Οι “Food Barons”!

Η ποιότητα της διατροφή μας είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το μέγεθος του πορτοφολιού τους… Είναι και αυτό μία ενότητα του γενικού αφορισμού ‘Οι ζώες μας ή τα κέρδη τους’.

Αυτά, που συμβαίνουν και αυτά, που σχεδιάζονται στο τομέα της διατροφής για ολόκληρο τον πλανήτη ξεπερνούν τα όρια της πιο νοσηρής φαντασίας και ευθυγραμμίζονται με τον μισάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλισμού.

Ο φίλτατος Νίκος Μητσιάλης μιλάει με πολλά επιχειρήματα για τον διατροφικό εφιάλτη, που μας …’μαγειρεύουν’.

 

Η προτροπή του Χένρι Κίσινγκερ το 1970 για την εδραίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν: «Ελέγξτε το πετρέλαιο και ελέγχετε τα έθνη - ελέγξτε τα τρόφιμα και ελέγχετε τους ανθρώπους...».

Για τον έλεγχο του πετρελαίου μετά και την προσχώρηση των Πετρελαιάδων του Κόλπου και των Ιρανών στους BRICS+, η επιθυμία του μακαρίτη Κίσινγκερ παρέμεινε ανεκπλήρωτη με ό,τι σημαίνει αυτό για τον μέχρι πρόσφατα μονοπολικό κόσμο.

Όμως στον έλεγχο της τροφής δε συμβαίνει το ίδιο. Μια χούφτα κορυφαίες εταιρείες ελέγχουν τεράστιο χώρο της αγροδιατροφής! Μια ολόκληρη αλυσίδα που ξεκινάει από τους μεταλλαγμένους σπόρους -η Ε.Ε. θέλει να καταργήσει το δικαίωμα των αγροτών να φυλάσσουν τους σπόρους τους-  και τελειώνει στη διανομή και στην πώληση των τροφίμων!

Οι κορυφαίες εταιρείες των «Food Barons», καθορίζουν και τις πολιτικές που  εφαρμόζουν στη συνέχεια παγκόσμιοι οργανισμοί, ενώσεις κρατών όπως η Ε.Ε. και κράτη τα οποία επηρεάζουν!

Οι λομπίστες (διαδρομιστές) αυτών των εταιρειών γνωρίζουν τους τρόπους να διαμορφώνουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα των αφεντικών τους, ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, όπως και την περιβόητη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)!

Πράσινα αγροτικά προγράμματα εναρμονισμένα υποτίθεται με την προστασία του περιβάλλοντος, που αποκλείουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, επιβάλλουν αγρανάπαυση και σειρά άλλων μέτρων τα οποία εμπίπτουν στο κεφάλαιο που ονομάζεται «Farm to Fork».

Την ίδια στιγμή όμως επιτρέπουν την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων των παραπάνω εταιρειών από χώρες με μεροκάματα πείνας και το κυριότερο με αλόγιστη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, από χώρες Αφρικής και Ασίας.

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις ανάγκασαν προχτές τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, να ανακοινώσει ότι  αναστέλλονται οι συμφωνίες «Mercosur». Σπασμωδική κίνηση στα πρόθυρα ενεργοποίησης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - Νότιας Αμερικής, με βασικούς παίκτες και τους πανίσχυρους «Food Barons»!

Κάτω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του καυσαερίου των τρακτέρ, οι γραφιάδες της Κομισιόν μιλούν τώρα για αναθεώρηση της αγροτοκτόνας ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντας  τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τους, που κάηκαν μαζί με τους «σανούς» των οργισμένων αγροτών, ως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Τίποτε από αυτά δεν ισχύει... Έχουν συνειδητά προγραμματίσει από χρόνια, με τις «Λευκές Βίβλους», τις ποσοστώσεις, τις καλλιεργητικές ζώνες και άλλα, τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, δίνοντας χώρο στα «Food Barons».

Αυτές οι εταιρείες ασχολούνται και με την αγορά γης, βλέπε Ουκρανία... Το περιοδικό «Natural News» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Παγκόσμιες εταιρείες αγοράζουν (κατάσχουν) καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης με στόχο να σταματήσουν την ‘απρογραμμάτιστη’ παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να εμποδίσουν έτσι και την κλιματική αλλαγή...».

Με πρόσχημα τη σωτηρία του πλανήτη, οι «σωτήρες» του, προωθούν προγράμματα εξοβελισμού της «ρυπογόνας κτηνοτροφίας», αντικαθιστώντας το κενό με τεχνητό κρέας, με έντομα και σκουλήκια! Στη χώρα μας το ετήσιο αποτύπωμα των ρύπων από τη κτηνοτροφία (Βοοειδή) είναι ισοδύναμο μιας πτήσης ενός Boeing 737 από Αθήνα σε Λονδίνο μετ’ επιστροφής!

Τσάι και συμπάθεια η Κυβέρνηση και γενικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας προς τους αγρότες, για το δίκιο των αιτημάτων τους και για τη σύνεση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους και μέχρις εκεί...

Σύμφωνα με τις φον ντερ Λάιεν της Κομισιόν, για τα προβλήματα και τον ξεσηκωμό των αγροτών φταίει η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ βέβαια αφήνουν ανενόχλητους τους «Food Barons» να διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και τις τιμές στο ράφι! 

  

Σχόλια