Εργατική πρωτομαγιά πριν 46 χρόνια

Θυμάται ο φίλτατος Δημήτρης Λεβέντης και η ΦΑΙΑΚΙΑ φιλοξενεί τις αναμνήσεις του, που αποπνέουν συνέπεια και αγάπη…


Θυμάστε τους πρώτους στίχους από το τραγουδάκι του Μάνου Λοίζου που περιγράφει την εκκίνηση της διαδήλωσης της εργατικής πρωτομαγιάς που παραμένει δεκαετίες τώρα η σταθερότερη αξία κάθε χρονιάς βαρόμετρο της μαζικότητας των εργατικών και πολιτικών αγώνων


Πρώτη Μαΐου κι απ' τη Βαστίλη

ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών

χίλιες σημαίες κόκκινες μαύρες

Ο Φρεδερίκο η Κατρίν και η Σιμόν.

https://www.youtube.com/watch?v=sUYb_vS4zVs

Ίσως, όταν ο Λοίζος πέρασε από το Παρίσι να ξεκινούσε η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς από την πλατεία της Βαστίλλης. Το 76, σίγουρα, από όπου και η φωτογραφία της κεφαλής του μπλοκ του συλλόγου Ελληνων εργαζομένων Γαλλίας.

Τμήμα της αρμάδας της CGT μπροστά από το μαζικότερο των Τούρκων συντρόφων -ξεκίνησε από την πλατεία της Νασιόν με ενδιάμεσο σπαστό πέρασμα από την Βαστίλλη και κατάληξη στην πλατεία της Ρεπυμπλίκ… Η συνήθης διαδρομή όλων των μαζικών διαδηλώσεων ήταν από την πλατύτερη λεωφόρο της Δημοκρατίας ευθεία ντουγρού στην Ρεπυμπλίκ.

Να αναφέρω, ότι ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν μέλη του Gay Pride ένα μικρό μπλόκ που κρατούσε ένα πανώ στολισμένο με λουλούδια.Αποτελούσε τμήμα της LCR των τεταρτοδιεθνιστών τροτσκιστών του Αλαίν Κριβίν που ήταν και η πιο μαζική οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τότε.

Οφείλω να αναφέρω τα στοιχεία των διακρινόμενων παρόντων στην φωτογραφία μελών της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ τότε άπαντα εξακολουθούν να βρίσκονται έν ζωή.

1. Θωμάς Μαλούτας, αρχιτέκτονας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο Χαροκόπειο επί πολλά χρόνια διηύθυνε το Ινστιτούτο Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), ενώ διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας. ένα διάστημα επί σύριζα

https://alexandria-publ.gr/book_author/maloutas-thomas

2. Νίκος Κορνήλιος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συνθέτης.Τότε σπούδαζε και Αρχιτεκτονική στα Beaux Arts μαθητής του Ιάννη Ξενάκη με πλούσιο και πολυποίκιλο έργο .

https://el.wikipedia.org/.../%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF...

3. Σταύρος Γιορνταμιλής, Χωροτάκτης- Πολεοδόμος από το Paris VIII. Tεχνικός διευθυντής της Michelin στην Ελλάδα επί 35ετία.

https://www.google.com/url?sa=i.... Από κείνους που συνεχίζουν να επιμένουν στην κοινή υπόθεση που 'χε ξεκινήσει τότε, όπως φαίνεται στις αναρτήσεις του στο φουμπού.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100014287028791

4. Κατερίνα Παπαδημητρίου, Ιστορικός , αργότερα μέλος της Κ.Ε του Συνασπισμού απ' όπου αποχώρησε το 2003 https://www.rizospastis.gr/story.do?

διευθύντρια του πολιτικού Γραφείου της Μαρίας Δαμανάκη επί μακρόν.

https://www.linkedin.com/.../AQF7EVtDhfrCowAAAYCAtv9qBxtJ...

5.Γιώργος Κουκούλης, αρχιτέκτονας που ζει κι εργάζεται στην Χίο https://www.facebook.com/georges.koukoulis δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

https://chiospress.org/.../79471-o-giorgos-koukoulis....

6. Η αφεντιά μου, Stagiaire στο 4ο έτος της Αρχιτεκτονικής τότε.

Με curriculum vitae» άνευ ιδιέταιρου ενδιαφέροντος που δεν χάνετε και τίποτε αν το αγνοείτε ....

ΥΓ.

Ευχαριστώ τον αγαπημένο φίλο και σύντροφο Γιώργο Ρούσση που μου θύμισε την φωτό σήμερα… Φωτό που μου είχε στείλει μαζί με μια άλλη από την ίδια πρωτομαγιά ο Γιώργος Κουκούλης εδώ και τέσσερα χρόνια.

 

  

Σχόλια