Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το σημείωμα, που φέρει την υπογραφή του
 Γιώργου Αλεξάτου μας κοινοποίησε ο φίλτατος Στέφανος Πάντος και ασμένως το αναπαράγουμε… Γιατί, είμαστε και εμείς, -όπως εξάλλου δισεκατομμύρια στον πλανήτη- φανατικοί των ερτζιανών. Μεγαλώσαμε με το ραδιόφωνο…

Εχει σημαδέψει τον πολιτισμό μας και την γενικότερη συγκρότησή μας περισσότερο από όσο νομίζουμε…

Τιμάμε, λοιπόν, μαζί με όλους την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου… Αυτού του μέσου, που κατάφερε να επιβιώσει απέναντι στην λαγνεία και την ηδονή της εικόνας και κρατάει γερά ως τις μέρες μας… Πιθανότατα ακόμη παραπέρα… Η πρόοδος και η διάδοση του podcast είναι μία έκφραση παραλλαγμένης προτίμησης προς το ραδιόφωνο υπό όρους σημερινής τεχνολογίας.

 

"Προσοχή – Προσοχή!

Σας μιλάει το ΕΑΜ!

Έλληνες!

Όλοι επί ποδός πολέμου!",

ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Ραδιοσταθμός Αθηνών στις 23 Σεπτεμβρίου 1944, είκοσι μέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.

Το μήνυμα διαβάστηκε από τον εκφωνητή του Σταθμού Ντίνο Τσαλόγλου, την απομάκρυνση του οποίου από το Ζάππειο, όπου στεγαζόταν ο ραδιοσταθμός, κάλυψε τμήμα 30 μαχητών του ΕΛΑΣ από την Καισαριανή και τον Βύρωνα.

Τα πυρά των νεαρών ελασιτών εμπόδισαν τη γερμανική φρουρά που επιχείρησε την καταδίωξη του εκφωνητή, ο οποίος διέφυγε στις ήδη απελευθερωμένες ανατολικές συνοικίες.

Τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944, τμήμα του ΕΛΑΣ των δυτικών συνοικιών απενεργοποίησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι αποχωρούντες Γερμανοί, με σκοπό την ανατίναξη των πομπών του ραδιοσταθμού στα Λιόσια, σώζοντας τον έναν από τους δύο.

Στις ηρωικές αυτές ενέργειες καθοριστική ήταν η συμβολή του Αυστριακού Έβεχαρτ Βίχενμπαχ, τον οποίο είχαν ορίσει προϊστάμενο του ραδιοσταθμού οι ναζί.

Αγνοώντας πως επρόκειτο για αντιφασίστα, που φρόντιζε να ενημερώνει τον ΕΛΑΣ.»

 

Σχόλια