Να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά


Μία από τις εκδηλώσεις των αρετών της ελεύθερης οικονομίας, βιώνεται στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ και έχει τον ανατριχιαστικό τίτλο: φοιτητικό χρέος.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ είναι απαλλαγμένες από τις …αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες, που μας έχει κληρονομήσει το …Σοβιετικό μας παρελθόν. Ετσι, το δικαίωμα στην Παιδεία είναι απολύτως κατοχυρωμένο αλλά έναντι σεβαστού ποσού δολαρίων… Σπάνια οι λαϊκές οικογένειες διέθεταν τα απαιτούμενα ποσά για τις σπουδές του παιδιού ή -πολύ περισσότερο- των παιδιών…

Ο δανεισμός με δύσκολους όρους ήταν ο κανόνας για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου της πανεπιστημιακής μόρφωσης σε συνθήκες καπιταλιστικής δημοκρατίας…

Η κλιμάκωση της αγριότητας του καπιταλισμού με την μετατροπή κεκτημένων αγαθών και δικαιωμάτων σε ακριβά εμπορεύματα έδωσαν την ευκαιρία εμφάνισης και άνδρωσης εταιρειών δανεισμού για σπουδές με πολύ πιο σκληρούς όρους, που φυσικά σημαίνουν ‘ανάπτυξη’ και ‘πρόοδο’ για την συγκεκριμένη παρασιτική, αντικοινωνική και μισάνθρωπη δραστηριότητα.

Νέοι κολοσσοί (Carlyle Group, KKR κ.λ.π.) ετοιμάζονται να εξαγοράσουν πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν μικρότερες εταιρείες δανεισμού φοιτητών. Κάποιοι αριθμοί, κάποια μεγέθη συγκλονίζουν:

● Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί (φοιτητές και απόφοιτοι ή μη) οφείλουν συνολικά σήμερα σε φοιτητικά δάνεια το απίστευτο ποσόν των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.   

●Το μέσο χρέος ενός φοιτητικού δανείου ήταν πέρυσι 38.290 δολάρια.

Eνας στους δύο πτυχιούχους χρωστούσε αποφοιτώντας κατά μέσον όρο 29.500 δολάρια.

●Η περίοδος αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων συνήθως φτάνει τα 10 έτη αλλά πολλές φορές παρατείνεται κατά πολύ καθηλώνοντας χρηματοπιστωτικά τον δανειολήπτη για όλη του τη ζωή.

Καιρός είναι να προετοιμαζόμαστε για παραπλήσιες καταστάσεις καθώς, όπως γνωρίζουμε, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας έρχονται με βήμα ταχύ… Λαμβανομένου υπόψη, ότι ο υποβιβασμός των πτυχίων των κρατικών πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθεί de jure και de facto, το κόστος των (ιδιωτικών) σπουδών θα ανέβει θεαματικά παρασύροντας σε αυτόν τον ίλιγγο της καταστροφής νέους, οικογένειες, κοινωνία…

Και όλα αυτά με ελευθερία και δημοκρατία…  

 

 

Σχόλια