«Συνταγματική τάξη...»


Συμμερίζεται ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης -όπως και εμείς- την ευαισθησία των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, εν προκειμένω των ΗΠA και της Γαλλίας για την συνταγματική τάξη στο Νίγηρα… Γιατί ως γνωστόν και οι δύο μαζί σε αγαστή συνεργασία τον είχαν καταστήσει φρουρό κράτος στην ζώνη του Sahel για …την δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τους δυτικούς και όχι ο ορυκτός πλούτος και η γεωπολιτική σημασία της περιοχής. Πάνω από όλα τα …ιδανικά. Αυτά μας εξηγεί ο Νίκος στο άρθρο του, που παραθέτουμε.

 

Ακούγεται ως ανέκδοτο όταν το απαιτούν ηγέτες χωρών όπως Γαλλία και Αμερική! Χώρες που αυτή την «τάξη» την προάσπισαν διαχρονικά σε πλανητική έκταση στοιβάζοντας αναρίθμητα πτώματα με στρατιωτικά πραξικοπήματα, είτε με την ένοπλη ανάμειξη τους ή μέσω αντιπροσώπων τους.

Τώρα η αγωνία τους για «συνταγματική τάξη» αναφέρεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Νίγηρα, με λαϊκή υποστήριξη! Σε μια πάμπλουτη χώρα, με πεινασμένους κατοίκους! Χώρα που βγάζει από τα σωθικά της διαμάντια, χρυσό, ουράνιο και άλλα απαραίτητα γι’ αυτούς που αγωνιούν για την απολεσθείσα τώρα «συνταγματική τάξη»!

Από το 1975 δύο χιλιάδες τόνοι ουρανίου αποσπώνται κάθε χρόνο από τα σπλάχνα του πάμπτωχου Νίγηρα, ποσότητες εξόρυξης που τον φέρουν έβδομο στην παγκόσμια παραγωγική κατάταξη. Εκτός από ουράνιο ο Νίγηρας τροφοδοτούσε τη Γαλλία και με χρυσό! Η Γαλλία, μια χώρα χωρίς ορυχεία χρυσού, είναι από τις πρώτες σε αποθέματα χρυσού στον κόσμο, την ώρα που το Μάλι, με 860 χρυσορυχεία, δεν διαθέτει ούτε ουγκιά!

Ο αμύθητος πλούτος του Νίγηρα διαιωνίζει την αφόρητη πείνα των κατοίκων του και του χαρίζει το παγκόσμιο τίτλο πρωταθλητή στην παιδική θνησιμότητα μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Μόνο ένα 14% των παιδιών της χώρας έχει παρακολουθήσει μαθήματα κάποιας τάξης δημοτικού σχολείου. Το 70% του πληθυσμού «ζει» με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. 

Είναι μερικά από τα δώρα της εξαθλίωσης που άρχισε να μοιράζει από τον 17ο αιώνα η γαλλική αποικιοκρατία, μέχρι και σήμερα φορώντας νεοαποικιακό προσωπείο. Την ώρα που το ουράνιο της χώρας του Νίγηρα τροφοδοτεί τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα του Μακρόν, μόνο το 20% των κατοίκων του Νίγηρα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό για ορισμένες μόνο ώρες την ημέρα.

Η ανατροπή του νιγηριανού προέδρου Μπαζούμ, σημαντικότατου φίλου της γαλλικής άρχουσας τάξης, εξηγεί απόλυτα την αγανάκτηση του Μακρόν για την διασαλευθείσα «συνταγματική τάξη». Φοβερίζει ο Εμανουέλ με στρατιωτική επέμβαση, όπως παράλληλα δυτικό-αφρικανικές κυρώσεις απειλούν με μια ακόμα τιμωρητική πείνα το Λαό του Νίγηρα!

Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια του πλιάτσικου από τον Νίγηρα, και από άλλα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής που εξαγριώνουν τη γαλλική μπουρζουαζία. Η αγωνία τους κορυφώνεται εάν σταματήσουν χώρες της Françafrique να καταθέτουν τα εθνικά νομισματικά αποθεματικά τους στη γαλλική κεντρική τράπεζα. Γεγονός που θα συμβεί όταν παύσει η πολιτικoστρατιωτική επιρροή των Ηλυσίων για την «υποστήριξη» σε κυβερνητικές θέσεις ντόπιων ελίτ τύπου Μπαζούμ.

Οι απειλές Μακρόν για στρατιωτική επέμβαση φέρνουν στη μνήμη τα 67 πραξικοπήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρικανική Ήπειρο σε διάστημα 50 χρό
νων, με το 61% αυτών να αφορούν στην Γαλλόφωνη Αφρική! Σήμερα όμως το Μάλι, η Μπουργκίνα Φάσο, η Γουϊνέα, η Αλγερία, η κυβέρνηση της Λιβύης, η ΛΔ της Δυτικής Σαχάρας (το μέτωπο POLISARIO δηλαδή) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στρατιωτικά το νέο καθεστώς του Νίγηρα, σε περίπτωση της όποιας στρατιωτικής επέμβασης!

Οι καιροί άλλαξαν και σύμφωνα με τον νεαρό Αφρικανό ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré : «Ένας σκλάβος που δεν είναι επαναστάτης δεν αξίζει έλεος. Η Αφρικανική Ένωση (ΗΑ) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα μαριονέτες της Δύσης...». Οι απανταχού «ισαποστάκηδες» τους Ibrahim Traoré τους χαρακτηρίζουν υποκινούμενους πραξικοπηματίες, όπως ακριβώς κάνουν και οι ιμπερια-ληστές αποικιοκράτες!

  

Σχόλια