BRICS - Γαλλία - συμμαχία;

Το αίτημα του Γάλλου Προέδρου για συμμετοχή στην επόμενη σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) φάνηκε σαν έκπληξη  στους μη γνωρίζοντες για τα συμβαίνοντα έξω από τον χώρο του ‘Δυτικού’ καπιταλισμού… Ετσι και αλλιώς είναι ένας γεωπολιτικός 'σταθμός', που δημοσιοποιεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω από τους πραγματικούς συσχετισμούς στο παγκόσμιο σκηνικό. 
Το άρθρο του φίλτατου Νίκου Μητσιάλη μας προσφέρει αναλυτική πληροφόρηση για τα δρώμενα γύρω από την ενδεχόμενη παρουσία της Γαλλίας στην προσεχή σύνοδο τωνBRICS.

 

Ο Pascal Airault δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας “L'Opinion”, που αρθρογραφεί για Αφρική και Μέση Ανατολή, δημοσίευσε προχθές την είδηση πως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS. Η σύνοδος θα συνέλθει στη Νότια Αφρική, τον προσεχή Αύγουστο.

To αίτημα ο Μακρόν το κατέθεσε στον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, αναμένοντας τη σχετική απάντηση. Πάντως η Νότια Αφρική δεν έχει απαντήσει ακόμη, αναφέρει η εφημερίδα “L'Opinion”, επικαλούμενη έγκυρες νοτιοαφρικανικές πηγές. Η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση όλων των ηγετών των BRICS!

Συνεχίζοντας ο Γάλλος δημοσιογράφος Pascal Airault σχολιάζει την απρόσμενη κίνηση του Μακρόν ως μια χρυσή ευκαιρία της Γαλλίας! Αυτό σε μια εποχή που, όπως λέει, ο Αγγλοσαξονικός κόσμος που κυριαρχούσε τα τελευταία 200 χρόνια στον κόσμο, πρώτα με τη Βρετανική Αυτοκρατορία και μετά με τις ΗΠΑ, τώρα καταρρέει...

Παράλληλα και το “Institut Montaigne”, που διαθέτει πλατφόρμα για τρέχουσες πολιτικές υποθέσεις, αναρωτιέται επιβεβαιώνοντας: «Τι θα γινόταν αν ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα πήγαινε σε μια σύνοδο κορυφής της πολύ κλειστής λέσχης BRICS το επόμενο φθινόπωρο; Το στοίχημα είναι λίγο τρελό και άνευ προηγουμένου - ένας Γάλλος πρόεδρος σε ένα περίβολο που θέλει να ανταγωνιστεί την παγκόσμια διακυβέρνηση υπό την αμερικανική ηγεσία - αλλά τα Ηλύσια εργάζονται πάνω σε αυτό!»

Και σωστά αναρωτιέται το “Institut Montaigne”. Είναι δυνατόν ο Μακρόν να είναι ομοτράπεζος με τον εγκληματία πολέμου Πούτιν; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα τρίζουν τα κόκαλα των Γάλλων σφαγέων εκατοντάδων χιλιάδων Αλγερινών και αμέτρητων άκλαυτων γηγενών της υποσαχάριας Αφρικής και της Ινδοκίνας! Μια πολυετής «εκπολιτιστική» εκστρατεία δια πυρός και μαχαίρας που συνεχίζεται «διακριτικά» από τους νεοαποικιοκράτες της «Françafrique»...

Έχει ενδιαφέρον αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της μεγαλοαστικής τάξης της Γαλλίας για την είσοδο της στους BRICS, που ο Μακρόν ως υπάλληλος της απλά το «ταχυδρόμησε» στο Νοτιοαφρικάνο πρόεδρο! Μέχρι τώρα 19 χώρες βρίσκονται στο κατώφλι εισόδου αυτής της οικονομικής συμμαχίας, μεταξύ αυτών -για την ειρωνεία του πράγματος- και η γνώριμη της Γαλλίας Αλγερία!

Ως γνωστόν η Γαλλία είναι από τους κυριότερους παρόχους εξοπλισμού της Ουκρανίας και παράλληλα πειθήνια υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ για συνεχείς οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας! Κυρώσεις οι οποίες τελικά κατέληξαν να έχουν ολέθρια οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για την ίδια και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό “The National Interest” αναγνωρίζει πως: «Η πολυπολική τάξη διαμορφώνεται και η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι δεν μπορεί πλέον να επιβάλει την κυριαρχία της στον κόσμο, όπως έκανε κάποτε...»

Προφανώς μετά από τους Σαουδάραβες πετρελαιάδες που ύψωσαν «σημαία ευκαιρίας» αποδεσμευόμενοι από τις στενότατες δυτικές «σχέσεις» τους, ακολουθούν τώρα και οι Γάλλοι καπιταλιστές! Ως ιστορικοί πουρκουάδες, μάλλον έχουν αποφασίσει να απεξαρτηθούν από τα «δολαριακά» και όχι μόνο, αδιέξοδα των ΗΠΑ.

Πιστεύουν πως η χώρα τους μέσα στους BRICS θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον ευρωπαϊκό χώρο περνώντας μπροστά και από την Γερμανία. Κάνοντας την ανάγκη τους καπιταλιστική φιλοτιμία, ίσως να «θυμηθούν» το όραμα του Σαρλ Ντε Γκωλ  «για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια Όρη...», για απεξάρτηση δηλαδή της Ευρώπης από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, όπως το εννοούσε ο τότε Γάλλος ηγέτης! Φοβερό ενδιαφέρον έχει αν θα τους δεχτούν οι BRICS. Ίδωμεν…

 

 





Σχόλια