Ο μανδύας της ουδετερότητας!

Παροιμιώδης η … Ελβετική ουδετερότητα… Για να ακριβολογήσουμε περισσότερο θα την λέγαμε ‘ευμενή ουδετερότητα’ προς τις δυτικές καπιταλιστικές δυνάμεις. Αυτή η ευμένεια έχει παρελθόν …ολίγον ναζιστικόφιλο και παρόν αρκετά Αμερικανόφιλο, Γερμανόφιλο κ.λ.π. Ευμένεια, που δεν είναι άσχετη με τις πρόσφατες περιπέτειες της Credit Suisse, όπως αναλύει στο άρθρο του ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης. Παραθέτουμε.


«Η χώρα έχει μια ιστορία ένοπλης ουδετερότητας που χρονολογείται από τον καιρό της Μεταρρύθμισης, διάγει ειρηνικά από το 1815 και δεν εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2002. Ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στην οικοδόμηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο...».

Έτσι φιλοτεχνήθηκε η εικόνα της Ελβετίας, χώρας θησαυροφυλάκιο αξιών σε υπόγειες τραπεζικές θυρίδες, όπου βρίσκονται, εκτός πολλών άλλων «σκελετών», και ανυπολόγιστοι αιματοβαμμένοι θησαυροί των ναζί! Για το αν υπήρξε ουδέτερη αυτή η χώρα, και ειδικά στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έχουν αναφερθεί αρκετοί ιστορικοί!

Το γεγονός ότι η Βέρμαχτ δεν κατέκτησε το «πριγκιπάτο» των τραπεζιτών, δεν οφείλεται στην ανδρεία των Ελβετών φαντάρων, αλλά στο ότι οι τραπεζίτες της χρηματοδότησαν τον Χίτλερ, του παρείχαν -με το αζημίωτο- σύγχρονη τεχνολογία και επέτρεψαν στους Ναζί να μεταφέρουν πολεμικό υλικό μέσα από τις Άλπεις. Παράλληλα, στην περίοδο 1938-1945 έστελναν Εβραίους στα κρεματόρια των Ες-Ες...

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελβετία έσπασε την «ουδετερότητα» της υιοθετώντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας και στις 4 του ίδιου μήνα προχώρησε και σε νέες! Οι κυρώσεις πάγωσαν λογαριασμούς Ρώσων, συνολικής αξίας πάνω από 6 δις. ευρώ.
Οικονομικοί αναλυτές υποστήριξαν πως το πάγωμα των καταθέσεων θα δημιουργήσει προοπτικά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Τραπεζικά στελέχη, που «παρακολουθούν στενά» τον κινεζικό πλούτο στην Ελβετία, σχολίαζαν πως: «Η Ελβετία κινήθηκε κατά των Ρώσων πελατών πολύ γρήγορα. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή σε τι θα εμπλακεί η Ελβετία και σε τι όχι...».

Έτσι, τέλος εποχής προχθές για την «Credit Suisse», την «Τράπεζα των Πλουσίων»,  η οποία ξεκίνησε πριν από 167 χρόνια με αντικείμενο τους σιδηρόδρομους. Κυρίαρχη αιτία θανάτου αυτού του ελβετικού κολοσσού, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων, που άγγιξαν στις αρχές αυτού του χρόνου τα 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια)!

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι πάντα, το «σπάσιμο» της Ελβετικής ουδετερότητας με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας εκτίναξε κύμα αναλήψεων, ειδικά από κινέζους καταθέτες! Η έκρυθμη κατάσταση στην υπόθεση της Ταϊβάν ή η πιθανή προμήθεια όπλων της Ρωσίας από την Κίνα, έφεραν στην επιφάνεια την απειλή επιβολής κυρώσεων και κατά της Κίνας, με πιθανό πάγωμα, αυτή τη φορά, των κινεζικών καταθέσεων.

Όλα λοιπόν έχουν την εξήγησή τους και το αντίτιμό τους! Η Ελβετία έχασε την «ουδετερότητά» της για να στηρίξει τη... σωστή πλευρά της ιστορίας! Ακριβώς όπως και τότε, που, από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, οι Ελβετοί άφηναν τους Ναζί να μεταφέρουν πολεμικό υλικό μέσα από τις Ελβετικές Άλπεις... Και η «Credit Suisse» μετά από 167 χρόνια έχασε το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο της, θυσία και αυτό στα ιδανικά της ευρωατλαντικής συμμαχίας!

Όμως, παρά το υπέρογκο ποσόν των 109 δις. κρατικών ελβετικών φράγκων που διατέθηκαν για να «ηρεμήσουν» το τραπεζικό τους σύστημα, οι τριγμοί συνεχίζονται επικίνδυνα... Έτσι την περασμένη Τρίτη, οι Ελβετοί κυβερνώντες φοράνε ξανά το μανδύα της «ουδετερότητας», παγώνοντας την επανεξαγωγή οπλικών συστημάτων στη Γερμανία με προορισμό την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των καταθετών...

Επίλογος χωρίς αυταπάτες: για τη πώληση της Credit Suisse στη UBS η ελβετική κυβέρνηση χρέωσε με 13.500 δολάρια κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί αυτής της χώρας. Όμως τα «golden boys» της χρεοκοπημένης Credit Suisse θα εισπράξουν στο ακέραιο τα υπέρβαρα bonus τους...

 

 

Σχόλια