Αυτή είναι η στιγμή σου...


Με την πρεμιέρα της ταινίας «Oppenheimer» ξεκινάει το άρθρο του ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης και το πρόταγμα: Αυτή είναι η στιγμή σου… Την ίδια ώρα, που οι Αμερικανοί ηθοποιοί ξεκινούν την πρώτη μετά από πολύ καιρό απεργία τους βάζοντας καυτά ζητήματα της ζωής μας στο προσκήνιο των διεκδικήσεών τους… Η απειλή για μία παρατεταμένη βαρβαρότητα βρίσκεται μπροστά μας, όπως παρουσιάζει ο Νίκος στο άρθρο του…

 

Το ασπρόμαυρο teaser ξεκινάει με την φωνή της Έμιλι Μπλαντ, που παίζει την Κατρίν  σύζυγο του Οπενχάιμερ του «πατέρα της ατομικής βόμβας», λέγοντάς θριαμβικά: «Ο κόσμος αλλάζει, αναπλάθεται. Αυτή είναι η στιγμή σου...». Αυτό προβάλλεται το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουλίου στο Λονδίνο, στη πρεμιέρα της ταινίας «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν!

Οι ηθοποιοί πρωταγωνιστές της ταινίας όπως ο Κίλιαν Μέρφι, η Έμιλι Μπλαντ και ο Ματ Ντέιμον καθώς και αρκετοί άλλοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ που νωρίτερα πόζαραν στα φλας των ρεπόρτερ, λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο λόγος της αποχώρησης τους ήταν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ίδια ακριβώς στιγμή, το SAG-AFTRA, το σωματείο των ηθοποιών, που μετρά περίπου 160.000 μέλη, ανακοίνωνε πως ξεκινά την απεργία. Μια απεργία που ενώνεται με αυτήν των σεναριογράφων, που είχε ξεκινήσει από το περασμένο Μάιο και αποτελεί την πρώτη απεργία των ηθοποιών από το 1980.

Η «γοητεία» του Χόλυγουντ κινδυνεύει... Οι ηθοποιοί του - πρωταγωνιστές, κομπάρσοι, σεναριογράφοι - το ξεμασκαρεύουν! Μια από τις πιο ισχυρές και κερδοφόρες βιομηχανίες των ΗΠΑ, που εκτός άλλων έφτιαξε και την παγκόσμια εικόνα ενός «ηρωικού έθνους» με τους «Τζον Γουέιν» πιστολέρο του, καταγγέλλεται τώρα ως παμφάγο τέρας...

Η πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Fran Drescher ξεκίνησε μια ομιλία  συναισθηματικά φορτισμένη : «Έχουμε γίνει θύματα μιας αχόρταγης οντότητας. Είμαι σοκαρισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύουμε. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το πιστέψω πώς επικαλούνται την έλλειψη χρημάτων, όταν μοιράζουν χρήματα δεξιά και αριστερά, πληρώνοντας εκατομμύρια δολάρια στους CEOs τους. Είναι απεχθές, θα έπρεπε να ντρέπονται. Βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας...»

Σαν καραμπινάτοι νεοφιλελέ καπιταλιστές βρίσκονται στη σωστή πλευρά της δικής τους ιστορίας, χρυσοπληρώνοντας τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών τους με μυθικά ποσά! Το σωματείο των απεργών σεναριογράφων (WGA) δημοσιοποίησε απολαβές ύψους 773 εκ. δολαρίων που έλαβαν μόλις οκτώ (8) Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) των στούντιο του Χόλυγουντ το 2021! Ο υψηλότερα αμειβόμενος είναι της Endeavor, ο Ari Emanuel με 308,2 εκ. δολ. και ο «χαμηλότερος» εκείνος της Comcast, ο Brian Roberts, 30 εκ. δολάρια!

Τη στιγμή που δημοσιοποιούνται αυτά τα εκρηκτικά ποσά, ο διαπραγματευτής της SAG-AFTRA, Duncan Crabtree-Ireland, αποκάλυψε μια εξευτελιστική για το ανθρώπινο είδος πρόταση των studios: «Μια ‘πρωτοποριακή’ πρόταση τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με την οποία οι ηθοποιοί ερμηνευτές που εργάζονται ως κομπάρσοι θα πρέπει να σαρώνονται από υπολογιστή λαμβάνοντας αμοιβή μιας ημέρας, οι δε εταιρείες που θα κατέχουν το ψηφιακό τους αντίγραφο θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για το υπόλοιπο της αιωνιότητας σε οποιοδήποτε έργο θέλουν, χωρίς τη συγκατάθεση και χωρίς αποζημίωση των ηθοποιών...»

Η πρόεδρος του σωματείου ηθοποιών Fran Drescher κλείνοντας την ομιλία της έδωσε βαθύτερο νόημα στον αγώνα τους λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό, γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες κάνουν την Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί...»

«Ο κόσμος αλλάζει, αναπλάθεται. Αυτή είναι η στιγμή σου...». Τρεις προτάσεις, ένα σύνθημα σ’ έναν «πόλεμο» εναντίον όλων εκείνων που θέλουν να αντικαταστήσουν τον Άνθρωπο με ψηφιοποιημένα αντίγραφα του και ρομποτάκια τεχνητής νοημοσύνης, για ακόμα περισσότερο κέρδος!

 

Σχόλια