε μια χώρα όπου μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), κατέγραψε 5.243 θανάτους αμάχων. Ανάμεσά τους, πολλών παιδιών.

Διότι, για τα «γεράκια» στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τα βομβαρδισμένα γυναικόπαιδα και οι γερόντοι, δεν είναι θύματα εγκλημάτων πολέμου. Είναι, στην καλύτερη περίπτωση, στατιστική. «Παράπλευρες απώλειες».

Αλλά για μας, είναι οι μάνες, οι αδερφές, οι συντρόφισσες, τα παιδιά, οι πατεράδες μας.

Είναι οι δικοί μας νεκροί.

Ας τους τιμήσουμε κάνοντας το 2021, χρονιά αντεπίθεσης. Και τιμωρίας.

  

Σχόλια