Εφυγε ένας μεγάλος, σεμνός εργάτης της επιστήμης

Ο Πίτερ Χιγκς έφυγε στις 9 του Απρίλη. Ηταν ο μεγάλος φυσικός επιστήμονας –‘προφήτης’, που  μίλησε για το ‘μποζόνιο’ το …’σωματίδιο του θεού’ 48 ολόκληρα χρόνια πριν η πειραματική φυσική αποδείξει την ύπαρξή του.

Ο Πίτερ Χιγκς δεν φέρει καμία ευθύνη για την ονομασία του… Ισα-ίσα, που ο ίδιος, όντας άθεος, θεωρούσε τον τίτλο παραπλανητικό για το σωματίδιο, που σύμφωνα με την δική του θεωρητική επεξεργασία ήταν η υλική μονάδα, που μπορούσε να συνδέει το σύμπαν. Αυτή η έμπνευση του 1964 επιβεβαιώθηκε στο επιταχυντή αδρονίων το 2012.

Ο τίτλος προέκυψε ελαφρά σκωπτικά και λίγο λογοτεχνικά από συναδέλφους του φυσικούς, τον Leon Lederman, βραβευμένο με Νόμπελ φυσικό, και τον Dick Teresi. Ο πρώτος, ο Leon Lederman υπήρξε και ο συγγραφέας του βιβλίου: The God Particle (το σωματίδιο του Θεού) από όπου και ξεκινάει το ‘ψευδώνυμο’ του μποζονίου για λαϊκή κατανάλωση…

Ο Πίτερ Χιγκς θεωρούσε άστοχο το ψευδώνυμο, επειδή δεν πίστευε ότι το σωματίδιο που συγκρατεί ενωμένο το φυσικό ιστό του σύμπαντος είναι έργο ενός παντοδύναμου δημιουργού.

Η θεωρία του συνέβαλλε στην βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής σχεδόν 40 χρόνια με την διατύπωσή της…

Στην μνήμη των εργατών του πνεύματος δεν μένει μόνον σαν ο ακάματος ερευνητής αλλά και σαν ο σεμνός καθημερινός πολίτης με βαθιά κοινωνική κουλτούρα και συμπεριφορά…

Καλοτάξιδος

 

Σχόλια