Σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου οι βόμβες διασποράς…

…Που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ να …δωρίσουν στην Ουκρανία ώστε να την ΄βοηθήσουν’ να επιτύχει στην …αντεπίθεσή της, που δεν πάει και τόσο πάρα πολύ καλά…

Τις έταξε ο θείος Τζο στον Βολοντιμίρ και το επιτελείο του πανηγυρίζει, σχεδιάζοντας από τώρα, πώς και που θα ξεπαστρεύει Ρώσους.

Ας δούμε, όμως πριν επεκταθούμε στην συζήτηση του θέματος, τί είναι η βόμβα διασποράς… Το είδος αυτό του πυρομαχικού αποτελείται από την κυρίως βόμβα και τα ‘υποπυρομαχικά’ που την συνοδεύουν και αναλαμβάνουν την πολύ ‘βρώμικη’ δουλειά. Γιατί όταν η κυρίως βόμβα εκραγεί κάπου, τα υποπυρομαχικά διασπείρονται σε μεγάλη έκταση απροσδιόριστης κατεύθυνσης και ΔΕΝ εκρήγνυνται άμεσα. Πρόκειται ουσιαστικά για νάρκες κατά προσωπικού με απροσδιόριστης έκτασης συνέπειες σε βάθους επίσης απροσδιόριστου χρόνου…

Την χρήση των βομβών αυτών έχει αποκηρύξει η παγκόσμια κοινότητα με την σύμβαση του Οσλο, που δεν έχουν υπογράφει οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ισραήλ.

Ηλθε λοιπόν η ώρα να δοκιμάσει η ανθρωπότητα τις …συνέπειες των επιτευγμάτων της. Προβληματίστηκε πολύ ο θείος Τζο, πριν την απόφασή του... Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά πιστεύω ότι το Κίεβο χρειάζεται τα όπλα, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση… ‘Σοφά’ λόγια, που μαρτυρούν την …αγωνία του πλανητάρχη για το καλό της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας…

Ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ξεδιάντροπά, ότι οι βόμβες-χορηγία των ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της επίσημα αναγνωρισμένης Ρωσικής επικράτειας αλλά μόνον για την απελευθέρωση ‘Ουκρανικών’ εδαφών. Αυτονόητα οι Ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ Λουγκάνσκ κ.α. καθώς και η Κριμαία ανήκουν στους στόχους των ‘έξυπνων’ πυρομαχικών.

Την σοβαρότητα της πολεμικής κλιμάκωσης, που εισάγει η χρήση Αμερικάνικων βομβών διασποράς από μεριά Ουκρανίας φανερώνουν πολλές δηλώσεις διαφορετικής προέλευσης.

Ο σύμβουλος π.χ. εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν μια έκδοση του πυρομαχικού που θα έχει μειωμένη «ταχύτητα διασποράς». «Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από πυρομαχικά που δεν θα εκραγούν».

Η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπου του Γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε, πως «η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα πρέπει να σταματήσει αμέσως και να μη χρησιμοποιούνται πουθενά»

Μιλώντας εκμέρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες  ο εκρπόσωπό του είπε πως … ο γενικός γραμματέας, θέλει οι χώρες να τηρούν τους όρους της Σύμβασης του Όσλο, και ως εκ τούτου, φυσικά, δεν θέλει να συνεχιστεί η χρήση πυρομαχικών διασποράς στο πεδίο της μάχης.

Ακόμη και οι ευρωπαίοι εταίροι, που σε όλο το διάστημα του πολέμου συμπεριφέρονται ως γιουσουφάκια του υπερατλαντικού προστάτη, αυτή την φορά δεν κρατήθηκαν.

Η Μαργαρίτα Ρόμπλες υπουργός άμυνας της Ισπανίας τόνισε την δέσμευση της χώρας της, ότι …ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση.  Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα, πως …η απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ.  

Ο πρωθυπουργός της χώρα, που κατεξοχήν διακρίνεται και τώρα και πάντα για τον φιλαμερικανισμό της, δηλαδή της Μ. Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, υποχρεώθηκε να ... θυμηθεί, πως η χώρα του …έχει υπογράψει την συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή ή την χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει την χρήση τους.

Αμερικανικές αντιπολεμικές και καθόλου φιλωρωσικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η χρήση των όπλων διασποράς συνιστά «μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα»… «Ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε αμερικανικά υποπυρομαχικά στο Λάος σχεδόν 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, τονίζουν αντιπολεμικοί ακτιβιστές.

Το είδος των δηλώσεων και κυρίως η προέλευσή τους δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για μία ‘ποιοτική’ αναβάθμιση των εχθροπραξιών στο πόλεμο της Ουκρανίας, που φέρνει πολύ πιο κοντά ευρύτερους και σοβαρότερους κινδύνους… Και πάλι, ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί (;) να προλάβει τα χειρότερα… Οχι με την άχρωμη ουδετερότητα των ίσων αποστάσεων αλλά με την σοβαρή καταγγελία αυτών, που ετοίμασαν μακρόχρονα, πολύπλευρα και μεθοδικά την ασφυκτική περικύκλωση μίας ανεξάρτητης χώρας. Κάνοντας την διαδρομή από τα όρια των δύο κόσμων το 1990, μέχρι τα Ουκρανορωσικά σύνορα το 2022, απορούν και εξίστανται, γιατί η υλοποίηση των σχεδίων τους… ανεστάλη.    

 

 

  

Σχόλια