Η …πονηρή ‘ελευθερία της γνώμης’

Ο ραδιοφωνικός σταθμός KOSMOS FM αποτελεί ένα αξιόλογο μέσο διάδοσης πολλών ειδών μουσικής από πολλά μέρη του κόσμου… Ξεκουράζει, ψυχαγωγεί και μορφώνει.

Μερικοί όμως παραγωγοί του σταθμού εννοούν πως πρέπει να ‘αξιοποιούν’ το βήμα της παρουσίασης μουσικής για να εκφράσουν προσωπικές πολιτικές απόψεις και σχολιασμούς την ώρα, που πολεμικά δρώμενα είναι εξόχως επικίνδυνα για την παγκόσμια ειρήνη.

Ενας από αυτούς, -όχι ο μόνος- θεώρησε, πως πρέπει να σχολιάσει τα του πολέμου στην Παλαιστίνη και μερικοί χαρακτηριστικοί:

«Ανέβασαν τη σημαία της Παλαιστίνης, ενός κράτους που δεν υπήρξε ποτέ και είναι απορίας άξιον που υπάρχει η σημαία».

«Για να υποστηρίξουμε όλους τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ειδικά εκεί στη Γάζα».

Αυτή είναι η άποψή του και δικαίωμά του… Η ΦΑΙΑΚΙΑ, της οποίας η πολιτική τοποθέτηση για την σφαγή στην Γάζα είναι γνωστή, υπερασπίζεται το δικαίωμα της διαφορετικής τοποθέτησης, όσο προκλητική και αν είναι. Η διατύπωσή της, όμως … σε ένα μέσο που τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί αποκλειστικά μουσικό ραδιοφωνικό …παραξενεύει. Ούτε μονόλεπτα δελτία ειδήσεων δεν μεταδίδονται από τον ‘KOSMOS’.  

Η διατύπωση θέσεων, όπως οι παραπάνω μπορούν να γίνονται σε μέσα με εκπομπές λόγου, όπου υπάρχει η δυνατότητα αντίλογου. Οι ακροατές του ‘KOSMOS FM’ επιλέγουν το συγκεκριμένο μέσο γνωρίζοντας καλά την αποκλειστικότητα του μουσικού του περιεχόμενου. Η παρεμβολή πολιτικών απόψεων θα ήταν κατανοητή και πιθανότατα επιβεβλημένη αν ήταν απαγορευμένη η προβολή τους από κάθε άλλο μέσο. Θα ήταν τότε ‘επιβεβλημένη’ πράξη ιδεολογικής και πολιτικής αντίστασης.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από διαφορετικές, αντίθετες απόψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά συνέπεια, η χρήση του μέσου ως βήματος έκθεσης πολιτικής άποψης μάλλον δηλώνει πονηρή και εξωθεσμική πρόθεση… Δεν είναι χρήση είναι κατάφωρη κατάχρηση. Είναι προπαγάνδα...

ΥΓ. Με την ευκαιρία προτείνουμε για ανάγνωση την απάντηση στον εν λόγω ‘μουσικό’ παραγωγό από μεριάς Ελληνίδων και Παλαιστινίων μητέρων, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο TVXS και μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας ε δ ώ.

  

Σχόλια