74 χρόνια …ακάματων ειρηνευτικών προσπαθειών…

…Τόσα χρόνια πέρασαν από την ιδρυτική πράξη της  Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του γνωστού μας ΝΑΤΟ…
Σαν χτες, 4 Απριλίου 1949, στην Ουάσιγκτον υπέγραψαν οι πρώτοι 12 για να ακολουθήσουν αρκετοί άλλοι, που …πείστηκαν για τις ειρηνευτικές προθέσεις του συμφώνου… Εχουμε το προνόμιο σαν λαός να γνωρίζουμε την ευεργετική, φιλειρηνική δράση του ΝΑΤΟ. Αν μας θυμίζουν κάτι το μετεμφυλιακό κράτος διώξεων, η χούντα της 21ης Απριλίου, η προδοσία της Κύπρου…
Καθόλου παράδοξη η δημιουργία του συμφώνου της Βαρσοβίας σαν λογικότατη αμυντική πράξη… Η κατάργηση του τελευταίου το 1990 θα σήμαινε την αυτονόητη διάλυση του ΝΑΤΟ, αν αυτό είχε έστω και ίχνος φιλειρηνικής πρόθεσης… Αντ’ αυτού, όμως και παρά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, που τις έγραψαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους το ΝΑΤΟ διογκώθηκε με την ενσωμάτωση παλιών και νέων χωρών από την Βόρεια, την Κεντρική, την Ανατολική και την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα την συγκρότηση μίας στρατιωτικής επιθετικής δαγκάνας γύρω από την Ρωσία… Απόπειρα υλοποίησης αυτού του στραγγαλισμού είναι και ο πόλεμος, που βιώνουμε σήμερα…
Τα χτεσινά ‘γενέθλια’ του ΝΑΤΟ θυμήθηκε ο φίλτατος Στέφανος Πάντος, στο σημείωμά του που παραθέτουμε…


Σαν σήμερα στις 4 Απριλίου 1949…
Στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού. Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο).
Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το ΝΑΤΟ ποτέ δεν ήταν μια στρατιωτική δύναμη για την ειρήνη ή για την άμυνα απέναντι σε κάποια φανταστική Σοβιετική απειλή.
Αντίθετα, ήταν πάντα μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία για να εξυπηρετεί, αποκλειστικά και μόνο, τους σκοπούς της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας ανά τον κόσμο.
 
  

Σχόλια