Ιστορίες ...πολλής καθημερινής δημοκρατίας


Η ανάπτυξη ενός σοβαρού νεολαιίστικου φιλειρηνικού, φιλοπαλαιστινιακού κινήματος σε χώρες της καθ’ ημάς Δύσης δεν αντιμετωπίζεται με ευχαρίστηση από τις ηγεσίες… Το κίνημα αυτό προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και θαυμαστή συνέχεια στις ίδιες τις ΗΠΑ, παρά την συνθλιπτική σε πολλά επίπεδα πίεση του πανίσχυρου φιλοϊσραηλινού λόμπυ.

Το άρθρο που μεταφράζουμε υπογράφεται από τον Max Matza και βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του BBC.

Οι λεπτομέρειες μίας ακόμα ‘συνηθισμένης’ περίπτωσης λογοκρισίας και ανελευθερίας είναι αποκαλυπτικές για το …βάθος της δημοκρατίας, που κυριαρχεί και στην μητρόπολη του καπιταλισμού.

 

Η ομιλία αποφοίτησης φοιτήτριας του USC ακυρώθηκε στα πλαίσια της διαμάχης μίσους Ισραήλ-Γάζας

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) ακύρωσε την ομιλία αποφοίτησης μιας φοιτήτριας εν μέσω αντιδράσεων για τη δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ισραήλ.

Το USC ανέφερε «ουσιώδεις κινδύνους» για την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης στην απόφαση να σταματήσει η διεύθυνση της μουσουλμάνας φοιτήτριας.

Αλλά η Asna Tabassum είπε ότι ήταν στόχος "μιας εκστρατείας μίσους που είχε σκοπό να φιμώσει τη φωνή μου".

Η κυρία Tabassum είναι μια φοιτήτρια που επιλέχθηκε για υψηλές ακαδημαϊκές βαθμολογίες και συμμετοχή στη ζωή της πανεπιστημιούπολης.

Η απόφαση να ακυρωθεί η ομιλία της ήρθε μετά από ισχυρισμούς ότι η δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν αντισημιτική. Μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ έχει ενταθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο λογαριασμός της κυρίας Tabassum στο Instagram συνδέεται με έναν ιστότοπο που επικρίνει το Ισραήλ και ζητά την "πλήρη κατάργησή του", αντ' αυτού υποστηρίζοντας μια "λύση ενός κράτους... στην οποία τόσο οι Άραβες όσο και οι Εβραίοι μπορούν να ζήσουν μαζί".

Ο ιστότοπος ισχυρίζεται επίσης ότι «ο Σιωνισμός είναι μια ρατσιστική ιδεολογία εποίκων-αποικιών που υποστηρίζει ένα εβραϊκό εθνοκράτος χτισμένο σε παλαιστινιακή γη».

 

Η διαμάχη Ισραήλ-Γάζας πυροδοτεί τις εντάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Ομάδες υπέρ του Ισραήλ ζήτησαν από το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει την επιλογή της.

Μια ομάδα της πανεπιστημιούπολης, οι Trojans for Israel, είπε ότι αν και "υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση - συμπεριλαμβανομένης της ενημερωμένης κριτικής της ισραηλινής κυβέρνησης... η ρητορική που αρνείται το δικαίωμα του εβραϊκού λαού στην αυτοδιάθεση ή ζητά την καταστροφή του μόνου εβραϊκού κράτους στον κόσμο πρέπει να καταγγελθεί ως αντισημιτικός φανατισμός».

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η κ. Tabassum είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη» και «βαθιά απογοητευμένη» από την απόφαση του πανεπιστημίου.

"Δεν εκπλήσσομαι από αυτούς που επιχειρούν να προπαγανδίσουν μίσος. Είμαι έκπληκτη που το δικό μου πανεπιστήμιο - το σπίτι μου εδώ και τέσσερα χρόνια - με εγκατέλειψε", έγραψε.

«Ακυρώνοντας την ομιλία μου, το USC υποχωρεί μόνο στον φόβο και ανταμείβει το μίσος», πρόσθεσε η κυρία Tabassum, η οποία σπούδασε βιοϊατρική μηχανική με και παράλληλες δευτερεύουσες σπουδές στην αντίσταση στη γενοκτονία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κολεγίου.

Η κ. Tabassum είπε αργότερα στον συνεταίρο του BBC στις ΗΠΑ, CBS News, ότι δεν της παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία για κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι δεν θα απολογηθεί για τη δραστηριότητά της στο Instagram, αλλά διευκρίνισε ότι «είναι δεσμευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους».

Σε ένα email προς την πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα, ο Andrew Guzman, ο καθηγητής και ανώτερος αντιπρόεδρος για ακαδημαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για την «ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης» στην εκδήλωση αποφοίτησης, η οποία προσελκύει περίπου 65.000 άτομα.

 

«Η ένταση των συναισθημάτων, που τροφοδοτείται τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει πολλές φωνές εκτός USC και έχει κλιμακωθεί σε σημείο να δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια και την ανησυχία καταρχήν», δήλωσε ο κ. Guzman.

«Για να είμαστε σαφείς: Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου», πρόσθεσε ο ίδιος. "Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης ομιλίας. Το θέμα εδώ είναι πώς να διατηρηθεί καλύτερα η ασφάλεια και η σταθερότητα της πανεπιστημιούπολης».

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων ζήτησε την επαναφορά της κυρίας Tabassum ως ομιλήτριας και επέκρινε το πανεπιστήμιο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κρύψει τη δειλή του απόφαση πίσω από μια ανειλικρινή ανησυχία για την ασφάλεια».

  

Σχόλια